Slovenija

Poudarki

  • Dvanajstero ciljev
  • Doseči povprečje Evropske unije
Vizija
Tako si pri vladi predstavljajo Sloveijo leta 2030. Foto: Vlada RS
Alenka Smerkolj
Ministrica Alenka Smerkolj želi prvi akcijski načrt izvedbe pripraviti še pred koncem mandata. Foto: BoBo
Nasmeh, sreča, veselje
"Slovenci smo leta 2050 srečni ljudje. V vsakdanjem življenju občutimo, zakaj nas svetovne lestvice blaginje uvrščajo čisto pri vrhu," je zapisano v Viziji Slovenije 2050. Foto: BoBo

Dodaj v

Vlada potrdila strategijo razvoja Slovenije 2030

Redna četrtkova seja vlade
7. december 2017 ob 19:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je potrdila strategijo razvoja Slovenije 2030, novega krovnega razvojnega okvira države. Osrednji cilj strategije je zagotoviti kakovost življenja za vse.

V ospredju strategije sta še vseživljenjsko učenje in sodelovanje. Dokument temelji na viziji Slovenije leta 2050, ki so jo javnosti predstavili februarja.


Kot je pojasnila ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj, so v službi vlade za razvoj v več kot letu in pol v projekt priprave vključili na desetine strokovnjakov in stotine posameznikov ter vse resorje. Smerkoljevo najbolj veseli, da so na vladi strategijo sprejeli soglasno in brez pripomb. "Cilj je razbijanje silosov," je dejala in poudarila potrebo po razmišljanju onkraj meja lastnega vrtička.

Strategija meri na Slovenijo, v kateri se bo kakovost življenja za vse prebivalke in prebivalce kazala v boljših priložnostih za delo, izobraževanje in ustvarjanje, bolj dostojnem, varnem in aktivnem življenju v zdravem in čistem okolju ter aktivnejšem vključevanju v demokratično odločanje in soupravljanje družbe.

Dvanajstero ciljev
Strateške usmeritve države so vključujoča, zdrava, varna in odgovorna družba, učenje za in vse življenje, visoko produktivno gospodarstvo, ki ustvarja dodano vrednost za vse, ohranjeno zdravo naravno okolje in visoka stopnja sodelovanja, usposobljenosti in učinkovitosti upravljanja. Te strateške usmeritve naj bi dosegli s pomočjo 12 ciljev; za spremljanje njihovega uresničevanja so pri vsakem določeni dva ali trije kazalniki uspešnosti, skupno jih je 30.

Ključnih kazalnikov je šest. Tako strategija določa, da naj bi do leta 2030 stopnjo tveganja socialne izključenosti znižali s sedanje 18,4 odstotka na manj kot 16 odstotkov, stopnjo delovne aktivnosti prebivalstva pa dvignili s 70,1 odstotka na več kot 75 odstotkov. Število let pričakovanega zdravega življenja ob rojstvu naj bi dvignili na 64,5 leta za oba spola - leta 2015 je bila ta številka 58,8 leta za moške ter 57,7 leta za ženske.

Doseči povprečje Evropske unije
BDP na prebivalca naj bi do leta 2030 dosegel povprečje EU-ja (danes je pri 83 odstotkih evropskega povprečja). Pri mednarodnem testiranju 15-letnikov na področju matematike, naravoslovja in branja PISA želi Slovenija ostati v zgornji četrtini držav EU-ju, delež obnovljivih virov energije v končni rabi energije pa želi v skladu s strategijo dvigniti z 22 odstotkov na 27 odstotkov.


Pripraviti akcijske načrte

Vlada se je sredi oktobra seznanila z osnutkom strategije, nato pa je dokument romal v javno razpravo. Danes je imela vlada na mizi končno dopolnjeno in izboljšano verzijo, ki naj bi jo v prihodnjih letih uresničevali prek akcijskih načrtov. Prvega želi ekipa Smerkoljeve pripraviti še pred iztekom mandata aktualne vlade.

Vraničar Ermanova: Imamo kvantificirane cilje
Eden ključnih instrumentov za uresničevanje strategije je državni proračun. Kot je poudarila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, smo s strategijo dobili kvantificirane cilje, ki bodo predstavljali ključno smer za nadgradnjo programskega načrtovanja državnega proračuna in javnih financ kot celote. V tem kontekstu je danes vlada sprejela ne le strategijo razvoja, ampak tudi novelo zakona o javnih financah, je pojasnila.

