Slovenija

Poudarki

  • Volivci se lahko udeležijo predčasnega glasovanja, tudi če še niso prejeli obvestila o volišču.
Predčasno glasovanje
V sredo se izteče rok, do katerega morajo volivci, ki želijo glasovati na volišču, dostopnem za invalide, svojo namero sporočiti okrajni volilni komisiji. Foto: BoBo

Dodaj v

Začetek predčasnega glasovanja na referendumu o drugem tiru

Predčasno glasovanje bo potekalo do četrtka
19. september 2017 ob 08:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Začenja se predčasno glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki bo v nedeljo. Volivci lahko svoj glas predčasno oddajo do četrtka med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Glasovanje bo potekalo tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika, ter na sedežu Občine Bled.

Volivci se lahko udeležijo predčasnega glasovanja, tudi če še niso prejeli obvestila o volišču, svojo istovetnost pa morajo v vsakem primeru izkazati z osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Predčasno glasovanje poteka enako, kot bo na dan referenduma, volivci obkrožijo za ali proti.

V sredo pa se izteče rok, do katerega morajo volivci, ki želijo glasovati na volišču, dostopnem za invalide, svojo namero sporočiti okrajni volilni komisiji. Isti rok velja tudi za tiste volivce, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča ter želijo glasovati na volišču v drugem okraju. Enako velja za volivce, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik. Ti lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati pred volilnim odborom, na svojem domu.

Prav tako do srede, 20. septembra, morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere uresničujejo volilno pravico, ali Državni volilni komisiji.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 19.09.2017 ob 09:04
Če bi Marija Terezija progo gradila z referendumom, bi še dandanes od Dunaja do Trsta ...
~
... vozila konjska vprega.
josh k.
# 19.09.2017 ob 09:02
Jaz sem za tretji tir, ker v tretje gre rado.
DrMrrr
# 19.09.2017 ob 09:48
Zelo smo kvalificirani za odločanje o vprašanju cene. - Argumenti enih in drugih glede tega so eno veliko nabijanje in nabiranje političnih točk. Projekt naj ima vgrajeno učinkovito finančno kontrolo in to je to.
Kar pa tiče vprašanja potrebnosti projekta, je ta očitno potreben. Kar tiče primerjosti trase, pa bo ta vselej za koga moteča. In obstoječa je, vsaj meni, logična.

Na živce mi torej gre, da se me kot volivca obremenjuje s takšnimi ref. vprašanji. Za to obstaja vzvod politične odgovornosti ... in eventualno tudi kazenske tistih, ki so vodilni na projektu.
Naj torej kot volivec prevzemam vlogo odgovornega nadzornika, revizorja, preiskovalca, tožilca, celo sodnika?! In to že vnaprej?!
conanbarbarian
# 19.09.2017 ob 09:14
Casar
Denar za referendum je pljunek v morje proti miljardnemu projektu, ki bi lahko stal 500 miljonov ! Tu se preprecuje kraja stoletja po vzoru TES 6 !
Sklonjen
# 19.09.2017 ob 09:30
S tem zakonom nas bodo za 45 prihodnjih let vkovali v verige zadolževanja in nekontroliranih odhodkov, aneksov in vsega s čemer so nas sistemsko ropali že do sedaj, pri drugih znanih "velikih" projektih ... PROTI!
mmeeddoo
# 19.09.2017 ob 15:30
Jaz grem obkrožit proti.

Tudi jaz bi rabil nov avto, pa si ga za tak denar in kredit pač ne morem privoščit.

Enako je s tem tirom. Rabili bi ga že, vendar ne za tak denar in pod takimi pogoji.
... bo možno to obkrožit?
TumeAugust
# 19.09.2017 ob 10:20
Referendum je zato, da-ko-če se bo čez leta izkazalo, da je padlo nekaj miljončkov iz voza nekomu v žep, mi bodo odgovorili: Saj ste vi tako izglasovali...Včasih je bila oddaja v stari Yu: Jer ste vi to tražili...mislim da jo je vodil Oliver Mlakar...lahko me popravite če se motim :)
Bivši uporabnik
# 19.09.2017 ob 17:24
Poglejte si nadzornike Družbe 2TDK, med njimi črnograditelj Marko Jaklič.

