Györkös Žnidarjeva zagotavlja, da bo o morebitnem zaprtju meje Slovenija pravočasno obveščena. Foto: BoBo
Györkös Žnidarjeva zagotavlja, da bo o morebitnem zaprtju meje Slovenija pravočasno obveščena. Foto: BoBo
false
Notranja ministra Slovenije in Madžarske sta se dogovorila, da bo Madžarska sprotno obveščala Slovenijo o svojih ukrepih, ki jih bo sprejela glede vstopa prebežnikov na mejah s Hrvaško, pa tudi o oblikovanju skupnih mešanih patrulj. Foto: BoBo
Borut Pahor in Janos Ader
Po Pahorjevih besedah moramo biti zelo previdni pri morebitnem logističnem vključevanju vojske v to, "da se ne bi poglobil strah, da gre zlasti in predvsem za varnostno krizo, saj gre najprej za humanitarno krizo". Foto: Mojca Dumančič
Na Šentilju se pripravljajo na prebežniški val
Notranja ministrica na sestanku z madžarskim kolegom

Ministrica Vesna Györkös Žnidar je namreč na novinarski konferenci na mejnem prehodu Dolga vas na vprašanje, "ali je mogoča zapora zelene meje in meje s Slovenijo", odgovorila, da je ta možnost odprta. Na ministrstvu pa so nato poslali izjavo, da sta z madžarskim kolegom Sandorjem Pinterjem govorila le o možnosti madžarske zapore zelene meje s Hrvaško.

A ministrica je vseeno ponovila, da si Slovenija želi ravnati po evropski zakonodaji, kar pa bo zelo težko, če bi na meje prišlo izredno veliko prebežnikov. "Če bi namreč prišlo do nenadnega nepričakovanega prihoda tudi do 10.000 migrantov na dan, kot je imela izkušnjo Madžarska, bi bila to za Slovenijo izjemno težka situacija. Če pa bi prišlo do ukrepov tudi na strani Avstrije oz. Nemčije, bi bila Slovenija v brezizhodnem položaju," je po poročanju Radia Slovenija dejala notranja ministrica.

S torkom pa si bosta Madžarska in Slovenija začeli dnevno izmenjavati podatke. Okrepile se bodo tudi skupne policijske patrulje, ki zdaj že delujejo, ter skupne preiskovalne skupine proti organizatorjem nezakonitega prehajanja meje.

Oba ministra sta se prav tako strinjala, da je bila madžarska postavitev ograje na meji s Slovenijo izreden dogodek, ki pa ne bo vplival na sodelovanje med državama.

Madžarska ograja razburila Slovenijo
V preteklem tednu je namreč Madžarska začela na meji s Slovenijo postavljati žično ograjo, ki pa so jo že umaknili.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je glede tega pojasnil, da so iz Madžarske sporočili, da je nastala nekakšna nesinhroniziranost, in se tudi nekako opravičili, da se je pojavil nesporazum.

Madžarski premier Viktor Orban je ob petkovem obisku na Dunaju sicer zatrdil, da Madžarska na meji s Slovenijo ne bo gradila trajne ograje, ampak bo namestila le premične pregrade.

Naslednji begunski val omenja tudi predsednik republike
V povezavi z begunsko problematiko pa se je ob prostovoljski akciji v okviru tedna korporativnega prostovoljstva v Ljubljani danes oglasil tudi predsednik države Borut Pahor. Po njegovi oceni bo ta teden pri nas zahteven, saj utegne biti drugi val prebežnikov zahtevnejši kot prvi.
"Na neki točki verjetno nobena izmed držav ne bo mogla več brez poostrenega nadzora meja spuščati ljudi, ki iščejo ali azil ali boljše življenje, naprej, takrat pa bodo potrebne usklajene odločitve," je dejal. Po njegovi presoji je država na drugi val pripravljena.

Je pa zadržan do ideje pošiljanja vojske na mejo, saj je begunska kriza najprej in predvsem humanitarna kriza, prepričan je, da policija za zdaj takšne pomoči še ne potrebuje. "Varnostna bi postala, če na ravni evropskih držav, zlasti tistih, ki nas ta hip najbolj neposredno prizadevajo, ne bi prišlo do usklajene politike in če bi begunci in državljani dobili občutek, da država krize ne obvladuje. Za zdaj jo," je še pojasnil.

Karitas s pomočjo iz tujine pripravljena tudi na drugi prebežniški val
Iz Slovenske karitas pa so ob pripravah na prihod drugega vala prebežnikov sporočili, da so nanj pripravljeni. V prihodnjih dneh tako lahko zagotovijo 30.000 suhih obrokov, od Karitas Nemčije pa so prejeli tudi 102.600 evrov. Od tega je bilo 50.000 evrov v obliki denarja, ki ga bodo namenili za nakup hrane in higienskih pripomočkov, preostalo pa v obliki materialne pomoči.

Ta vključuje 1.000 zložljivih postelj in 1.000 spalnih vreč, konec tedna pa bo Karitas Nemčije v Slovenijo dostavila še dodatnih 1.000 spalnih vreč. V tem tednu je napovedana tudi pošiljka Karitas Avstrije, ki bo podarila dodatnih 1.000 armafleksov in 1.000 odej. Postelje in spalne vreče bodo uporabili v namestitvenem centru v Šentilju.

Za informiranje beguncev so pripravili tudi spletno stran help.karitas.si, ki vsebuje vse ključne informacije v angleščini in arabščini. Nadaljujejo tudi zbiranje denarja in materialne pomoči za prebežnike.

Na Šentilju se pripravljajo na prebežniški val
Notranja ministrica na sestanku z madžarskim kolegom