Židan in Erjavec sta poudarila, da je njihova pobuda resna. Foto: BoBo
Židan in Erjavec sta poudarila, da je njihova pobuda resna. Foto: BoBo

Erjavec je v izjavi za javnost povedal, da je neprijetno presenečen glede ponedeljkovega imenovanja Petra Groznika v nadzorni svet NLB-ja, saj to po njegovem mnenju ne bo prispevalo k temu, da bi bila banka uspešnejša. Erjavec tako še vedno vztraja, da bi bilo treba doseči, da nadzorni sveti zamenjajo uprave podržavljenih bank.

Opozoril je na milijardne dokapitalizacije za državne banke, od katerih pa po njegovem prepričanju še vedno ni rezultatov. Še bolj pa ga skrbijo opozorila gospodarstvenikov, da banke finančno ne podprejo dobrih, zlasti izvoznih programov. "Ne vem, zakaj smo sploh podpirali banke, če ne mislijo opravljati svojih funkcij?" se je vprašal.

Erjavec pogovor koalicije o usodi uprav državnih bank pričakuje čim prej. "Mi smo lastniki, vlada je odgovorna. Ne moremo kar mirno spremljati dogajanja," je bil oster.

Milijardne injekcije in slabi rezultati
Podobno razpravo pričakuje tudi predsedujoči Židan. Tudi on je v izjavi za javnost spomnil na milijardne dokapitalizacije bank, danes pa ima občutek, da se "nam iz teh bank le smejijo". "Dajemo denar, ko ga potrebujejo, potem pa isti ljudje, z istimi navadami delovanja ohranjajo svoje položaje še naprej. To je nesprejemljivo," je bil odločen Židan.

Koalicija se mora zato po njegovih navedbah do tega opredeliti, te naloge pa ne vidi več kot politično vprašanje, pač pa kot vprašanje lastnika. "Smo lastnik slovenskih bank, ki so bile očitno slabo vodene. Da je vodenje drugačno, kot bi želeli, kažejo tudi zadnji rezultati," meni Židan.