Po mnenju Zveze društev upokojencev Slovenije mora pokojninski sistem temeljiti na medgeneracijski solidarnosti. Foto: BoBo
Po mnenju Zveze društev upokojencev Slovenije mora pokojninski sistem temeljiti na medgeneracijski solidarnosti. Foto: BoBo

Prav zato so v komisiji nasprotovali rešitvam, ki bi nakazovale na spremembo iz obstoječega sistema v sistem navideznih pokojninskih računov. Zadnji namreč nima temelja v medgeneracijski solidarnosti, ki bi morala po mnenju ZDUS-a ostati temeljno načelo pokojninskega sistema.

Sicer pa v združenju kot ključno zahtevo postavljajo vzdržni prvi pokojninski steber, ki je najbolj pravičen in solidaren. Združenje je sicer pogoj 40 let delovne dobe in 60 let starosti za upokojitev označilo kot sprejemljiv, pozdravljajo pa tudi upoštevanje delovne dobe pred 18. letom.

Bolj so zaskrbljeni nad ponovno uvedbo predčasne pokojnine, saj bo ta lahko v posameznih primerih nižja za 18 odstotkov in več. Združenju se zdi sporen tudi predlog t. i. privilegiranih pokojnin in predlagajo, da se ta člen iz reforme črta.

Pričakujejo spremembo ZUJF-a
Na združenju pa so se dotaknili tudi zakona za uravnoteženje javnih financ, na podlagi katerega se je pokojnina znižala 26 tisoč upokojencem. Predsednica združenja Mateja Kožuh Novak je povedala, da si prizadevajo za popravo storjenih krivic in upajo na čimprejšnjo odločitev ustavnega sodišča.

Obenem pa Kožuh Novakova pričakuje, da bo predsednik Državljanske liste Gregor Virant držal obljubo in podprl novelo ZUJF-a, ki jo je s spremenjenim spornim 143. členom vložila poslanska skupina SD-ja. Podporo pa pričakuje tudi od stranke DeSUS.