Saj ni res - pa je!
nelon
# 19.09.2017 ob 10:27
Navaden državljan, ki ni navijač ene ali druge politične opcije ne more vedet kaj je boljše ...
A se sploh ve koliko bo končna cifra drugega tira in če potrebujejo železnice kaj posodoobitev na lokomotivah?
Luka Novak
# 19.09.2017 ob 10:05
Proti zakonu, bi moral avtomatsko pomeniti tudi odhod njegovih predlagateljev.

Potem, bi se mogoče vse vlade v prihodnosti vsaj malce zamislile nad posledicami svojih odločitev že pred njihovim sprejemanjem.
casar
# 19.09.2017 ob 08:47
Ta denar katerega bodo potrošili za referendum, bi ga lahko dali v zdravstvo in bi bile težave in dolgovi poravnani.Pa še veseli bi bili. Ne, da se ukvarjamo z drugim tirom katerega bi mogla zgraditi že Janševa vlada katere kaj pametnega ni storila ampak samo nagaja vladam.
Bivši uporabnik
# 19.09.2017 ob 17:29
Navaden državljan, ki ni navijač ene ali druge politične opcije ne more vedet kaj je boljše ...

Tako sem tuhtal tudi jaz.
Moji pomisleki so šli v smeri, da bomo kredit odplačevali državljani, ki že zdaj na položnicah plačujemo tudi Teš6. Zdaj pa, ko vidim, da je med nadzorniki Jaklič, ki je hotel sprivatizirati Vzajemno in je prejemal milijonske nagrade za uspešnost v Vzajemni medtem ko so bolnišnice kopičile minuse zaradi neporavnanih storitev s strani zavarovalnice, in je povrhu še črnograditelj velike magnitude, bom glasoval proti. "Duhovni" sorodnik Bavčarja in podobnih. Roparskih baronov že ne bom podpiral.
xskip
# 19.09.2017 ob 12:06
"Za zavrnitev zakona na referendumu mora proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev."

Dvomim, da jih bo toliko...
brezposelni
# 19.09.2017 ob 10:49
conanbarbarian

# 19.09.2017 ob 09:14
Casar
Denar za referendum je pljunek v morje proti miljardnemu projektu, ki bi lahko stal 500 miljonov ! Tu se preprecuje kraja stoletja po vzoru TES 6 !


Ni pljunek, toda za ta strošek so odgovorni predsednik parlamenta in ustavno sodišče.
nonparel
# 19.09.2017 ob 10:37
Odločno PROTI Janševim poskusom rušenja vsega kar je pozitivnega v tej državi.
In odločno ZA za drugi tir na referendumu.
Narod pamet v roke, ne pustite se naplahtat zdraharskim rušilcem.
Lovesong
# 19.09.2017 ob 10:14
Poglejte si nadzornike Družbe 2TDK, med njimi črnograditelj Marko Jaklič.
http://www.bizi.si/2TDK-D-O-O/
adamus
# 19.09.2017 ob 15:45
#nelon
še vemo ne koliko bo dejansko stala izgradnja na ključ
saj ravno v tem je največji problem, ker ne vemo, koliko bo to na koncu stalo.
adamus
# 19.09.2017 ob 15:42
#DrMrrr
kdo in kje je do sedaj že za kaj odgovarjal?
referendum je pravica naroda, da se odloči!
garmond
# 19.09.2017 ob 13:03
Bebava odločitev, da nas o takšni materiji silijo na referendum. Politike volimo in plačujemo za to, da prevzamejo odgovornost. Kaj čem jaz o tem odločati, niti nisem strokovnjak za to.
Zato mene na referendumu ne bodo videli.
Sicer pa, ko se ljudje o tem pogovarjamo med sabo, vsaj v mojem okolišu, ni za pričakovati neke velike udeležbe, bo kar težko doseči kvorum na tem referendumu.
Es
# 19.09.2017 ob 11:33
Kako je naenkrat vse potihnilo, ena najpomembnejših političnih odločitev zadnjih let pa imajo mediji 20 minut že dan za dnem rezervirano za nabijanje o košarki. Vse z namenom pasivizacije, da bi volilci ostali doma in kvorum PROTI ne bi bil dosežen. Končno smo skoraj izničili deficit, levica in sindikati pa že hlepijo po novih darilcih, zadolževanju in povečanju primankljaja.
nelon
# 19.09.2017 ob 11:08
To je brezzveze gre ubistvu za glasovanje proti Janši oz za vlado....
Nobenih pravih argumentov ni...