Nad izvajanjem strategije bo bedel urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Direktor Umarja Boštjan Vasle je napovedal, da bodo že spomladi prihodnje leto pripravili prvo poročilo, ki bo naslovilo trenutne razmere na posameznih področjih ter priporočila za prihodnje.

Vasle je poudaril dva ključna pozitivna vidika nove strategije: prvi je ta, da dokument uravnoteženo poudarja tako ekonomski kot tudi socialni in okoljski del razvoja. Drugi pa je dejstvo, da strategija nadaljuje delo na dveh ključnih področjih, ki jih redno poudarja tudi Umar: izboljšanje produktivnosti ter vprašanje demografije, je dodal.

Strategija je, brez upoštevanja stroškov delovnih ur, stala 16.000 evrov, je še pojasnila Smerkoljeva.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Plavix
# 07.12.2017 ob 22:33
"Slovenci smo leta 2050 srečni ljudje. V vsakdanjem življenju občutimo, zakaj nas svetovne lestvice blaginje uvrščajo čisto pri vrhu," je zapisano v Viziji Slovenije 2050.
...
Vlada potrdila strategijo razvoja Slovenije 2030

Ljubčki dragi, te vaše koalicije večne vlade bodo iz te dežele naredile edino spotencirano to, kar ste v zadnjih 8ih naredili: uničili gospodarstvo, banke, skregali ljudi med sabo, zanemarili infrastrukturo in nafilali žepe svojim mrežam. Skratka, Slovenija bo leta 2030 na nivoju Bosne danes.
Intelektualci tako ali tako bžeijo iz te države, tukaj ostaja samo nižje izobražena in nerazgledana populacija, ki bi še danes živela na balkanski način, kjer nič ne delaš, pa denar kar pada iz neba.

Slovenije leta 2030 ne bo več. To bo Srbska provinca, kjer Srbi ne bodo več manjšina, pač pa večina (kot so že v Ljubljani). Slovenija bo kalifat. Slovenci boste še bežali iz te zemlje! Dedi se vam že danes obračajo v grobu.
firtoh
# 07.12.2017 ob 21:31
Zastonj povem,da iz te moke ne bo kruha.
Prebivalstvo se stara in nimamo dovolj javnih domov za ostarele,tudi ne privat.Pokojnine ne zadostujejo za plačilo domske oskrbe,prav tako ne za oskrbo na domu.
Visoko produktivnega gospodarstva nimamo zdaj in ga ne bomo imeli čez 13 let.Mala startup podjetja z visoko dodano vrednostjo,so že v imenu mala.Če nemško gospodarstvo kihne, imamo mi gospodarstvo na intenzivni negi.
Kmetijstvo nima strategije in med seboj so kmetovalci konkurenca namesto,da bi stopili skupaj.Preusmeritev kmetijstva v vrtnarije za časa svojega življenja ne bom dočakal,je pa edina možnost,glede na velikost kmetij in terena.
Za povečanje zaposlitve bi morali poskrbeti za nastanek socialnih podjeti,ki bi zaposlovale starejše in Rome.Privabiti investicije z davčnimi olajšavami za prvo pet-letko,prav tako za male podjetnike.
Uvesti obvezno srednjo šolo in sprejemne izpite na univerzah,ki bi bile plačljive za tiste,ki ne dosegajo povprečja 7,8.
Uvesti davek na nepremičnine,cerkveni davek iz katerega se financirajo verske skupnosti,davek na domače ljubljenčke,da bodo ljudje trikrat premislili ali bodo imeli domačo žival in da se bodo z njim financirala zavetišča.
itd..........
tomazmb
# 07.12.2017 ob 21:17
Mlatenje prazne slame. Vizija razvoja, v kateri se v vsakem mandatu vlad zadnjih 10 let ukvarjamo z nezadovoljstvom javnega sektorja, upokojencev, ... in pod pritiski sprejemamo samo gasilske akcije, brez reform, nima realne osnove. Ni vizije razvoja v vladah, kjer sta skupaj DeSus in katera od LDS-ovskih variacij novodobnih strank ...

