Minister za delo Andrej Vizjak  je po današnjih pogajanjih o pokojninski reformi zagotovil, da se za tiste, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev, z novim zakonom ne spremeni nič. Foto: BoBo
Minister za delo Andrej Vizjak je po današnjih pogajanjih o pokojninski reformi zagotovil, da se za tiste, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev, z novim zakonom ne spremeni nič. Foto: BoBo
Sindikati
Besedilo se obravnava v svežnju, tako da "nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno", opozarjajo predstavniki sindikatov. Foto: BoBo

"Vlada bo prihodnji četrtek predlog že obravnavala, vendar bodo pogajanja potekala naprej," je povedala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Besedilo se sicer obravnava v svežnju, tako da "nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno", opozarjajo predstavniki sindikatov.

Nekatera vprašanja, ki so jih izpostavljali sindikati, po njenih besedah še ostajajo odprta - med drugim vprašanje upokojevanja starejših brezposelnih.

Ministrstvo bo pripravilo gradivo za sejo vlade
Minister za delo Andrej Vizjak pa je po današnjih pogajanjih o pokojninski reformi zagotovil, da se za tiste, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev, z novim zakonom ne spremeni nič. Po ministrovih zagotovilih bodo ohranili vse pravice, zato naj ne hitijo letos v pokoj - pod pogoji, ki veljajo letos, bodo namreč lahko šli v pokoj kadar koli.

Minister je pojasnil, da so sorazmerno blizu končnemu predlogu: "Ocenjujem, da smo za približno polovico s stališči šli proti predlogom sindikatov in s polovico proti stališčem delodajalcev." Zdaj bodo pripravili gradivo za sejo vlade, predtem pa bodo imeli še koalicijsko razpravo. Pri kakšnem vprašanju je po ministrovih pričakovanjih še mogoče doseči kompromis, v tem primeru bodo zakon dopolnjevali v DZ-ju.

Minister je komentiral tudi napoved stranke DeSUS, da bo vztrajala pri usklajevanju pokojnin tudi v letih 2013 in 2014, kot tudi, da se usklajevanje opravi dvakrat letno: "To je zanimivo stališče glede na pravkar na vladi sprejet zakon o izvrševanju proračuna, kjer smo zamrznili to usklajevanje." Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je gotovo priložnost, da se tudi o tem spregovori in morebiti tudi drugače dogovori, je dodal Vizjak.