Slovenija

Poudarki

  • Socialni partnerji so glede ocen previdni
  • Jože P. Damijan: Notranja nesoglasja so prevelika
Alenka Bratušek, prisega
Sindikati pravijo, da bodo delo Alenke Bratušek spremljali zelo pozorno. Delodajalci od nove vlade pričakujejo nadaljevanje reform. Foto: BoBo
VIDEO
Gospodarstvo o politični krizi
VIDEO
RA SLO: Janez Markeš in D...
VIDEO
RA SLO: Odzivi na izvolit...

Dodaj v

Znotraj DZ-ja jasna podpora, zunaj njega odzivi mešani

Virant: Ni nobene garancije za novo vlado
28. februar 2013 ob 09:45,
zadnji poseg: 28. februar 2013 ob 09:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Za Gregorja Viranta je z izvolitvijo Alenke Bratušek za mandatarko najpomembnejše dejanje storjeno. Socialni partnerji so pri ocenah previdni.

Virant je ocenil, da izvolitev Alenke Bratušek za mandatarko odpira dve možni poti, ena vodi v dogovor o novi koaliciji in vladi, druga pa v spomladanske predčasne volitve. Pogajanja za sestavo vlade se začnejo v četrtek, ko bo jasno, koliko so v PS-ju pripravljeni na kompromise, je dejal Virant. V levosredinski vladi bo manj težav z odpiranjem ideoloških tem, kar je bilo "tako značilno za Janševo vlado", je dejal Virant.

Dodal je, da bo morala biti njegova stranka bolj pozorna na javnofinančna vprašanja, da ne bi prihajalo do povečevanja deficita, do dodatnega zadolževanja. Hkrati si bodo prizadevali za ubranitev tistih projektov, ki jih je dobro zastavil nekdanji finančni minister Janez Šušteršič. Projekta slabe banke in državnega holdinga sicer močno razdvajata potencialne prihodnje koalicijske partnerje. Tako je Virant ocenil, da bi bilo zdaj nespametno oba zakona ukinjati. "Lahko se seveda pogovarjamo o kakšnih popravkih in izboljšavah po sistemu več glav več ve," je napovedal možnost kompromisa. Izpostavil pa je, da je zanje izredno pomembno, da se premoženje upravlja enotno in centralizirano ter da ga upravljajo kompetentni ljudje.

Virant: Nobene garancije ni za novo vlado
Za to, da bo oblikovana nova vlada, ni nobene garancije, je posvaril Virant. V pogajanja vstopajo brez fige v žepu, je dejal, a pričakujejo razumne kompromise. Če dogovora ne bo, se bo šlo na volitve, je dejal, vlada pa bo oblikovana na podlagi svežega volilnega izida. "Tudi to bi bilo dobro," je dodal.

Na napoved Alenke Bratušek glede dviga davkov se je Virant odzval z besedami, da je DL stranka, ki si ne želi novih davkov. Na očitke o izdaji koalicije je Virant odgovoril, da se mu zdi sprevržena logika, da zvestoba pomeni to, da si vedno zvest "nekemu političnemu liderju, recimo Janezu Janši". "DL je zvesta svojim principom, ne pa enemu Janši," je dejal.

Na vprašanje, ali bi še kdaj šel v koalicijo z SDS-om, je Virant odgovoril, da je to, dokler je predsednik stranke Janez Janša, izključeno.

Na navedbe, da je nova mandatarka prepisala določene dele magistrske naloge, je odvrnil, da tukaj za vse veljajo enaka merila. Če se po predpisanem postopku za nekoga ugotovi, da je plagiator, se mora iz politike odmakniti, je bil jasen Virant.

Erjavec: Jutri se začne resno delo
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je zadovoljen s podporo, ki jo je prejela Alenka Bratušek. "Jutri se začne resno delo. To so pogajanja glede koalicijske pogodbe in glede oblikovanja vlade," je dejal.

Po izvolitvi je mandatarka dejala, da je bila sreda za Slovenijo prelomen dan. Obljubila je, da je konec s politiko delitev, zaničevanja, žalitev in strahu. Neposredno po izvolitvi ji je Janša čestital in se z njo rokoval. Ob odhodu iz dvorane je novinarjem na vprašanje, ali je razočaran, odgovoril le z besedama: "Zelo, zelo".

Predsednik SD-ja Igor Lukšič in predsednik SLS-a Radovan Žerjav se na izvolitev mandatarke še nista odzvala.

