O zaposlenih v javnem sektorju je dejal, da se število teh vedno lahko spreminja, a je odvisno od tega, katere funkcije država dejansko izvaja, katere pa naroča pri zunanjih izvajalcih. Tukaj so rezerve, je še enkrat poudaril. Foto: BoBo
O zaposlenih v javnem sektorju je dejal, da se število teh vedno lahko spreminja, a je odvisno od tega, katere funkcije država dejansko izvaja, katere pa naroča pri zunanjih izvajalcih. Tukaj so rezerve, je še enkrat poudaril. Foto: BoBo
Seja vlade
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, verjetno tudi novi vodja vladnih pogajalcev, je sicer že dejal, da je načelno gledano nenaklonjen iskanju rešitev izključno z zmanjševanjem plač in zniževanjem števila javnih uslužbencev. Foto: BoBo
Vladi se ne mudi z varčevanjem v javnem sektorju
Sindikati se o plačah ne bodo pogajali

Veliko zahtev, kot izhajajo iz javnofinančnih težav države, enostavno ni mogoče razrešiti le s sistemom zniževanja plač, je po seji vlade opozoril minister za javno upravo Boris Koprivnikar in dodal, da so te v javnem sektorju že tako relativno nizke. Obenem je dodal, da so tudi na tem področju rezerve, a da je vendarle treba iskati drugačne ukrepe. Ti po njegovih besedah po eni strani zahtevajo več časa ter lahko prinašajo večje in bolj dolgoročne koristi, po drugi strani pa je treba poiskati rešitev, ki bo dala rezultate že v prihodnjem letu.

Tako bo vladna stran pripravila kombinacijo različnih ukrepov, ki bodo smiselna celota, je napovedal Koprivnikar. O zaposlenih v javnem sektorju je dejal, da se število teh vedno lahko spreminja, a je odvisno od tega, katere funkcije država dejansko izvaja, katere pa naroča pri zunanjih izvajalcih. Tukaj so rezerve, je znova poudaril minister in najverjetnejši novi vodja vladnih pogajalcev.

Finančni minister zahteva znižanje stroškov
Na vprašanje, ali bo treba dodatno znižati plačno maso za leto 2015, je Koprivnikar odgovoril, da je zahteva ministrstva za finance ta, da se znižajo stroški. Kako to uresničiti, pa je po njegovih besedah odgovor, ki ga zdaj pripravljajo in iščejo. "Ni tako enostavno," je poudaril.

Koprivnikar v tem trenutku ne more pojasniti, ali bo treba spreminjati postavko v proračunu za leto 2015, ki glede na plačno maso v letošnjem letu predvideva za okoli 80 milijonov evrov manj sredstev za plače, je pa ponovil, da se vladni strani s sprejemom pogajalskih izhodišč mudi, saj si želijo pustiti še nekaj prostora za pogovore s sindikati. Trenutni varčevalni ukrepi namreč veljajo le še do konca leta.

Osnutek končan v tednu ali dveh
Po pričakovanjih Koprivnikarja bodo na vladni strani izhodiščni predlog sprejeli "v prihodnjih dneh, ali mogoče tednu, dveh". Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa je po vladi medijem potrdil, da bo imela vlada na to temo posvet v ponedeljek, ob čemer predvideva, da bodo takrat že bliže sprejemu pogajalskih izhodišč. Datum začetka pogajanj sicer še ni znan, prav tako nobena od strani ne razkriva vsebinskih podrobnosti.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije opozarjajo, da niso pripravljeni pristati na dodatno zniževanje plač - o tem se ne nameravajo niti pogajati, je poudaril predsednik sindikata Branimir Štrukelj. Po njegovih besedah so se pripravljeni pogajati le o zadnjem predlogu, ki ga je pripravila še prejšnja vlada, ki v plače ne posega. Če bo vlada predlagala dodatno nižanje plač v javnem sektorju, sindikatov po besedah Štruklja na pogajanja ne bo: "Se bo pa s tem sprožil proces zaostrovanja in konflikta."

Zahteva po sprostitvi napredovanj
Sviz in konfederacija sicer zahtevata, da se po petih letih sprostijo napredovanja v strokovni naziv in napredovanja v plačne razrede. "To je nekaj, kar je treba nujno narediti, če ne želimo popolnoma uničiti motivacijo mladih strokovnjakov in strokovnjakinj, ki delajo v javnem sektorju," je poudaril in dodal, da je nedopustno, da je profesorica, ki je začela delati pred petimi leti, še vedno na prvi plači 900 ali 950 evrov neto, ker napredovanja niso mogoča.

Vladi se ne mudi z varčevanjem v javnem sektorju
Sindikati se o plačah ne bodo pogajali