Slovenija je svetovni fenomen tudi po dolžini trajanja sodnih postopkov, meni Grims. Foto: BoBo
Slovenija je svetovni fenomen tudi po dolžini trajanja sodnih postopkov, meni Grims. Foto: BoBo

Po Grimsovih besedah so v slovenskem sodstvu že dalj časa težave zaradi dolgotrajnosti sodnih postopkov, na katere Slovenijo opozarja tudi EU. Po njegovem mnenju je stečaj v razvitih državah normalen postopek, v Sloveniji pa so ti postopki "izenačeni s totalno likvidacijo in razprodajo podjetij".

"Stečajni postopki se namreč vlečejo tako dolgo, da tega ne gre razumeti drugače kot interes tistih, ki postopek vodijo, kratko pa potegnejo upniki," je dejal. Med težavami je izpostavil tudi pomanjkanje pravil za določanje nagrad stečajnim upraviteljem, zaradi česar so nekateri dobili izplačane zelo visoke nagrade.
Pličaniča želijo spodbuditi k pogumnejšim korakom
Spomnil je tudi na afero "prijatelji v stečaju", s katero se je po njegovem mnenju jasno pokazala naveza med stečajnimi sodniki in stečajnimi upravitelji. Dodal je, da želijo poslanci SDS-a z razpravo o tej problematiki pravosodnega ministra Senka Pličaniča spodbuditi, da pogumneje pristopi k spremembam sodstva.

Poslanci SDS-a zato predlagajo, da DZ vladi naloži, naj preuči utemeljenost ustanovitve in delovanja Zbornice stečajnih upraviteljev Slovenije ter urejenost odgovornosti stečajnih upraviteljev, nadzora nad njihovim delom in odgovornost sodnikov, ki vodijo postopke. Prav tako želijo, da vlada pripravi zakonske spremembe, ki bodo prispevale k doslednemu nadzoru nad delom stečajnih upraviteljev in sodnikov.