Igor Lukšič meni, da bi bilo dobro, da bi dijaki oz. njihovi starši del zdaj brezplačnih malic plačevali. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič meni, da bi bilo dobro, da bi dijaki oz. njihovi starši del zdaj brezplačnih malic plačevali. Foto: MMC RTV SLO

Minister za šolstvo Igor Lukšič meni, da bi morali dijaki del zdaj brezplačnih malic plačevati, za vse otroke pa bi rad uvedel brezplačni vrtec.

Vzrok za prvi predlog naj bi bilo dejstvo, da v srednjih šolah veliko malic zdaj vržejo stran. Če bi del obrokov plačevali starši, bi tako privarčevana sredstva, "gre za okoli 38 milijonov evrov, prerazporedili v osnovne šole, kjer nimajo brezplačnega obroka, s tem denarjem pa bi bil delež obroka brezplačen", je pojasnil minister na Festivalu družin v Postojni. Dodal je, da naj bi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve socialno ogroženim srednješolcem zagotovilo možnost povsem brezplačne tople malice.


Na Dunaju za brezplačne vrtce namenili 75 mio. evrov
Lukšič je spregovoril tudi o vrtcih. "Moja ideja je, da bi bil vrtec brezplačen za vse otroke," je zatrdil. Po njegovih besedah gospodarska kriza ne more biti vzork za zmanjševanje takšnih sredstev. Za primer je navedel Dunaj, kjer so s protikriznimi ukrepi za brezplačne vrtce namenili 75 milijonov evrov. "Ni problem, da sredstev ni, problem so prioritete," je razložil in izrazil prepričanje, da bi podpora države spodbudno vpivala na družine z majhnimi otroki.

M. N.