Tovornjaki, ki so obtičali, so povzročili pravi kaos na primorski avtocesti. Foto: STA
Tovornjaki, ki so obtičali, so povzročili pravi kaos na primorski avtocesti. Foto: STA


Največ so jih oglobili na primorski avtocesti, kjer je bilo tudi največ težav. Primorska avtocesta je bila več ur zaprta zaradi zastoja, ki je nastal, ker se vozniki tovornih vozil niso izločili iz prometa, pač pa so pot nadaljevali. Tovornjaki so zato obtičali na avtocestah in povzročili večkilometrske zastoje.
Zakon o pravilih v cestnem prometu predvideva 300 evrov globe za neupoštevanje prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki v zimskih razmerah zaradi neupoštevanja prometne signalizacije ovira ali onemogoči promet drugih vozil. Vozniku se izreče tudi pet kazenskih točk. Najvišja kazen, 1.200 evrov globe, pa lahko doleti pravno osebo oz. samostojnega podjetnika, ki pozimi nima opremljenih motornih in priklopnih vozil s predpisano zimsko opremo.
Policisti pripravljeni na konec tedna
S Policijske uprave (PU) Koper so sporočili, da so se ob napovedanem sneženju pripravili na dogajanje ob koncu tedna, pripravili pa so tudi dodatne policijske patrulje. Največjo težavo na cesti so sicer predstavljale številne prometne nesreče, predvsem zaradi zdrsov, bistvenega povečanja števila tovornih vozil in nične vidljivosti.
Po izdani odredbi o izločanju tovornih vozil, ki jo mora izdati Dars, so tudi policisti začeli izločati tovorna vozila. Na PU-ju Koper pojasnjujejo, da je bilo v tem času na avtocesti že več zastojev, vsi policisti pa so bodisi izločali tovorna vozila, usmerjali promet na cestninski postaji Postojna ali nudili pomoč delavcem Darsa in njihovim plužnim skupinam.
"Ne nazadnje pa sta policijski patrulji v obe smeri poskušali pomagati potnikom, ki so obstali na avtocesti," še dodajajo na koprski policijski upravi. Pri tem opozarjajo, da je bilo prebijanje po avtocesti tudi za policiste izjemno oteženo.