Vlada je predlagala spremembe upravljanja državnega holdinga. Foto: BoBo
Vlada je predlagala spremembe upravljanja državnega holdinga. Foto: BoBo

Med pomembnejšimi novostmi sta tudi poenostavitev prehodnega režima upravljanja naložb in podaljšanje roka za dokapitalizacijo holdinga z državnimi nepremičninami. Po nedavnih pojasnilih ministrstva za finance gre pri omenjenih spremembah za najnujnejše in vsebinsko neobsežne spremembe zakona. V naslednjem koraku pa bo vlada pripravila tiste spremembe, ki bodo opredelile način upravljanja državnih naložb.
Ena ključnih napovedanih novosti je, da bo lastnica naložb ostala država in da jih bo holding le upravljal. Te zakonske spremembe naj bi bile sprejete najpozneje do konca junija, že prej pa naj bi država začela nekatere privatizacijske postopke. Računsko sodišče naj bi po predlogu tokratne novele izvajalo revizije tudi pri vseh odvisnih družbah holdinga.
Vlada je v noveli predvidela tudi, da mora Sod do uveljavitve klasifikacije državnih naložb na predlog vlade pridobiti soglasje DZ-ja za razpolaganje z državnimi naložbami in ne več za upravljanje. Soglasje bo potrebno, če skupna knjigovodska vrednost naložbe ne bo presegala 20 milijonov evrov ali če ima država v njej vsaj 25-odstotni lastniški delež oz. 25-odstotni delež glasovalnih pravic.

Za prodajo naložb, pri katerih bodo izpolnjeni zgoraj navedeni pogoji, bodo tudi Kad, Sod, DSU, Modra zavarovalnica in Posebna družba za podjetniško svetovanje pridobiti soglasje DZ-ja.
Pet novih konzulatov
Prav tako je vlada na seji pripravila predlog novele zakona o državni upravi in ga bo DZ-ju poslala v obravnavo po skrajšanem postopku. Predlog zakona ureja šest ministrstev, ki so v spremenjeni strukturi.
Zakonski predlog vsebuje tudi določitev obveznosti brezplačnega posredovanja podatkov o povračilih in drugih prejemkih iz delovnega razmerja javnih uslužbencev in funkcionarjev ter spremembe na področju elektronskega poslovanja uprave. Med drugim je vlada sprejela še sklep o odprtju treh novih konzulatov v Turčiji in enega v Trinidadu in Tobagu na Karibih.