S 1. januarjem so varčevalni ukrepi pri denarnih socialnih pomočeh in varstvenih dodatkih v celoti odpravljeni. Foto: BoBo
S 1. januarjem so varčevalni ukrepi pri denarnih socialnih pomočeh in varstvenih dodatkih v celoti odpravljeni. Foto: BoBo

S 1. januarjem so varčevalni ukrepi pri denarnih socialnih pomočeh in varstvenih dodatkih v celoti odpravljeni. Osnovni znesek minimalnega dohodka se namreč zvišuje na 288,81 evra, kolikor znašata tudi redna denarna socialna pomoč in posmrtnina.

Cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo po novem znaša največ 470,76 evra, medtem ko je bil do zdaj 465,71 evra. Za uveljavitev višjega zneska je treba najpozneje do konca februarja oddati novo vlogo na center za socialno delo, tudi če ima upravičenec še veljavno odločbo, opozarjajo na ministrstvu.

Na predvarčevalno raven se bodo vrnili tudi nekateri otroški dodatki. Zakon za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 je namreč v petem in šestem dohodkovnem razredu znižal otroški dodatek za deset odstotkov. Višji otroški dodatek kot v letu 2015 bo prejelo 97 tisoč otrok.

Več štipendij
Do štipendije bodo po novem znova upravičeni vsi iz družin petega dohodkovnega razreda, a ker bi to za državni proračun pomenilo preveliko obremenitev, je uvedeno prehodno obdobje, v katerem ne bodo upoštevani takoj vsi.

Do državne štipendije so tako upravičeni dijaki in študenti iz družin s povprečnim mesečnim dohodkom do 56 odstotkov povprečne neto plače na družinskega člana. V štiričlanski družini cenzus znaša 2.250 evrov, državno štipendijo pa bo tako prejelo 3.200 dijakov in študentov več kot v letu 2015. Za pridobitev je treba oddati vlogo na center za socialno delo.

Očetovski dopust in subvencionirana prehrana
Še naprej bo v celoti subvencionirano kosilo za otroke iz družin, ki so uvrščene v prvi dohodkovni razred, dodatno pa se z novim letom uvajata 70-odstotna subvencija za učence iz družin, ki se uvrščajo v drugi dohodkovni razred, in 40-odstotna subvencija za učence iz družin iz tretjega dohodkovnega razreda.

Subvencijo kosila bo imelo 45.500 učencev ali 28.900 več kot v letu 2015. Staršem ni treba oddajati vlog za subvencijo kosila, saj bodo šole upoštevale uvrstitev v dohodkovni razred iz odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji.

Očetovski dopust bo po novem dolg 20 dni, pet več kot prej. Vsem, ki imajo pravico do otroškega dodatka že priznano, ni treba vlagati nove vloge, saj se jim pravica po pojasnilu ministrstva ne bo znova odmerila.