Slovenija
Mladi znanstvenik z novogoriške univerze je zmagal na letošnji 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Tako je Jurca postal prvi slovenski absolutni zmagovalec na kateri koli olimpijadi iz znanja. Foto: BoBo
VIDEO
Pahor podelil jabolko navdiha

Dodaj v

Zmagovalec olimpijade iz astronomije in astrofizike prejel Pahorjevo jabolko navdiha

Predsednik Pahor je prejel vrtljivo zvezdno karto
13. december 2017 ob 17:56,
zadnji poseg: 14. december 2017 ob 10:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Borut Pahor je vročil jabolko navdiha Alekseju Jurci, izjemnemu mladeniču in absolutnemu zmagovalcu mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike.

Pahor je ob tej priložnosti čestital Jurci in mentorjem, ki so pripomogli k imenitnemu uspehu mladega znanstvenika. Mentorji Jurce pa so predsedniku Pahorju izročili vrtljivo zvezdno karto.

Odslej, od Aleksejeva uspeha naprej, bo vsakič, ko bo kdo od slovenskih znanstvenikov naredil izjemen znanstveni dosežek, njegovo ime na karti slavnih zvezd s pripisom, se je odzval Pahor in dejal, da mu je Jurca obljubil, da bo dodal pripis.

Jurca se je zahvalil za priznanje in poudaril, da gre za njegov uspeh zasluga tudi vsem mentorjem, ki so ga podpirali na tej poti in omogočili, da se je udeležil mednarodne olimpijade.

Prejemnik številnih priznanj
Mladi znanstvenik z novogoriške univerze je zmagal na letošnji 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Tako je Jurca postal prvi slovenski absolutni zmagovalec na katerikoli olimpijadi iz znanja.

Na mednarodni fizikalni olimpijadi (MFO), ki se je je Jurca letos udeležil že tretjič, je osvojil zlato medaljo ter lani in predlani bronasto. Na letošnji 1. evropski fizikalni olimpijadi pa je osvojil srebrno medaljo

Na letošnji 15. mednarodni lingvistični olimpijadi je prejel posamično bronasto medaljo, slovenska ekipa pa je prejela tudi ekipno bronasto medaljo. V ekipi so poleg Jurce sodelovali še Anja Zdovc, Ana Meta Dolinar in Maja Bošnjaković.

Lani pa je skupaj z dijakoma II. gimnazije Maribor Urbanom Duhom in Lukom Govedičem osvojil zlato medaljo na evropski naravoslovni olimpijadi. Leto prej pa je na tem tekmovanju s Katjo Arh in Martino Lokar osvojil srebro. Na evropski naravoslovni olimpijadi se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja - biologije, kemije in fizike.

Potrditev uspešnega pristopa pedagogov
V uradu predsednika republike so v utemeljitvi zapisali, da Jurca ni prejel samo zlatega priznanja, ampak je bil tudi absolutni zmagovalec, saj je dosegel največ točk med vsemi tekmovalci, kar doslej ni uspelo še nobenemu Slovencu na nobeni olimpijadi znanja.

"Bleščeči rezultati Jurce so imenitna potrditev uspešnega pristopa slovenskih pedagogov. So utemeljen razlog za njihov in naš skupni ponos ter hkrati navdih za nov polet v prihodnosti," so zapisali v uradu.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
crtomirjansa
# 13.12.2017 ob 18:17
Pa se ena stvar. Upam in zelim si da bo v prihodnje vec tovrstnih clankov o izjemnih osebnostih in kaksen manj o kraljih, kraljicah, pop zvezdnikih in ostalem bliscu. Ker vi mediji postavljate ideale in zato je vasa odgovornost koga mladini predstavljate kot motivacijo in ideal!!!!
crtomirjansa
# 13.12.2017 ob 18:14
Kapo dol takim ljudem. Geniji...
Med tem mi komentiramo mmc, cistimo cips iz kavcev in tepemo zene...
malikaliber
# 13.12.2017 ob 18:26
No, to je pa objave in hvale vredna novica! Le Pahor s svojo pojavo ne paše zraven. Da bi mu vsaj nekdo bolj kompetenten podelil takšno nagrado. Drgač pa kapo dol učenjaku!
Celine
# 13.12.2017 ob 18:31
Bravo Aleksej!!!
Aeda
# 13.12.2017 ob 18:29
Kapo dol!
Popolnoma soglašam z drugim komentarjem in se pridružujem ZAHTEVI po predstavitvah mladih, izjemno nadarjenih na VSEH področjih!!
mertaus
# 13.12.2017 ob 20:20
Ce smo natancni, ga se ne moremo imenovati mladi znanstvenik, ker potemtakem je vsak student v Sloveniji mladi znanstvenik ... bolj pravilno je student, ne glede na vse izjemne dosezke na tekmovanjih.
kenda
# 13.12.2017 ob 19:58
Čestitke, fant je zelo sposoben in ga čaka svetla znanstvena prihodnost.