Socialni partnerji so v dvomih
Socialni partnerji so v dvomih, kakšni bodo prvi ukrepi nove mandatarke na gospodarskem in socialnem področju. Delodajalci pričakujejo, da bo nova vlada nadaljevala izvajanje reform, ki so ključne za spodbujanje gospodarske rasti. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so poudarili, da podpirajo spremembe, ki bodo okrepile prožnost delovnih razmerij in zmanjšale administrativna bremena.

Še zdaleč pa v GZS-ju niso zadovoljni z reformo trga dela, saj ta po njihovem mnenju prinaša premalo ukrepov, ki bi povečali zaposlovanje. "Od nove mandatarke pričakujemo, da bo pri sklepanju koalicijske pogodbe to upoštevala," so poudarili.

GZS od nove vlade pričakuje tudi hitrejšo zdravstveno reformo, ki bo odpravila bojazni podjetij o višji prispevni stopnji, saj to za gospodarstvo nikakor ne bi bilo več vzdržno.

"Nova koalicija rasti ne sme graditi na umetnem in fiktivnem dvigovanju domačega povpraševanja, temveč na kvalitetnih in racionalnih strateških investicijah ter podpori izvozno usmerjene ekonomije znanja z bistveno višjo dodano vrednostjo od zdajšnje," še opozarjajo na GZS-ju.

Na drugi strani v Zvezi svobodnih sindikatov pričakujejo predvsem spoznanje, da socialne in delavske pravice niso nasprotnik gospodarskega razvoja. Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je za Janševo vlado dejal, da je bila njena največja napaka, da je vztrajala na poti, "ki dokazano ni prava za izhod iz krize".

Semolič je pri ocenjevanju nove mandatarke precej previden. Dejal je, da se jim je kot poslanka približala v mnogih stvareh in jih tudi podprla. A če bo postala premierka, bo nastopila drugo vlogo, dobila bo drugačno moč in odgovornost, je opozoril Semolič.

Pri ocenjevanju dela vlade bodo sindikati pozorni na to, ali bo dala v ospredje gospodarske pravice ali temeljne človekove pravice, torej pravno in socialno državo, ki je lahko po njegovih besedah tudi sredstvo razvoja.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je poudaril, da bodo njihova pričakovanja tudi v primeru nove vlade enaka. Tako pričakujejo predvsem pogajanja o masi za plače v javnem sektorju.

Damijan in Lahovnik: Vlada ne bo zdržala več kot leto dni
Ekonomista Jože P. Damijan in Matej Lahovnik sta skeptična glede prihodnosti nove vlade. Razlog za njuno skepso so predvsem nasprotna stališča morebitnih koalicijskih partneric glede ekonomske politike. Prepričana sta, da se nova vlada zaradi notranjih nesoglasij ne bo obdržala več kot leto dni, Damijan meni, ne bo zdržala niti 6 mesecev.

Damijan od vlade, ki bi jo sestavljali PS, SD, DeSUS in DL, ne pričakuje nič dobrega. Notranja nesoglasja in programska razhajanja med strankami so prevelika, je dejal.

Lahovnik je poudaril, da bomo šele v naslednjih dneh videli, ali bo mandatarki sploh uspelo sestaviti vlado, zanjo dobiti podporo v parlamentu in s tem postati predsednica vlade.

Oba ekonomista izpostavljata dosežke odhajajoče vlade. Damijan izpostavlja stabilizacijo javnih financ, začetek sanacije bank in nujnih strukturnih reform na čelu s pokojninsko in reformo trga dela, Lahovnik pa meni, da je odhajajoči vladi uspelo obrniti gibanje naraščanja proračunskega primanjkljaja.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
gpag
# 28.02.2013 ob 09:48
Erjavec: Jutri se začne resno delo