Lp!
penzl
# 07.12.2017 ob 20:07
No to je že malo bolj konkretno od tiste "vizije" na dveh straneh, ki govori o srečnih ljudeh. Vidim pa, da so za cilje do leta 2030 pogostokrat vzete povprečne vrednosti v EU iz leta 2015. Torej bomo ob izpolnitvi te strategije (v kolikor do tega seveda pride) 15 let za Evropo?
mirror
# 07.12.2017 ob 21:54
V Avstriji država zasebniku pobere z davki do 15%, pri nas pa pobere 40%. Zato ni nobenega pogoja za prihod novih investitorjev. Ta % obdavčitve bi moral biti strategija razvoja. Dokler se ta številka ne popravi, ne bo investitorjev. Še domači podjetniki odhajajo čez mejo s podjetji.
Male vrtnarije so pa res dobra možnost pridelave kmetijskih pridelkov, vendar spet država ovira pridelovalce s previsokimi davki in veliko papirologije.
Prebivalstvo se res stara, vendar je prirastka dovolj, ker se povsod odpirajo dodatne kapacitete varstva otrok in oddelkov na šolah, tako da ni nobene panike.
m72
# 08.12.2017 ob 00:08
Že prihodnje leto jih bo odpihnilo, tako da je itak vseeno, kaj šlogajo.
božo1
# 08.12.2017 ob 22:42
Vlada je potrdila strategijo razvoja Slovenije 2030, novega krovnega razvojnega okvira države.
Mogoče bi tole še nekak radi brali brez velikih pomislekov otroci, kakšen razred pred koncem OŠ, višje bi pa že znalo biti problematično.
mali_piscek
# 08.12.2017 ob 06:39
Vedno z veseljem preberem takšne vizije in strategije, ker enostavno ne morem verjeti, da lahko kdo piše takšne budalaštine. Malo tudi razmišljam, če ni to zgolj sajenje rožic, ki naj bi pomirjalo rajo.

Če pa mislijo resno, se mi ti strokovnjaki smilijo. Svet je prenaseljen, vse bolj onesnažen in se zaradi človeške aktivnosti vse bolj segreva, kar še dodatno povečuje migracije ljudi, ki nimajo od česa živeti. Virov ni dovolj za vse. Bližamo se naftni krizi, čiste pitne vode na površini zemlje skoraj ni več, naravnih ribjih jat je vse manj, gozdovi izginjajo, intenzivno kmetijstvo in erozija zemlje povzročate, da se količina rodovitne zemlje zmanjšuje,

Družbeno pomanjkanje ustreznega življenjskega prostora in virov povzroča trenja. Tudi zato se nasprotja med bogatimi in revnimi povečujejo, ker homo sapiens si v osnovi dela zaloge, ni pa dovolj za vse in močni izpodrinjajo šibke. Zato je tudi vse več migracij, ker eni enostavno nimajo od česa živeti. To vse bolj povzroča multikulti brozgo z vsemi konflikti, ki jih prinaša kulturna različnost.

In v takšnem svetu naj Slovenija napreduje? Kako? Smo brez ključnih energetskih in proizvodnih virov. Smo premajhni, da bi lahko sami uspešno branili svoj življenjski prostor, EU pa ga izgleda ne namerava braniti.

Svet bo šel samo še na slabše. In mi z njim. Torej, strokovnjaki, ki pišete takšne pravljice, malo razmislite o tem, kaj sem napisal.
božo1
# 08.12.2017 ob 22:36
skippy
# 07.12.2017 ob 21:17
sem pogledal katerega leta si to zapisal. je morda pomota?
MartinI
# 08.12.2017 ob 12:30
Bla bla bla bla. Samo leporečenje. Pametni ljudje jim ne nasedamo več.

Zato ReSET
smartass2011
# 08.12.2017 ob 10:06
Važno je, da je lepo napisano. Naša naloga je, da v to verjamemo in da bomo videli sonce, rožice in metuljčke, tudi če jih v resnici ne bo. Le tako bomo srečni.
Skippy
# 07.12.2017 ob 21:17
Haha, s komunističnim gospodarstvom in levimi politiki ne bomo nikoli dosegli povprečja.
komsomolec
# 07.12.2017 ob 21:05
Vlada potrdila strategijo razvoja Slovenije 2030

danes ni prvi april.
vse pelje v deželo hlapcev in dekel s tujimi gospodarji.
Kazalo