Slovenija
(3)

Poudarki

  • Volivke in volivci, ki jih na dan volitev ne bo doma, bodo lahko svoj glas oddali tudi na predčasnem volišču.
Volilna skrinjica
Do lokalnih volitev je le še deset dni. Foto: BoBo

Dodaj v

Zadnji dan za prijavo glasovanja na lokalnih volitvah po pošti

Na lokalnih volitvah ni mogoče glasovanje zunaj kraja bivanja
7. november 2018 ob 09:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Volivke in volivci, ki bi želeli na lokalnih volitvah glasovati po pošti, ker bodo na dan volitev na zdravljenju v bolnišnicah ali zdraviliščih, domovih za starejše ali zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij, morajo o tem obvestiti pristojne občinske volilne komisije. To pa lahko storijo le še danes.

Po zakonu morajo namreč obvestilo o nameri, da bodo glasovali po pošti, pri občinski volilni komisiji vložiti najpozneje deset dni pred dnevom glasovanja na volitvah, ki bodo v 212 slovenskih občinah 18. novembra. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, ki to sporočijo pristojni volilni komisiji in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida.

Druge volivke in volivci, ki jih na dan volitev ne bo doma, bodo lahko svoj glas oddali na predčasnem volišču. Ne omogoča pa zakon na lokalnih volitvah glasovanja na volišču zunaj kraja bivanja, prav tako ni glasovanja iz tujine.

Po podatkih, ki so na voljo, se na tokratnih volitvah za župansko funkcijo poteguje 588 kandidatov in 100 kandidatk. Kandidatov za članice in člane občinskih svetov je nekaj več kot 22.300. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, bodo potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
KajKaja
# 08.11.2018 ob 16:28
Škoda, da se ne uredi, da je možno galsovati tudi v drugem kraju, kot je bilo za DZ volitve... in malo noro tudi to, da se moraš prijaviti 10 dni prej. Kja če npr. zboliš 2 dni prej?
galoper
# 07.11.2018 ob 18:05
Volilna zakonodaja ni ustrezna, ker ne zagotavlja glasovanja volilcem, ki se proti svoji volji po tem dnevu znajdejo v bolnišnici, priporu, prevzgojnem zavodu ali še kaj podobnega. Ustavno sodišče že skoraj 4 mesece preizkuša tak problem.
Kandidat v LJ Z.J. je insistiral za poimenovanje ulice v LJ po umrlem absolutistu in diktatorju, kar je v nasprotju s stališčem EU, a je izposloval. Torej je neprimeren kandidat in bi ga morala volilna komisija izločiti iz kandidate liste. Pojdimo na volišče in naš glas naj v Ljubljani prejme dr.ANŽE LOGAR.
zapravico
# 07.11.2018 ob 13:07
Joj no sem že zamudil
Kazalo