Največ Romov živi v Pomurju Foto: Reuters
Največ Romov živi v Pomurju Foto: Reuters
France Cukjati
Predsednik DZ-ja meni, da mora biti v občinskih svetih občin, v katerih živijo Romi, nujno tudi predstavniki Romov. Foto: RTV SLO
Zdenka Čebašek Travnik
Varuhinja poudarja, da so nujne usklajene politike izenačevanja možnosti pripadnikom Romske skupnosti na področjih izobraževanja, reševanja bivanjskih problemov, zaposlitev in socialne varnosti, tako na državni kot lokalni ravni. Foto: RTV SLO

svetovni dan Romov, čemur je bilo tudi v slovenskih mestih namenjenih več prireditev.

Predsednik DZ-ja France Cukjati je v soboto na osrednji slovesnosti v Murski Soboti povedal, da imamo z Romi čudovito priložnost prijateljskega sobivanja, skupnosti pa ob dnevu, ki je bil izbran na 1. svetovnem kongresu Romov l. 1971 v Londonu, čestital. Dodal je, da bo novi zakon o romskih skupnostih slovenskim Romom zagotovil dejavnejšo vlogo na državni ravni.

Dotaknil se je tudi dogodkov v Ambrusu, pri čemer je opozoril, da posameznih sporov med Romi in drugimi ne gre posploševati. Dogodek je označil kot opomin, kaj se lahko zgodi, če si posamezniki sami pišejo zakone in če krajani sami vzamejo pravico v svoje roke.
"Nespoštovanje skupnih pravil obnašanja je končno le izraz nespoštovanja drugih ljudi, med katerimi živimo in ki pričakujejo, da bomo branili ne le svoje pravice, ampak spoštovali tudi njihove," je dejal Cukjati.

Zbrane Rome je pozdravil in jim ob prazniku čestital tudi murskosoboški župan Anton Štihec, za kulturni program pa so poskrbeli romska pevka Esma Redžepova z orkestrom iz Makedonije in prekmurska glasbena skupina Halgato band.

Odnos do manjšin lakmus demokratičnosti
Spoštovanje in zaščita manjšin sta pomembna kazalnika demokratičnosti družbe, nujne pa so usklajene politike izenačevanja njihovih možnosti reševanja bivanjskih, zaposlitvenih in drugih težav, sporoča varuhinja Zdenka Čebašek Travnik. Tudi po njenem mnenju bo zakon omogočil boljšo organiziranost Romov na državni in lokalni ravni in jih vzpostavil kot sogovornike pri sprejemanju ukrepov, ki bodo lahko prispevali k uspešnejšemu vključevanju Romov v družbo. Zakon daje le formalne podlage za to, zato bodo šele prihodnje dejavnosti, predvsem na državni ravni, pokazale, ali bo ta priložnost tudi dejansko izkoriščena, je ob tej priložnosti še zapisala varuhinja človekovih pravic.

Skladno z zakonom o RTV Slovenija pa se na Radiu Slovenija začenja tudi predvajanje programa, namenjenega romski skupnosti, ki mu bodo jeseni sledile televizijske programske vsebine.

Spoprijemanje s težavami
V Sloveniji po neuradnih podatkih živi okoli 10.000 Romov, največ v Pomurju. V zadnjem desetletju se je njihov položaj precej izboljšal. Skoraj vsak konča srednjo šolo, vedno več jih obiskuje fakultete, tudi za delo jih poprime vedno več. Še vedno pa imajo težave z osnovnimi življenjskimi dobrinami in nezakonitimi naselji.

8. aprila leta 1971 je v Londonu potekal svetovni kongres Romov, kjer so Romi dobili svojo himno, zastavo in ravno tam so se odločili, da se bodo Romi imenovali Romi. Od takrat po vsem svetu praznujejo svoj praznik.