Kmetijski minister Dejan Židan meni, da je javna objava kršilcev eno najmočnejših orožij, ki jih imamo na razpolago. Foto: BoBo
Kmetijski minister Dejan Židan meni, da je javna objava kršilcev eno najmočnejših orožij, ki jih imamo na razpolago. Foto: BoBo

Sicer pa je minister za kmetijstvo na novinarski konferenci pohvalil inšpektorat, ki je v svojem nadzoru ugotovil prepovedano proizvodnjo zdravil za čebele, ki vsebujejo prepovedane kemikalije. To odkritje po Židanovem mnenju kaže na kakovostno opravljeno delo inšpekcije, ki ima od leta 2014 razširjena pooblastila, poroča novinarka TV Slovenija Aleksandra Trupej.

Inšpekcijski nadzori čebelarjev, ki so kupovali sporne izdelke podjetja Apis M&D, potekajo še naprej, v nadzor pa so se na pobudo inšpektorata vključili tudi drugi organi. Po navedbah Židana je zdaj ključno ugotoviti, komu so bile namenjene pošiljke, ki so vsebovale prepovedane kemikalije, in ustrezno ukrepati. Prihodnji teden se bo sešel tudi svet za varno hrano, pri katerem Židan upa, da se bo opredelil do vprašanj, ki so pomembna za nadaljnje ukrepanje.

Kljub ugotovitvam inšpekcije pa Židan poudarja, da to ne sme odvrniti državljanov od uporabe slovenskega medu. "Sam pogosto za zajtrk jem slovenski med in svetujem državljanom, naj mi sledijo."

Židan ne vidi razlogov za razrešitev Bizjakove
Židan se je odzval tudi na očitke Čebelarske zveze Slovenije, ki je poročala o veliki škodi in odpovedi naročil čebelarjem. Zvezo pa je najbolj zmotila izjava direktorice inšpekcije za varno hrano Andreje Bizjak, ki je dejala, da je lahko tretjina medu ogrožena, česar pa poročilo inšpekcije ne potrjuje.

Zaradi te izjave so na zvezi zahtevali njen odstop oziroma razrešitev, a Židan ji je stopil v bran. Meni namreč, da ni razloga za njeno razrešitev, saj je inšpekcija končno naredila "to, za kar jo plačujemo". Židan namreč meni, da je bolj kot izjava pomembna ugotovitev uradnega poročila.