Kako ste lahko proti ali za pa še vemo ne koliko bo dejansko stala izgradnja na ključ in koliko bodo stale morebitne lokomotive in koliko bo dejanskega pozitivnega vpliva na gospodarstvo...

Dejstvo je da se bo glasovalo po političnem prepričanju ...

Sam iskreno ne grem na referendum, ker ne obkrozujem nekaj kar ne vem kaj je boljše...
Torej bote ze strokovnjaki na referendumu povedali ki se na vse razumete
Lovesong
# 20.09.2017 ob 09:57
@Gorila,

hvala za razlago. Lahko bi družba 2tdk imela na spletni strani svojo strukturo predstavljeno, sploh če gre za take strokovnjake.
GORILA
# 20.09.2017 ob 09:45
@Lovesong
...moteči Marko Jaklič NI Marko Jaklič črnograditelj!

Prof. dr. Marko Jaklič je na Ekonomski fakulteta v Ljubljani zaposlen kot redni professor za področje poslovne ekonomije. Podiplomski študij je opravil na New School for Social Research, New York, ZDA in European University Institute, Firence, Italija. Aktiven je na področjih strateškega managementa, organizacije, inovativnosti, politike konkurenčnosti in institucionalne ekonomije. Vpleten je v mnoge mednarodne raziskovalne projekte s področja institucij v gospodarskem razvoju. Objavil je mnogo člankov v mednarodno priznanih revijah in napisal prispevke za knjige s področja poslovanja in razvoja managementa. V letih 2009-2013 je bil predsednik Sveta za znanost in tehnologijo Repbulike Slovenije. Je predstojnik Inštituta za socio-ekonomsko in poslovno evalvacijo na Ekonomski fakulteta v Ljubljani. Bil je ali je član večih nadzornih svetov podjetij in bank. Je izobraževalec članov nadzornih svetov ter predavatelj in član izpitne komisije za certifikat pri Združenju nadzornikov Slovenije, kjer je tudi vodja Programskega sveta. V letih 2009-2013 je bil predsednik Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije. Že več kot 20 let deluje na področju moderatorskega svetovanja in moderatorskega izobraževanja (“akcijskega učenja”) vrhnjih managerjev.
Lovesong
# 20.09.2017 ob 09:21
oleander

tudi jaz ne morem prežvečiti tega, kdo je nadzornik 2tdk, in vsi razlogi "za" zakon so postali samo kulisa za neke namene v ozadju. pa drugače nisem simpatizer najbolj glasnih in zavzetih nasprotnikov. ampak roko na srce, brez njih do možnosti referenduma sploh ne bi prišli in taki "strokovnjaki" v nadzornem svetu bi s svojimi " vrhunskimi sposobnostmi" lahko uspešno gradili svoj posel (zagotovo pa ne samo drugi tir).
Springbok
# 19.09.2017 ob 21:28
Ali je znano, kakšna je bila udeležba po 1. dnevu predčasnega glasovanja.

Podatek o udeležbu je zelo pomemben, ker se bo ta referendum odloča na udeležbi.
kislec
# 19.09.2017 ob 20:25
"Poglejte si nadzornike Družbe 2TDK, med njimi črnograditelj Marko Jaklič."

Da ni slučajno samo njegov soimenjak, profesor (ki pa ni črnograditelj)?
kapljač
# 19.09.2017 ob 19:30
Svoje sem opravil. Bolje prej , kot čakat zadnji dan. Nedelja je tak "hinavski dan"- Nikoli ne veš kako ga boš preživel in ali boš imel "tisti trenutek časa odveč" še za državo in družbo.
Sklonjen
# 19.09.2017 ob 15:51
@nemoremsespomnit
"Prijavi neprimerno vsebino ne, tudi na tem referendumu me ne vidijo.."


