Vlada meni, da bo reorganizirana služba bolje opravljala svoje delo. Foto: MMC RTV SLO
Vlada meni, da bo reorganizirana služba bolje opravljala svoje delo. Foto: MMC RTV SLO

Ta sredstva po besedah vladnega urada za komuniciranje za Slovenijo predstavljajo ključni instrument spodbujanja konkurenčnosti, zato potrebujemo močno institucijo, odgovorno za učinkovito in pravilno upravljanje ter izvajanje kohezijske politike.

Vlada namreč meni, da se je odločitev za združitev vladne službe z gospodarskim ministrstvom izkazala kot neučinkovita. S samostojno vladno službo bodo po njihovem mnenju zagotovili neodvisnost izvajanja evropske kohezijske politike, jasno razmejitev med udeleženci in v največji mogoči meri preprečili možnost konflikta interesov.

V novo vladno službo bodo prešli zaposleni, ki opravljajo naloge s področja evropske kohezijske politike, in del podpornih služb, ki trenutno delujejo v okviru gospodarskega ministrstva. S tem se število zaposlenih ne bo povečevalo. Prav tako bodo v okvir nove vladne službe s proračunskih postavk gospodarskega ministrstva prešla proračunska sredstva, namenjena temu področju, so še pojasnili na ministrstvu.

Sloveniji bo v programskem obdobju 2014-2020 skupno na voljo 3,24 milijarde evrov sredstev iz evropskih strukturnih skladov in kohezijskega sklada. Ključni prednostni nalogi bosta dvig konkurenčnosti gospodarstva in zaposlovanje.