Ostro je proti omenjenemu predlogu protestiralo tudi Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije. Foto: BoBo
Ostro je proti omenjenemu predlogu protestiralo tudi Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije. Foto: BoBo
SVIZ
Izvršilni odbor Sviza je DZ pozval, naj v sredo zavrne predlog novele zakona o izvrševanju državnih proračunov za letos in prihodnje leto, saj je ta nedomišljen in bi lahko povzročil škodljive zaplete pri delovanju javnih zavodov. Foto: MMC RTV SLO

Poslanci bodo namreč v sredo obravnavali predlog sprememb zakona o izvrševanju državnih proračunov za letos in prihodnje leto, ki med drugim določa, da lahko vlada ali občina kot ustanovitelj posrednega proračunskega uporabnika (torej zavoda) odloči, da se njihovi presežki prihodkov nad odhodki usmerijo v proračun države oziroma občine ali da se zavodu, ki ima dobiček, zmanjšajo transferji.

Gre za enega izmed ukrepov za dvig proračunskih prihodkov, ki pa je po mnenju Sviza nedomišljen. "To bi ogrozilo delovanje javnih zavodov, obenem pa je to tudi skrajno destimulativno za gospodarno poslovanje javnih zavodov," so prepričani v sindikatu. Predlog se jim zdi nesprejemljiv, saj "ogroža nadaljnje delovanje posrednih proračunskih uporabnikov in jih lahko celo napeljuje k odpuščanjem zaposlenih iz poslovnih razlogov". Zato sindikat DZ poziva, naj predlog zavrne.

Ves dobiček bo brez soglasja lahko pobral ZZZS
Ostro je proti omenjenemu predlogu protestiralo tudi Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije. Poudarili so, da je vlada določilo v zakonski predlog vnesla kljub njihovim opozorilom in opozorilom ministrstva za zdravje, da predlagana rešitev za javne zdravstvene zavode glede na trenutno finančno stanje ni sprejemljiva in je tudi zakonsko sporna.

Če bo predlog sprejet, bo to pomenilo, da lahko Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot plačnik zdravstvenih storitev vzame presežke zdravstvenim zavodom, in to celo brez soglasja ustanovitelja - občin (ko gre za zdravstvene domove) in ministrstva (ko gre za bolnišnice).

Dobiček iz zdravstvenih domov namesto za investicije v proračun
Sporna se jim zdi tudi obrazložitev vlade, ki se nanaša na posredne proračunske uporabnike. Vlada namreč navaja, da ni razloga, da ne bi mogel ustanovitelj zahtevati vplačila presežkov v proračun in posledično ta sredstva porabiti za druge naloge. V tem primeru se tako po njihovih opozorilih krši določilo namenske porabe sredstev, saj je ta denar v javnih zdravstvenih zavodih v večini primerov že namenjen za investicije, razvoj, znanje, infrastrukturo in višjo kakovost storitev pacientom. Zavodi so jih namreč na sejah svetov že namensko razporedili.

Združenje ob tem spominja na njihova stalna opozorila na močno finančno podhranjenost zdravstvenega sistema, zato se jim sprejetje takega ukrepa zdi še toliko bolj nerazumno in nesprejemljivo.

V socialnih zavodih "ogorčeni in zaprepadeni"
Dogajanje spremljajo tudi v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Pri tem opozarjajo, da so v javnih zavodih, ki ob tem sploh niso proračunsko financirani, takšni predlogi izzvali "ogorčenje in zaprepadenost". Samo v dveh delovnih dneh je tako peticijo proti sprejemu takih ukrepov podpisalo več kot 250 odgovornih oseb, s čimer so ti tudi uradno izrazili odločno zavračanje takih "spornih ali vsaj nepoštenih" ukrepov.

Od poslancev v peticiji zahtevajo, da nedvoumno preprečijo vsakršno možnost, da bi se državni proračun polastil sredstev, ki so bila ustvarjena s prihodki uporabnikov socialnovarstvenih storitev in so namenjena predvsem za ohranjanje dostojnega bivanja v objektih, za katere bi sicer morala skrbeti država.

Kako je tak predlog sploh prestal presojo vlade?
V skupnosti ne razumejo, kako je sploh mogoče, da je tak predlog prestal presojo vlade in je še vedno v parlamentarnem postopku - in to v času, ko vlada opravlja le še tekoče posle. Zato zahtevajo obrazložitev in odgovornost vseh, ki so pri pripravi predloga sodelovali in mu niso odločno nasprotovali.