Türk je prvi zbral in oddal podpise za kandidaturo. Foto:
Türk je prvi zbral in oddal podpise za kandidaturo. Foto:
Borut Pahor
Borut Pahor je zbral potrebnih 3.000 podpisov volivcev. Foto: BoBo
Milan Zver
Milan Zver si bo prizadeval, da Slovenija ohrani suverenost. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Od zdaj bo, kot je dejal, vso energijo posvečal opravljanju funkcije predsednika republike. Türk zagotavlja, da je povezovalen predsednik ter predsednik vseh državljank in državljanov.
Podpise državljanov so podporniki kandidata Türka zbrali v dveh tednih oz. devetih delovnih dneh, kar je po kandidatovem mnenju zelo lep rezultat. Državljani in državljanke so po njegovem mnenju v velikem številu s podpisom pokazali, kako močno podpirajo njegovo kandidaturo. Türk je za podporo hvaležen in verjame, da bo nadaljevanje njegovega prizadevanja za ponovno izvolitev uspešno.

Povezovalni predsednik
Türk je kandidaturo vložil razmeroma zgodaj, kot prvi kandidat, saj je rok za to 17. oktober. Po vložitvi kandidature je novinarjem pojasnil, da bo zdaj vso svojo energijo, "kot da ni nobene volilne kampanje", namenjal opravljanju funkcije predsednika republike.

Poudaril je, da so njegovo delo, vsa njegova energija in znanje posvečeni državljankam in državljanom. "Sem predsednik, predsedniški kandidat in bom predsednik vseh državljank in državljanov Slovenije," je zagotovil Türk. Kljub nekaterim očitkom v preteklosti zagotavlja, da je zelo povezovalen predsednik, kar po njegovem mnenju kaže tudi podpora, ki jo ima v javnosti.

Borut Pahor zbral 3.000 podpisov
Borut Pahor, ki kandidira s podporo Socialnih demokratov (SD), je zbral potrebnih 3.000 podpisov volivcev in volivk, je za MMC potrdila njegova tiskovna predstavnica Špela Vovk. Napovedala je, da bodo podpise zbirali še naprej, saj je "vsaka izražena podpora kandidatu Borutu Pahorju za nas nadvse dragocena in pomembna."

"Na ta način želimo vsem, ki so izrazili željo podpreti Boruta Pahorja, pa do zdaj še niso imeli te možnosti, omogočiti, da to storijo še v naslednjih dneh in tednih," je dodala in precizirala, da je dnevno v štab prispevalo več sto obrazcev s podpisi podpore.

Milan Zver zbral 9.000 elektronskih podpisov podpore
Tudi Milan Zver, čeprav kandidira s podporo dveh strank, Slovenskih demokratov in Nove Slovenije, zbira podpise, a v elektronski obliki. Po besedah vodje službe za odnose z javnostmi SDS Jerneja Pavlina, jih je do zdaj zbral skoraj 9.000.

Junija letos je namreč nastala civilna iniciativa z naslovom Združujemo za prihodnost, katere ustanoviteljica in prvopodpisnica je Barbara Brezigar, tudi sama nekdanja predsedniška kandidatka, zdaj vodja Zverovega volilnega štaba. "To civilno pobudo je podpisalo skoraj 9.000 volivk in volivcev, ki z dr. Zverom delijo skrb glede prihodnosti države. Podpisi so nezavezojoči, so pa toliko bolj dragoceni, ker so spontani in so odraz civilne pobude, ki naj bi imela odprto peticijo do samih volitev," pravi za MMC Jernej Pavlin.

Med podpisniki peticije Združujemo za prihodnost so tudi Ljubo Sirc, France Cukjati, Lojze Peterle, Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika, Severa Ban, zmagovalec šova Slovenija ima talent Damjan Damjanović, akademik Janko Kos, publicist Peter Starič in drugi.

Vse, da Slovenija ne bo prejemnica pomoči
Dodaja, da bo Milan Zver kandidaturo oddal v zakonsko predpisanem roku, čeprav meni, da ni ključno, kdaj in kako se kandidatura oddaja, temveč kakšen bo predsednik. "Po našem mnenju mora biti predsednik tak, da bo zavaroval slovensko samostojnost in da bo naredil vse, v sodelovanju z vlado, državnim zborom, socialnimi partnerji, zainteresirano javnostjo, da Slovenija ne bo prejemnica mednarodne pomoči, torej da bo zavaroval slovensko samostojnost in suverenost," je še zatrdil Pavlin.

Sodelovanje na predsedniški tekmi so napovedali še Monika Malešic, Artur Štern, Miro Žitko, Fani Eršte, Ladislav Troha, Dušan Egidij Kubot - Totislo, Milan Robič, Miran Šic, Martina Valenčič in Veronika Juvan.

Saša Banjanac Lubej, L. D.

Prvi, ki je tudi uradno vložil kandidaturo, je trenutni prodsednik Danilo Türk: