Vlada Mira Cerarja je prisegla septembra 2014. Foto: BoBo
Vlada Mira Cerarja je prisegla septembra 2014. Foto: BoBo

V anketi POP TV-ja med strankami prvi ostaja SDS, a z nižjo podporo kot prejšnji mesec. Če bi bile volitve to nedeljo, bi največjo opozicijsko stranko volilo dobrih 11 odstotkov volivcev. Drugi je vladajoči SMC, ki prav tako izgublja in bi ga podprlo sedem odstotkov volivcev. Skok na tretje mesto je uspel stranki SD, ki je podvojila podporo glede na februar. Na četrto mesto se je prebil DeSUS, peti je ZL, šesti je NSi, ki mu sledi neparlamentarni SLS.

Še vedno je največ neopredeljenih, saj se vsak deseti državljan Slovenije volitev ne bi udeležil, vsak peti ne ve, koga bi izbral, skoraj vsak četrti ne bi izbral nobene izmed obstoječih strank.

Med politiki je najbolj priljubljen predsednik države Borut Pahor, druga najbolj priljubljena ostaja evropska komisarka Violeta Bulc, tretja je evropska poslanka Tanja Fajon. Sledi predsednik SD-ja Dejan Židan, peti je predsednik DZ-ja Milan Brglez, premier Miro Cerar zaseda sedmo mesto. Na sredino lestvice se je vrnil Zmago Jelinčič, prvak SDS-a Janez Janša je na 19. mestu, 20. zaseda Alenka Bratušek.

Anketo je za POP TV na vzorcu 713 državljanov opravila Mediana Pulse.

V marčevski anketi Planeta TV-ja, ki jo je opravil Episcenter, delo vlade podpira dva odstotka več vprašanih kot februarja, in sicer 34 odstotkov. Skoraj dve tretjini, 63 odstotkov, Cerarjeve ekipe ne podpirata.

Če bi bile volitve danes, bi glede na rezultate ankete SDS podprlo slabih 29 odstotkov vprašanih, kar je malenkost manj kot februarja. Razlika med SD-jem in SMC-jem se je zmanjšala, SMC je v primerjavi s prejšnjim mesecem ponovno prevzel drugo mesto.

V državni zbor bi se uvrstili še ZL z nekoliko nižjo podporo kot prejšnji mesec ter NSi in DeSUS. Največ sedežev bi dobil SDS, in sicer 30, SMC bi jih dobil 16, SD bi imel 14 poslancev. V primerjavi s prejšnjimi volitvami bi število sedežev podvojil NSi, ki bi jih imel 10, za stranko DeSUS bi se število stolčkov prepolovilo, ostalo bi jim jih pet.

Po rezultatih ankete sicer politikom ne zaupa 87 odstotkov vprašanih. Med poklici najbolj zaupajo policistom in zdravnikom.