Predčasno glasovanje bo mogoče med 20. in 22. marcem. Foto: MMC RTV SLO
Predčasno glasovanje bo mogoče med 20. in 22. marcem. Foto: MMC RTV SLO

Pri določanju rokov so člani komisije upoštevali stališče DVK-ja, sprejeto že za predčasne volitve, je dejal direktor službe DVK-ja Dušan Vučko. DVK mora odlok o referendumu in besedilo družinskega zakonika objaviti do 10. marca, med 20. in 22. marcem bo potekalo predčasno glasovanje, do 22. marca pa morajo volilni upravičenci okrajni volilni komisiji sporočiti morebitno namero o glasovanju na volišču zunaj stalnega bivališča, na posebnem volišču za invalide ali glasovanju od doma.

Organizatorji morajo sodelovanje v referendumski kampanji prijaviti do 29. februarja (kampanja se uradno začne 24. februarja).

V Ljubljani referendum in volitve župana
Na seji so se pojavile dileme pri razpravi glede načina imenovanja volilnih odborov v Mestni občini Ljubljana, kjer bodo na dan referenduma potekale tudi nadomestne županske volitve. Zakon o volitvah DZ-ja, katerega so se okrajne volilne komisije kot državni organi dolžni držati, in zakon o lokalnih volitvah imata namreč različno politično pluralno sestavo volilnih odborov. Po mnenju predsednika DVK-ja Antona Gašperja Frantarja zato kombinacija obojega ni mogoča.

Odbore za referendum bo zato v Ljubljani določil OVK. Sestava odbora bo, če se bo s tem strinjala mestna volilna komisija, enaka kot za referendum, v nasprotnem primeru pa se določi nova, so sklenili v DVK-ju.

Okrajne komisije naj po priporočilu DVK-ja določijo tudi čim več volišč, dostopnih za invalide, taka naj bi bila petina volišč po okrajnih volilnih enotah.