Karli, kaj ste pa dozdej počeli?
ZeK
# 28.02.2013 ob 09:56
pojdimo na predčasne volitve in izvolimo Slovenijo brez SDS in PS!
borbo
# 28.02.2013 ob 09:57
Ne vem zakaj desničarji vpijejo, da si javni sektor lahko oddahne. Če to velja za reševalce, medicinske sestre, policiste, gasilce, učitelje,.. potem je to prav. Ne bo pa prav, če ne bo racionalizacije pri birokraciji.
Sedaj v krizi je čas, da se zmanjša število občin, kar bi morali stimulirati, nagraditi in za državo bi bilo še ceneje.
endvatrilovi
# 28.02.2013 ob 10:03
A niso (bili) štrajki namenjeni celotni politični eliti? Kje ste zdaj stavkajoči sindikati, delavci in vsi ostali državljani, ki ste podpirali "vstaje" proti vsem trenutnim politikom? Se bo nenazadnje le izkazalo, da je bil edini namen zrušiti JJ, zaustaviti izvajanje zakona o slabi banki -> da ne pride do kazenske odgovornosti pri podeljevanju nezavarovanih kreditov?
kanta
# 28.02.2013 ob 09:59
zdaj imajo vse vzvode, da razpišejo nove volitve ampak se bojim, da se bodo krčevito oklepali sedanjih pozicij, ker jih po volitvah več ne bo v parlamentu.
lahk
# 28.02.2013 ob 09:50
Če se bo "načelni Gregor" držal svojih visokih moralnih meril, zaradi katerih je padel JJ bo težko spregledal očitke glede kandidatke za sestavo nove vlade.

Popolna pat pozicija. Vse kaže, da gremo volitve.
endvatrilovi
# 28.02.2013 ob 10:07
Izo

Kako si lahko želiš, da se "nehamo žret" ob tem pa podpornike JJ označiš za "hijene"?

Torej v stilu: "Živimo v slogi, miru in za skupno dobro (ampak samo enako - "pravilno" - misleči)"
Forex
# 28.02.2013 ob 09:59
Saj jer jasno a ni? SLS, je samo zato zanjo glasovala, da bodo predčasne volitve, SD in DL, pa imata črno in bel program, ne gre skupaj. DESUS tudi če je za, če ni SLS in še enega so bosi in niti ministrov ne bodo izglasoval, kar bi bilo pravilno! Po 14 dneh, ekipa ne uspe in gremo na volitve! Se že veselim.
da funk
# 28.02.2013 ob 09:48
JS si lahko oddahne.
MikM
# 28.02.2013 ob 10:10
Virantu se bo še kolcalo po Janševi vladi ...
aatw2
# 28.02.2013 ob 10:03
An economics professor at Texas Tech said he had never failed a single student before but had, once, failed an entire class. That class had insisted that socialism worked and that no one would be poor and no one would be rich, a great equalizer. The professor then said ok, we will have an experiment in this class on socialism.

All grades would be averaged and everyone would receive the same grade so no one would fail and no one would receive an A. After the first test the grades were averaged and everyone got a B. The students who studied hard were upset and the students who studied little were happy. But, as the second test rolled around, the students who studied little had studied even less and the ones who studied hard decided they wanted a free ride too; so they studied little.. The second test average was a D! No one was happy. When the 3rd test rolled around the average was an F.

The scores never increased as bickering, blame, name calling all resulted in hard feelings and no one would study for the benefit of anyone else. All failed, to their great surprise, and the professor told them that socialism would also ultimately fail because when the reward is great, the effort to succeed is great; but when government takes all the reward away; no one will try or want to succeed.
viljam_s
# 28.02.2013 ob 10:00
A so sindikati in "neodvisna civilna" združba že odpovedali proteste? Sedaj ko so izglasovali Bratuškovo bo vse drugače - gravitacije kar naenkrat več ne bo, tujina nam bo sfilala toliko zastojn denarja, da bomo postali naenkrat druga Švica, revščina je z včerajšnjim glasovanjem bila izkoreninjena, skratka prihajajo lepši časi. Morate se namreč zavedati, da bodo na zahodu naredili vse zato, da v Sloveniji preživi jugo socializem, ohrani masa plač za javni sektor in penzioniste. Tujini je namreč v vitalnem interesu, da tukaj pod Alpami super živimo na njihov račun.
Moja napoved: v drugo komunisti ne bodo naredili enakih napak kot so jih pri Pahorju, ko krize niso vzeli zares. Zdaj boste videli kako zna Slovenec tiho in mirno potrpeti povišanje davkov in znižanje plač - vse za nacionalni interes obstanka Jugo socializma.
pacifist71
# 28.02.2013 ob 12:32
Kljub temu da Janše ne prenesem, pa moram rečt, da nikoli nisem dobil filinga, da se mu gre za denar. Njemu se gre za status boga + bolana želja po maščevanju Kučanu.
______________
točno tako
atal
# 28.02.2013 ob 10:18
Ta vlada bo na videz(virtualno) delala za ljudi, v resnici pa tako kot vse ostale vlade, za interese kapitala, tokrat "rdeče" barve. Po 20. letih samostojnosti ljudem še zdaj ni jasno, kaj se pri nas pravzaprav dogaja, zato imamo pač takšne "vladarje", kot si jih zaslužimo. Ubogi slovenčki.
mj
# 28.02.2013 ob 13:20
@vojnaslo91
to pa ne pomeni, da je 3 leta za tem, SB še vedno slaba rešitev.
FAIRPLAYER
# 28.02.2013 ob 12:08
Kljub temu da Janše ne prenesem, pa moram rečt, da nikoli nisem dobil filinga, da se mu gre za denar. Njemu se gre za status boga + bolana želja po maščevanju Kučanu.

