Slovenski vojaki so ogorčeni nad poskusi politizacije vojske. Foto: STA
Slovenski vojaki so ogorčeni nad poskusi politizacije vojske. Foto: STA
Bojan Pograjc
Pograjc naj bi s svojim govorom razburil vojake. Foto: BoBo
Vojaški sindikat proti politizaciji vojske

Bojana Pograjca, v katerem naj bi poudaril vlogo Cerkve pri osamosvojitvi ter obsodil sodelovanje na protestih.
V sindikatu Slovenske vojske so tako s polno podporo stopili za pismo, ki naj bi ga napisali slovenski vojaki na Kosovu. V sporočilu za javnost so ostro obsodili ''vsako vmešavanje pripadnikov Slovenske vojske v politiko in obračunavanja političnih opcij preko vplivnih bivših pripadnikov Slovenske vojske".


V soboto je namreč po spletu zakrožilo pismo, v katerem naj bi pripadniki slovenskih oboroženih sil na Kosovu zapisali, da je na slovesnosti, namenjeni praznovanju božiča, dneva samostojnosti in novega leta, brigadir Pograjc zbrane najprej nagovoril v angleškem jeziku. V nadaljevanju je izpostavil dejstvo o "žal spregledani veliki vlogi Katoliške cerkve pri slovenskem osamosvajanju''.
Citiral je še izjavo nekdanjega načelnika generalštaba slovenske vojske Albina Gutmana, da slovenski vojak, ki poklicno opravlja svojo dolžnost, je rezervist ali ni več v vojaški službi, na proteste na ulicah ne spada ter da služenje domovini s protesti na ulicah in trgih nimajo prav ničesar skupnega. Govor je sklenil s podukom o legitimnosti vlade, drugo kitico Zdravljice ter opominom, da politika v vojsko ne spada.
''Nekdanji voditelji niso institucija''
Ob tem v sindikatu opozarjajo, da so bile pretekle izjave nekdanjih načelnikov generalštaba Slovenske vojske Gutmana in Ladislava Lipiča dojete kot stališče pripadnikov Slovenske vojske in da se je s tem poskušalo nanje tudi vplivati.
Hkrati pa menijo, da bi moral, če navedbe v pismu držijo, tudi Pograjc odgovarjati zaradi kršenja delovne discipline, prav tako kot priprti štirje pripadniki vojske. Ti so sicer na protestih sodelovali v prostem času, v nasprotju z domnevno službenim Pograjčevim govorom, do česar imajo kot državljani pravico, poudarjajo v sindikatu.
Potrebujete denar? Naredite prostovoljno zvezo.
Izpostavili so tudi, da sta Zveza slovenskih častnikov in Zveza vojnih veteranov Slovenije (ZVVS) – njuna predstavnika sta prav Gutman in Lipič – od ministrstva za obrambo od leta 2003 oz. 2005 prejeli skoraj dva milijona oz. dobrih 777.000 evrov donacij. Pri tem precej bode v oči skoraj 142.000 evrov, ki jih je ZVVS-ju od ministrstva prejel za nakup nepremičnine, ter periodična nakazila v vrednosti 83.000 evrov.
''V Sindikatu vojakov Slovenije verjamemo, da predstavnika omenjenih dveh organizacij ne moreta delovati politično nevtralno, pa tudi če to sama trdita, saj so organizacije, ki jih vodita in zastopata odvisne od priliva proračunskih sredstev v upravljanju vladajoče politične opcije,'' so še zapisali.
Vojaški sindikat proti politizaciji vojske