Menim, da bi morali vsem, ki se ne želijo izražati o družbeno političnih temah, to tudi omogočiti.
Že stari Grki so to imeli urejeno. Ljudi s to opredelitvijo so imenovali Idiotes in niso bili del volilne kvote, kar je poštena in demokraticna ureditev!
nelon
# 19.09.2017 ob 12:27
Podpirati izgradnjo drugega tira, da ne veš koliko bo stal in ali bo potrebno posodobit lokomotive itd...
Vsaj na 5% natančno bi lahko ovrednotili in če temu ne bo tako kdo nosi odgovornost...
pobrisan
# 19.09.2017 ob 12:06
Vlada si je iz proračuna izborila skoraj 100k€ za kampanijo. Glede na to, da je v medijih popolno mrtvilo z njihove strani, me zanima za kaj bodo ta denar porabili? Sem pa 100% prepričan, da je ta pasivnost medijev zaukazana.
nemoremsespomnit
# 19.09.2017 ob 10:44
ne, tudi na tem referendumu me ne vidijo...
Sklonjen
# 19.09.2017 ob 10:13
@DrrMrr
"Projekt naj ima vgrajeno učinkovito finančno kontrolo in to je to."


Prav gotovo :D ... edina učinkovita finančna kontrola je zasebna lastnina investitorjev, vse ostalo je lari fari, kar vemo iz dolgoletnih izkušenj! Ljudje ne nasedajte leporečju!!!
conanbarbarian
# 19.09.2017 ob 09:10
PROTI predragemu drugemu tiru in ZA novo traso, krajso, dvotirno !
mmeeddoo
# 20.09.2017 ob 18:08
OK, torej ta Jaklič ni tisti Jaklič. Ampak ... mar ni ta videti že preveč zaposlen in vpleten, da bi lahko kvalitetno in nepristransko opravljal svoj nadzor?
GORILA
# 20.09.2017 ob 10:13
@Lovesong
...veš, saj tisti, ki so sedaj privlekli ''črnograditelja'' Jakliča na dan, točno vedo, da to ni ta ''črni'' Jaklič!
nemoremsespomnit
# 19.09.2017 ob 20:48
sklonjen

@nemoremsespomnit
"Prijavi neprimerno vsebino ne, tudi na tem referendumu me ne vidijo.."

Menim, da bi morali vsem, ki se ne želijo izražati o družbeno političnih temah, to tudi omogočiti.
Že stari Grki so to imeli urejeno. Ljudi s to opredelitvijo so imenovali Idiotes in niso bili del volilne kvote, kar je poštena in demokraticna ureditev!
------------------------------------------------------------------------------------------------

Brez težav se prostovoljno odrečem , da sem del volilne kvote. In to, da se ne želim izrazit o družbeno politični temi (kot pišeš), mi je že, ne boš verjel, omogočeno. Enostavno, ne bom se opredelil. Ne za in ne proti.
Zakaj? Ker je moje znanje, da bi se odločal o tem prešibko. Ker me do sedaj tako zagovorniki kot nasprotniki niso prepričali v svoj prav. Nihče od njih (razen, če kdo populistične puhljice smatra za strokovno podkovane razlage). Nadalje, ne sprejmem tega, da kot državljan prevzemam odgovornost za takšne odločitve, ki jih morajo (!!!) sprejemat odgovorne osebe, poklicane/izvoljene in plačane (tudi iz mojih dajatev). Vse možnosti in pravice imajo, da s strani strokovnih služb pridobijo relevantne informacije in tako opravljajo svoje delo.
Ne, v takšno lažno demokracijo ne pristajam, vsekakor ne na tak način.

btw, političnih pred referendumskih igerc namenoma nisem omenjal. Ker, šele potem vse izgubi smisel.
cairns
# 19.09.2017 ob 14:02
Ta referendum je absolutno nepotreben. To so prve volitve na katere ne bom šel. Nič drugega kot janšistično razkazovanje mišic.
nelon
# 19.09.2017 ob 11:12
conanbarbarian
PROTI predragemu drugemu tiru in ZA novo traso, krajso, dvotirno !

Sam sem neopredeljen...