Tudi če Janša nebi imel sovražnikov, bi si jih na novo ustvaril. Le tako lahko uveljavi svojo ideologijo, retoriko in poveča svojo priljubljenost.
toldo
# 28.02.2013 ob 12:05
Kljub temu da Janše ne prenesem, pa moram rečt, da nikoli nisem dobil filinga, da se mu gre za denar. Njemu se gre za status boga + bolana želja po maščevanju Kučanu.
janez123
# 28.02.2013 ob 10:31
@janko49

Imaš samo dve izbiri: Da si s tem zadovoljen ali pač pristopiš in jih prisiliš, da nas opazijo!

Nič se namreč ni spremenilo: PS je del problema!
HULK008
# 28.02.2013 ob 13:49
Jutri začnemo delati, Dušan Kumer 2011

Jutri se začne resno delo, Karl Erjavc 2013

Kako je to podobno. Levičarji pa vedno začnejo delat.
ti-ne
# 28.02.2013 ob 12:15
Who the fick is Lahovnik Frutek?
Kameleon neštetih barv, včeraj član Zbora za Republiko, danes verjetno že trka na vrata PS!
generacija56
# 28.02.2013 ob 11:24
SKing
Kje živiš? A še ti ni jasno, Da je SDS Janša? Brez njega te stranke ni, služi lahko le njemu.
Le on je v stanju vzdrževati na temelju nekih zaslug in zmotnih predstav neko iluzijo.
On nikoli ne bo odstopil, niti priznal, da se je okoli česa motil.
Za ostale trditve pa pusti času čas. Morda boš nekoč mislil drugače.
V svetovnem merilu se ve, koga predstavlja levica, koga desnica.
Modrost je v ravnotežju.
janko49
# 28.02.2013 ob 10:27
Pa še ti "spoštovani" protestniki, tudi če boste protestirali, vas t.i. "civilna družba", ki je popolnoma instrumentirana s strani stare leve nomenklature, ne bo podprla. Kaj to pomeni?
1) Deležni NE boste medijske pozornosti.
2) Mediji NE bodo sklicevali prostov,
3)Nova vlada bo civilno družbo popolnoma instrimentalizirala oz. etatizirala in bo verjetno ustanovila ministrstrvo za kulturo in civilno družbo.
Sedaj pa ste dragi prostestini, resnično "gotovi".
borbo
# 28.02.2013 ob 10:24
Hodim okoli in ne ne vidim nobenega joka. Še znanci, ki so desničarji, ne točijo solz. Ne poznam pa nobenega, ki bo odmaknjen od korita.
janez123
# 28.02.2013 ob 10:24
Neuradno so znani že prvi ukrepi nove vlade. Zaradi izjemno težke situacije, bodo združili Sovo z Ministrstvom za notranje zadeve, ki mu bodo dodatno pripojili nekaj oddelkov iz Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za pravosodje, ki ga bodo ob tej priliki oklestili oddelka za gospodarski kriminal!

Znan je tudi kandidat za ministra: spoštovani gospod Mitja Meršol.

Kakopak! Izkušnje so izkušnje.... pa če je moralno ali samo uzakonjeno!
galoper
# 28.02.2013 ob 10:09
Ta podpora ima priokus koristoljubja, kot podkupnina.
vojnaslo91
# 28.02.2013 ob 13:17
G.Bruno # 28.02.2013 ob 12:57

Naj me prosim kdo pouči o smislu slabe banke v Sloveniji.
-------------------------------------------------------------
V času vladanja JJ bi dobil na to vprašanje odgovor: Slaba banka je slaba rešitev, je rekel Janez Šušteršič pred 3 leti.
Git
# 28.02.2013 ob 13:13
@Homer ja in zato našim bankam pri dokapitalizacijah vedno priskočijo na pomoč tudi ostali solastniki.
Kar se pa tiče uprav in kazenskega pregona v tej državi ne pozabi kje si rojen in kakšni stopnji razvoja je pri nas pregon kriminala (stopnja 0).
obelix complicus
# 28.02.2013 ob 12:09
papiga: To je projektna vlada ...

