"To boste pa morali vprašati tistega, ki bo takrat pristojen za to. Za zdaj z našimi ravnanji nismo tega prejudicirali, nismo pa mogli prevzeti obveznosti, kar so nekatere občine želele, ker skladno z odločitvami vlade nimamo podlage za to," je dejal Pertinač. Foto: BoBo
Vse šole bodo šolsko leto začele nemoteno

Javni zavodi s področja osnovnega šolstva, torej osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, zavodi za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter glasbene šole so morali ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v soglasje poslati program dela ter kadrovski in finančni načrt za leto 2014.

Vendar nekatere šole za pripravo načrtov niso prejele potrditve občin, ki jih kot njihovi ustanovitelji tudi financirajo, da bodo financirale tudi prvi obrok poplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij. Nekateri so bili namreč prepričani, da bi to moralo kriti ministrstvo.

A vlada se je odločila, da za to ne bo namenila dodatnega denarja, zato ministrstvo načrtom ni dalo soglasja, je na novinarski konferenci poudaril sekretar na ministrstvu za izobraževanje Aljuš Pertinač. Z občinami se jim je v poletnih dneh uspelo dogovoriti, tako da imajo zdaj vse javne osnovne šole potrebna soglasja in lahko normalno načrtujejo svoje delo.
Kdo bo plačal?
Zagato so tako rešili, a še vedno ni dogovorjeno, kdo bo kril drugi obrok poplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, ki ga bo treba plačati februarja 2015. Po Pertinačevih besedah bo to na plečih nove vlade.

Lokalne skupnosti so prepričane, da bi moralo vse plačati ministrstvo, nekatere šole zaradi tega napovedujejo tudi tožbo. Po podatkih ministrstva je prvi obrok poračuna odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij v šolah znašal 25 milijonov evrov. Od tega je 10 milijonov evrov šolam prispevalo ministrstvo za izobraževanje, čeprav to ni bilo načrtovano v proračunu, je še pojasnil Pertinač.

Vse šole bodo šolsko leto začele nemoteno