Slovenija
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 15 glasov Ocenite to novico!
Avtobus
V sindikatu napovedujejo, da bodo do preklica stavke vozniki opravljali le minimalno število prevozov. Vozniki zahtevajo dvig urne postavke, spoštovanje pravil o delovnem času in preklic sankcij proti članom sindikata. Foto: Bobo

Dodaj v

Vozniki avtobusov podjetja Arriva v ponedeljek začnejo stavkati

Vozniki zahtevajo "pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo"
3. september 2017 ob 21:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Tudi današnja pogajanja med vodstvom skupine Arriva Slovenija in stavkovnim odborom niso bila uspešna, zato bodo vozniki avtobusov v ponedeljek ob 8. uri začeli stavkati. Vodstvo je ponudilo mediacijo in preložitev stavke, a je stavkovni odbor predlog zavrnil.

V sindikatu napovedujejo, da bodo do preklica stavke vozniki opravljali le minimalno število prevozov. Vozniki zahtevajo dvig urne postavke, spoštovanje pravil o delovnem času in preklic sankcij proti članom sindikata.

"Mediacija pride v poštev, če je pripravljenost na drugi strani. Na vseh petih pogajalskih sestankih tega s strani delodajalca nismo zaznali, tako da mediacija zaradi tega za nas ni bila rešitev," je pojasnil generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf.

Vodstvo je nad odločitvijo stavkovnega odbora razočarano. "Vseskozi smo si s stavkovnim odborom prizadevali za uspešno reševanje sporov, in se zavedamo, da stavka ni izhod za rešitev težav. Trdno smo prepričani, da je vključitev tretje osebe lahko rešitev nastale situacije," je dejal direktor in predsednik uprave družb skupine Arriva Bo Karlsson.

"V stavkovnem odboru smo ogorčeni nad tem, da kljub temu, da smo v petek omejili stavkovne zahteve, delodajalec ni dal nobenega korektnega in konkretnega predloga, ki bi vodil v to, da do fizične stavke ne bi prišlo. Stavkovnemu odboru ni ostalo nič drugega, kot da se stavka v ponedeljek začne," je dejal Volf. "Smo bili pripravljeni tudi danes sprejeti kakršen koli predlog, ki bi šel v smer, da se urna postavka zviša v skladu z našimi predlogi, ki smo jih dali v petek," je dodal.

Stavka je po Karlssonovem mnenju neupravičena, saj da je skupina Arriva vselej in v celoti spoštovala vse panožne kolektivne pogodbe ter tudi kolektivne pogodbe posameznih podjetij skupine Arriva Slovenija, redno izplačevala plače, vse dodatke in nadure v skladu z dogovorjenimi višinami. "Stavka bo sankcionirana, če se bo izkazalo, da je nezakonita. To pomeni od kršitve delovnih obveznosti do odškodninskih in kazenskih tožb. Škoda bo velika," je dodal Karlsson.

Volf je pojasnil, da bodo v času stavke izvedeni šolski prevozi ter prevozi na delo in z njega. "Od delodajalca pričakujemo, da nam izroči svoje zahteve o zakonskem minimumu. Ko bomo to dobili, se bomo do tega tudi uradno opredelili. Stavkovni odbor ne bo kršil zakonskega minimuma," je dodal.

"Pozivamo vse uporabnike tega potniškega prometa, da stavke ne vzamejo kot stavke proti uporabnikom. Vozniki avtobusov samo zahtevajo pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo. S tem ko bodo vozniki avtobusov pošteno plačani in bodo imeli ustrezne delovne pogoje, bodo tudi storitve, ki jo ponujajo uporabnikom, bolj kvalitetne," je povedal Volf.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
jakasraka1
# 03.09.2017 ob 21:56
Čudno da pri nas sploh kdo stavka.
V tujini bi se sindikatom utrgalo,če bi se dogajalo kar se dogaja pri nas.
+hellbastard+
# 03.09.2017 ob 21:46
pravilno
Platon
# 04.09.2017 ob 03:42
Podpiram stavko. Kje pa so sindikalisti ostalih prevozniških družb ?

@Tomaz Gorec
Omenjaš inšpekcije? Če bi slednje opravljale svoje delo, stavka nebi bila potrebna. Manipulacij glede časa trajanje vožnje in podobnih kršitev je pri nas toliko da peče glava vendar nadzorne službe preganjajo le varnostni pas in podobne malenkosti.
anjago2
# 03.09.2017 ob 22:07
polovičarstvo sindikalista Volfa.... nič ne bodo dosegli, tak je blo pri varnostnikih.... nič, samo gobcanje, gazde pa terajo dalje svojo.....ne moreš na 100 straneh bit sinkalist pa povsod samo zadevo zakuhat pol pa se fino premaknit na bolj medijsko zanimivo.... Damjan sresni se že enkrat pa vsaj eno zadevo spelaj do konca!!!! kakršenkoli že bil pm
Grešnica
# 04.09.2017 ob 09:45
SamoRes: "V Jugi je bilo vse premoženje od vseh nas..."

Uradno je bilo od vseh nas, dejansko so ga pa upravljali enopartijski politični nastavljenci (ostali od tega nismo imeli nič). Še pred tem pa je bilo prisilno odvzeto pravim lastnikom (zlasti stanovanja, hiše, obrtne delavnice, industrijski obrati,....), ki se jih je po potrebi proglasilo za 'izdajalce'. No, razen če so mirno podpisali predajo SVOJEGA premoženja. Temu se ni dalo uiti niti, če si cel čas vojne podpiral partizane. ;-)
SamoRes
# 04.09.2017 ob 06:54
Države tako nimamo več. V Jugi je bilo vse premoženje od vseh nas, takoj po osamosvojitvi so z denacionalizacijo vse gozdove dali tujim fevdalcem in Cerkvi, ostalo pa razdelili tajkunom. Danes dokončujejo delo še z razprodajo podjetij. Nič več nimamo, le še pod bednimi pogoji delamo za tujce.
Ne le vozniki avtobusov, vstati bi morala vsa Slovenija. Prek 200.000 ljudi dela za plačo, ki je pod mejo revščine. Smo kje v Afriki ali smo v EU. Sužnji.
Ales505
# 04.09.2017 ob 04:39
Mularijo bodo razfural pol pa štrajk! Do popoldneva se bodo pa tak zmenl bodo spet po mularijo šli.
Nejko22
# 03.09.2017 ob 23:46
mi boste pa pokrili stroške prevoza v službo z taksijem.
Tomaz Gorec
# 03.09.2017 ob 21:54
Tole s stavkami je meni malo hecno.

Delodajalec ima pravico ponuditi plačo, kakšno koli pač želi (seveda nad tisto, ki je zakonsko določena), Vsak delavec pa ima pravico ponudbo sprejeti ali zavrniti. Če kasneje ugotovi, da se je dogovoril za premajhno plačo, ne more potem iti kar stavkati. Če mu plača ni ok, lahko da odpoved,...

Seveda se pa strinjam, da se je treba zakonov držati. Vendar to se ne rešuje s stavko, ampak naj to rešujejo pristojne inšpekcije.
Kazalo