Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ureditev deleža predvajanja slovenske glasbe, ki je že ob prvem osnutku naletela na buren odziv, v predlogu ostaja pri tem, da mora dnevni čas predvajanja vsebovati najmanj deset odstotkov slovenske glasbe. Najmanj 70 odstotkov tega deleža mora predstavljati glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku, iz česar so izvzeti programi, ki predvajajo pretežno inštrumentalno glasbo. Najmanj četrtino tega deleža pa mora predstavljati slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma.

Novost je tudi razvid skladb, s katero bo mogoče opredeliti glasbo, ki ni starejša od dveh let.

Zdajšnji predlog se od osnutka, ki je bil objavljen julija, bistveno ne razlikuje. Opustili so določbo o najmanjši kvoti slovenske glasbe izvajalcev, ki niso starejši od 25 let, in določili, da razvid nove glasbe vodi ministrstvo za kulturo.

Komentarji, ki kršijo pravila, morajo biti umaknjeni
Predlog tudi določa obveznost izdajatelju, ki v okviru svojega občila omogoča komentiranje, da oblikuje pravila komentiranja in jih javno objavi na primernem mestu oz. v okviru svojega občila. Komentar, ki ni v skladu z objavljenimi pravili, mora biti umaknjen v najkrajšem možnem času po prijavi neprimerne vsebine oziroma najpozneje v enem delovnem dnevu po prijavi.

Prav tako predlog novele določa rok vložitve zahteve za objavo popravka članka. Objava popravka se tako lahko zahteva v 30 dneh od dneva, ko je upoštevna oseba izvedela za obvestilo o popravku, vendar najpozneje v treh mesecih od objave obvestila.

Zvišanje najnižje poklicne pokojnine
Vlada je na današnji seji sicer določila tudi besedilo predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerim se predvsem prenavlja poklicno zavarovanje in ureja dvojni status upokojencev, ki bi želeli še delati.

Predvideno je zvišanje najnižje poklicne pokojnine na višino starostne pokojnine, ki bi jo zavarovanec poklicnega zavarovanja prejel v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju za 40 let pokojninske dobe, povečano za sredstva prispevka za zdravstveno zavarovanje. Najvišjo poklicno pokojnino pa bi omejili na višino starostne pokojnine, odmerjene od najvišje pokojninske osnove, povečane za sredstva prispevkov za zdravstveno zavarovanje.

Za ureditev dvojnega statusa upokojencev
Sicer pa spremembe zakona urejajo tudi dvojni status za vse zavarovance, ki izpolnjujejo pogoje za starostno ali predčasno upokojitev. Možnost ureditve t. i. dvojnega statusa z uveljavitvijo izplačila 20-odstotne predčasne ali starostne pokojnine bodo po predlogu imeli tudi vsi, ki izpolnjujejo pogoje po starih predpisih, in tudi starejši od 65 let.

Prav tako se uvaja možnost, da zavarovanec ali upokojenec po izpolnitvi pogojev za upokojitev ostane delovno aktiven oziroma ostane v zavarovanju samo za dve ali tri ure dnevno in ne najmanj za štiri ure, kot je veljalo do sedaj.

Tudi samostojni podjetniki, družbeniki, delavci in kmetje, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, bodo tako imeli možnost prejemanja 75 odstotkov pokojnine, pod pogojem vključitve v zavarovanje za dve uri na dan.