Tisti, ki ste za drugo traso ok.. imam pa eno vprašanje.... Trasa je znana že mnogo let, zakaj ste se zganili đele zdaj in ne prej ko so se pridobivala gradbena dovoljenja in so se odkupovala zemljišča... To mi iskreno ni jasno, če ste za to da se naš denar porabi ekonomično zakaj ze prej niste dali kart na mizo
Sklonjen
# 19.09.2017 ob 10:15
@DrrMrr
"Na živce mi torej gre, da se me kot volivca obremenjuje s takšnimi ref. vprašanji."


Se strinjam. Mislim, da bi ljudje, ki se ne razumejo na gospodarstvo o teh stvareh ne smeli opredeljevati!
pobrisan
# 19.09.2017 ob 08:53
casar

Ta denar katerega bodo potrošili za referendum, bi ga lahko dali v zdravstvo in bi bile težave in dolgovi poravnani
--------------

Referendum bo stal cca 3 milijone. Samo letos bodo bolnišnice pridelale 200 milijonov izgube. Ali ne bi raje za bolnišnice namenili preplačani denar za drugi tir?
ivandruck
# 20.09.2017 ob 08:10
Ponovno naj opozorim na tiste, ki ste sicer ZA, a se referenduma ne mislite udeležiti, ker upate oz. računate na majhno volilno udeležbo. Kvota za volilno udeležbo velja le za predlagatelje referenduma, torej za tiste, ki so PROTI. Edini prag za uspešno volilno udeležbo je ta, da tisti, ki so PROTI, pridejo na volišče in jih mora obkrožiti PROTI 340.000 volivcev (20 % volilnega telesa). Torej tisti, ki so ZA in ne gredo na volišče, v ničemer, ponavljam, prav v ničemer ne pripomorejo k temu, da bi bil referendum neuspešen zaradi premajne udeležbe na volišču. Udeležba je pomembna le za tiste, ki so PROTI.
stari maček
# 19.09.2017 ob 16:20
Pa dajmo kasneje zgradit vse z davkopl.denarjem,bebci.
stari maček
# 19.09.2017 ob 15:45
Mislijo,da bodo prišli na oblast in gradili iz ključno.z davkopl.denarjem kjer se lažje spravlja v žep,ker je manj nadzora kot sedaj ko bo projekt delno f.podprla EU in.bo nadzor do vsakega porabljenega centa.
kislec
# 19.09.2017 ob 11:26
" Kar pa tiče vprašanja potrebnosti projekta, je ta očitno potreben. "

Očitno?
Zanimivo, zdaj je to očitno že nam, raji - ob ustoličenju zadnje vlade pa to ni bilo očitno niti /po Cmerarjevem mnenju / najbolje usposobljenemu za infrastrukturo, saj je vehementno trdil, da bo sedanji enojni tir zadoščal še za 20 let...
erikk
# 19.09.2017 ob 11:17
na teh volitvah me ne bo
Sklonjen
# 19.09.2017 ob 10:26
@DrrMrr
"Naj torej kot volivec prevzemam vlogo odgovornega nadzornika, revizorja, preiskovalca, tožilca, celo sodnika?! In to že vnaprej?!"


Saj veš mr. drr... po toči zvoniti je prepozno ;)
Sklonjen
# 19.09.2017 ob 10:19
Ta kvazi elita, ki nas državljane vedno znova vodi žejne čez vodo, bo nekoč o nas napisala knjigo, ki bo zelo verjetno uspešnica ... samo bedaki in konji press!
Luka Novak
# 19.09.2017 ob 10:06
Edit

Izglasovana opcija "proti zakonu", bi morala avtomatsko pomeniti tudi odhod njegovih predlagateljev.

Potem, bi se mogoče vse vlade v prihodnosti vsaj malce zamislile nad posledicami svojih odločitev že pred njihovim sprejemanjem.
stari maček
# 19.09.2017 ob 16:19
A veš zakaj mi daš minus,sigurno ne veš,ker si orvič slišal za kaj se gre.
stari maček
# 19.09.2017 ob 16:17
Absolutno ZA,ker bo sofinancirala EU in bo večji nadzor.
Kazalo