Možnost predčasne oddaje glasu na referendumu in predčasnih volitvah se izteka. Foto: BoBo
Možnost predčasne oddaje glasu na referendumu in predčasnih volitvah se izteka. Foto: BoBo

Na voliščih za predčasno referendumsko glasovanje so odprta med 9. in 17. uro, čas za možnost predčasne oddaje glasu na nadomestnih županskih volitvah pa se po občinah razlikuje. V Ljubljani in Slovenj Gradcu lahko volivke in volivci svoj glas predčasno oddajo med 9. in 17. uro, v Krškem med 9. in 15. uro, v Bovcu med 9. in 16. uro in v Dupleku med 11. in 19. uro.

Glasovanje v drugem kraju, invalidi in glasovanje od doma
Četrtek je tudi zadnji dan za prijavo za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, na volišču, ki je dostopno invalidom ali na domu. Željo za tak način glasovanja morajo še danes sporočiti pristojni okrajni volilni komisiji.

Tako se morajo volivci, ki jih na volilni/referendumski dan ne bo v kraju stalnega prebivališča, "prijaviti" komisiji, ki je odgovorna za kraj, kjer želijo glasovati. Enako velja tudi za glasovanje na posebnih voliščih dostopnih invalidom, razen, če je takšno volišče v njihovem kraju. Volišč, ki so prilagojena invalidom, je skupaj 910.

Prav tako se morajo svoji okrajni komisiji "prijaviti" tisti, ki zaradi bolezni ali podobnih razlogov ne morejo oditi na volišča. V tem primeru jih bo obiskala volilni odbor in jim omogočil glasovanje od doma.

Predčasno glasovalo okoli 10 tisoč volivcev
Državna volilna komisija je sporočila, da je na referendumu o družinskem zakoniku v sredo predčasno glasovalo 6.249 volivk in volivcev, v obeh dneh predčasnega glasovanja pa skupaj 10.002, kar po izračunih DVK-ja znaša 0,60 vseh volilnih upravičencev.