Gantar kandidira za predsednika DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Gantar kandidira za predsednika DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO

Za mesto podpredsednika stranke se bodo potegovali Sabina Kosmatin, Cvetka Ribarič Lasnik, Vito Rožej, Marko Gornik, Drago Mencin in Darko Nikolovski.

Kandidatne liste za volitve novega vodstva stranke je v sredo določil svet stranke Zares - socialno liberalni. Zares, ki je bil v prejšnjem mandatu tudi vladna stranka, je na predčasnih državnozborskih volitvah 4. decembra po enem mandatu v DZ-ju iz njega izpadel, volivci pa so mu namenili le 0,65 odstotka glasov. Predsednik stranke Gregor Golobič je po tem napovedal, da se na naslednjih volitvah novega vodstva ne bo več potegoval za mesto predsednika stranke.

Za njegovo mesto zdaj kandidirata prostorski sociolog, nekdanji poslanec in predsednik državnega zbora Pavel Gantar ter strankina kandidatka na zadnjih volitvah v evropski parlament, strokovnjakinja za področja politične geografije, migracij in državljanstev Felicita Medved.

Volitve novega vodstva stranke bodo potekale med 3. in 13. februarjem, morebitni drugi krog volitev pa bo med 16. in 23. februarjem, je zapisano na spletni strani stranke. Kandidatke in kandidati za novo vodstvo se bodo članicam in članom stranke predstavili na sejah pokrajinskih odborov.