Bi pa dodal to: Aleksej je kljub vsemu šele začetnik v znanosti. Ima velik potencial, ampak v smislu **novih** znanstvenih rezultatov dosedaj še ni dosegel ničesar odmevnejšega, kar je tudi normalno, saj je fant še zelo mlad. Olimpijada, na kateri je zmagal, preverja obstoječe znanje, ki je človeštvu že znano. To ni nova znanost. To je v svetu znanosti en spodbuden začetek, ampak nič več od tega. To je mladinsko prvenstvo, to ni članska konkurenca. Vse čestitke Alekseju za uspeh, ampak ne pozabimo, da je to šele začetek. Čaka ga še dolga, upam zelo uspešna pot, kjer mu bo g. Pahor in država upam stala ob strani.

Tako da, g. Pahor, ne pozabite tudi na vse slovenske znanstvenike, ki že danes kot odrasle osebe v svoji znanstveni karieri dosegajo ogromno -- v "članski" konkurenci, kjer je konkurenca najostrejša in je rezultate najtežje pridobiti.
tocco
# 13.12.2017 ob 19:35
Čestitke človek je novi Einstein.
GORILA
# 14.12.2017 ob 09:49
Le v kateri državi bo v prihodnosti razvijal svoj intelekt in ji pomagal pri razvoju? Skoraj prepričan sem, da to ne bo Slovenija.

...ali si prebral kje je zmagal - astronomija in astrofizika?
Phillidor
# 13.12.2017 ob 20:51
Dopolnitev prejšnje objave: na spletni strani Urada predsednika RS so uporabili glagol "vročiti" Jabolko navdiha. Uporaba navedenega glagola je v tem kontekstu zastarela, saj se danes uporablja predvsem za prenos pisem in drugih pošiljk.

Zdi se, da je najustreznejši glagol "izročiti", ki je uporabljen tudi v Stvarnopravnem zakoniku. Gre za to, da predsednik Republike Slovenije kot njen zastopnik z aktom "izročitve" ("iz roke v roko") prenese lastninsko pravico na prejemnika nagrade.

Moja pisanja sicer nimajo zveze s prispevkom, vendar je opazno, da ima Jezikovni spletovalec dolge lovke. On navdihuje nas bralce, mi na jezikovne napake opozarjamo in če avtor prispevka kritiko vzame na znanje, se nivo prispevkov stalni izboljšuje.

Na koncu čestitke Alekseju, sem pred kratkim prebral članek od njem in lahko rečem samo: le tako naprej. Ponosni smo nate in nagrada je povsem zaslužena.
evropa
# 13.12.2017 ob 20:26
Čestitam Alekseju ter njegovim mentorjem. Slovenija rabi več takih ljudi, ki bodo navdihnili s svojimi uspehi ter dognanji celoten svet.
Phillidor
# 13.12.2017 ob 20:20
"Pahorjevo jabolko navdiha" je napačno, saj se nagrada glasi "Jabolko navdiha". Zlasti je treba "Jabolko" pisati z veliko začetnico. Poleg tega pa je Pahor kot predsednik pooblaščen, da to nagrado "vroči" oziroma manj uradno "podeli", medtem ko druge povezave z njim nagrada nima.
Gepard007
# 13.12.2017 ob 18:30
Vsa čast!
Roky89
# 14.12.2017 ob 13:09
Pa kaj se eni tuki glasite. Fant je star 18 let. Čaka ga še vsa prihodnost. Lahko da bo pristal v ESI, lahko da v NASI, mogoče pa si bo ustvaril majhno kmetijco in živel kmečko življenje. Ne glede na to kaj bo v prihodnosti počel in predvsem ne glede na to KJE bo to počel, mu želim veliko znanja in uspeha. Verjamem, da bo živel dobro življenje. Samo ne sme se pustiti potunkati s strani drugih slovencev. Znamo biti narod nevoščljivcev in radi zatiramo izjemne posameznike.

Kar naprej Aleksej!
osservatore
# 14.12.2017 ob 11:44
jabolko navdiha

Prvič: zelo neposrečeno ime za nagrado.
Drugič: čestitke Alekseju.
Tretjič: dvomim, da bo ostal v SLO.
Juhu
# 14.12.2017 ob 10:55
Naj bo Pahor zraven še pri kakšnem neuspehu zraven , ne pa samo pri uspehih drugih.
levidevžej
# 14.12.2017 ob 08:38
Le v kateri državi bo v prihodnosti razvijal svoj intelekt in ji pomagal pri razvoju? Skoraj prepričan sem, da to ne bo Slovenija.
Bivši uporabnik
# 13.12.2017 ob 21:33
Ali ni to tekmovanje za srednješolce? Kako je potem Slovenija poslala kandidata z Univerze v NG?
sramotko
# 13.12.2017 ob 22:55
Zdaj se bo pa celo šolstvo hvalilo in šlepalo na uspehu enega genija. Seveda mentorji zaslužijo pohvale, kot tudi fant (ne verjamem, da je znanstvenik, ker je bil še lani dijak: novinarji nimate niti 2% njehovega intelekta). NIKAKOR pa naše šolstvo ni dobro!
Kazalo