Vlada naj bi razmišljala o dvigu DDV-ja za časopise in revije. Foto: BoBo
Vlada naj bi razmišljala o dvigu DDV-ja za časopise in revije. Foto: BoBo

To pomeni, da bodo prisiljeni odpuščati zaposlene in prenehati poslovati.

Združenje založnikov časopisov in revij
Šušteršič
Na finančnem ministrstvu Janeza Šušteršiča informacij ne želijo ne potrditi ne zanikati. Foto: BoBo
Višji davek bi lahko bil za časopise usoden

Po poročanju nekaterih medijev naj bi vlada za nekatere izdelke in storitve (časopisi, revije, uporaba športnih objektov, storitve javne higiene) načrtovala zvišanje DDV-ja z 8,5 na 20 odstotkov. Na finančnem ministrstvu tega niso ne potrdili ne zanikali, na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pa pravijo, da nimajo prošnje za izdelavo takih izračunov.

Na finančnem ministrstvu so v odgovoru na vprašanje, ali navedbe držijo, spomnili na četrtkovo izjavo Janeza Šušteršiča, da je vlada v kontekstu priprave predlogov proračunov za leti 2013 in 2014 razpravljala o veliko mogočih rešitvah in ukrepih na prihodkovni strani proračuna. Končne odločitve bodo sprejete čez 14 dni, ko bo ministrski zbor potrdil končna predloga proračunov za prihodnji dve leti.

V nocojšnjih Odmevih bosta gosta Janez Markeš in predsednik DNS-ja Matija Stepišnik.

To bi bil morda zadnji udarec celotni panogi
Oglasilo se je tudi Društvo novinarjev Slovenije in vlado pozvalo, naj nemudoma odgovori, ali je res sprejela tak sklep. Pri tem so v društvu opozorili, da bi bil dvig DDV-ja za časopise in revije nov hud, morda tudi zadnji udarec panogi, ki se v zadnjih letih ob splošni krizi spopada še s sesutjem oglasnega trga, spreminjanjem bralnih navad in drugimi strukturnimi izzivi.

Vlado in koalicijske stranke zato DNS poziva, naj predlog takoj umaknejo, namesto tega pa raje pripravijo analizo finančnih učinkov za ukinitev DDV-ja za tiskane medije, kar bi jim vsaj do neke mere olajšalo boj za preživetje.

"Časopisna panoga sredi globoke krize"
Razburjeni so tudi v Združenju založnikov časopisov in revij, ki deluje v okviru Medijske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). "Že nekaj časa opozarjamo, da je časopisna panoga sredi globoke krize, ki se še zaostruje in otežuje preobrazbo izdajateljev v smeri digitalizacije medijev," so spomnili v današnjem sporočilu za javnost. Anketa med njihovimi člani je pokazala, da je v tej panogi v zadnjih letih prihodek iz oglaševanja znatno upadel, izdajatelji pa se hkrati srečujejo z upadom branosti in spremembami bralnih navad, kar negativno vpliva na prihodke iz tiskanih vsebin.

Napovedana odpuščanja in stečaji
Opozorili so še, da je kar 80 odstotkov založnikov mikropodjetij in malih družb, ki so bile že do zdaj prisiljene "skrajno racionalizirati svoje poslovanje in tako rekoč nimajo več rezerv". "To pomeni, da bodo prisiljeni odpuščati zaposlene in prenehati poslovati," so poudarili.

V Franciji DDV za tisk znižan na 2,1 odstotka
Kot so tudi izpostavili, se je veliko držav že v preteklosti odločilo za ničelno stopnjo DDV-ja, praktično vse preostale države pa so za tisk sprejele vsaj znižano stopnjo DDV-ja. "Pri tem ne gre za manjša znižanja stopnje DDV-ja, temveč izredno močna znižanja: v Franciji je tako stopnja DDV-ja za tisk znižana s splošne stopnje 19,6 odstotka na zgolj 2,1 odstotka," so navedli.

Skladno s tem so se znova zavzeli za poenoteno davčno stopnjo tako za izdajanje tiskanih kot tudi digitalnih vsebin po nižji, po možnosti še dodatno znižani ravni. "S tako davčno politiko bi prispevali k razmahu digitalnih vsebin in obenem ublažili obdobje prehoda, ko morajo izdajatelji razvoj digitalnih vsebin še financirati pretežno iz prihodkov iz tiska," so še dodali.

Direktor Umarja Boštjan Vasle je sicer danes povedal, da v tem trenutku na uradu nimajo nobene uradne prošnje ministrstva za finance za izdelavo izračunov, kakšne učinke bi imelo morebitno zvišanje DDV-ja.

To pomeni, da bodo prisiljeni odpuščati zaposlene in prenehati poslovati.

Združenje založnikov časopisov in revij
Višji davek bi lahko bil za časopise usoden