To pa lahko razglasimo za štos zime in pomladi :-)
To ni še prav nikakršna vlada .. pravzaprav gre za skupek osebkov, ki se bojijo za svojo ekonomsko eksistenco.
Do sedaj sem večino dogodkov kar dobro 'prognozoiral' .... iz kavne usedline sem razbral, da Virant mogoče bo podprl oblikovanje vlade (in mogoče še Braniselj) ... ostali v DL pa ne.
Saj bi bili nori če bi pristali na izsiljevanje SD-ja in PS-a. Izgubili bi vso kredibilnost.
Edina šansa preživetja za stranko DL so čimprejšnje predčasne volitve, sicer bodo na sebi občutili zdravilo, ki so ga po sodelovanjih z Drnovškom že morali pogoltniti v SLS. Tam vedo, kako stvari stojijo in kaj pričakujejo njihovi volilci.
Volilci DL-a (kamor papiga ne sodi) prav gotovo ne pričakujemo sodelovanja v ad hoc PS- ovi vladi, brez vsakega programskega izhodišča. Še posebej dokler v parlamentarnih klopeh sedi Möderndorfer - človek, ki je soudeležen pri Jankovićevih, sodno potrjenih in kaznovanih, koruptivnih poslih.
Pika.

VOLITVE takoj.
sonne
# 28.02.2013 ob 12:03
Država je ljudstvo in samo oni imajo pravico odločit kako vlado bomo imeli.. v tej državi pa na žalost odloča samo peščica ljudi in piše usodo vsemu narodu. Virant ima vedno dosta za povedat potem bi tudi to moral vedet... če je res tako državnotvoren kot ga vsaki dan slišimo. Meni se zdi da ima dvojna merila in nič drugo.
ksenak2
# 28.02.2013 ob 11:54
Janševa vlada, padli niste le zaradi ropanja države in državljanov in jemali tam, kjer je najlažje vzeti in puščali tam, kjer bi vas udarilo po žepu, pač pa zaradi podpore dikatatorju in samodržcu zelo nevarne in bolne maščevalne sorte, kriminalnemu tipu, ki se je ukvarjal z vojnim dobičkarstvom, takemu ki bi ob prvi priložnosti uporabil vojsko in policijo za zaščito svojih idej in načrtov, takemu ki laže v kamero in ljudem v oči, ki se obnaša kot zadnjirovtarski zabit kmet iz ene zapuščene doline, ki je v enem samem letu pokosil vse civilizirane temelje demokracije in slovenijo ponižal v banana republiko afriške kategorije.
sintaksa
# 28.02.2013 ob 11:39
vojnaslo, ne jemati tega osebno. Preveč si ženete k srcu zadeve z nemci in 2. sv. vojno. Nisem se šalil s prejšnjo izjavo, a četudi bi se šalil, vi v večini tega ne znate prenesti.
SLS nima vizije, nima hrbtenice, lahko je samo sopotnik. Pa še to slab sopotnik. Nalijmo si čistega vina, stranka je - kar se tiče njenega poslanstva - katatstrofa. Nič nima od tega da je v vladi, nič nima od opozicije. Kmetje danes živijo v mestih in jim gre slabo, kmetijstvo propada.
Lovec
# 28.02.2013 ob 11:28
No pa imamo slamnato mandatarko po verziji tranzicijske levice. Na oblast so prišle sile, ki so prikrojile ali kreirale sistem, ki nas je pripeljal v takšno stanje. Pajdaški kapitalizem po vzoru partijske tovarišije, kjer si ščitijo hrbte in kjer spodobnost marljivost in še kaj kar prinese dolgoročni uspeh in loči seme od plevela ni pomembna in celo nezaželena.
Negativno kadrovanje se je v novem leti pokazalo v vsej svoji veličini.
Ga. Bratuškova je bila vodilnih operativnih delavcev pri sestavi proračuna v grdi temačni strahovladi JJ in nato še pri KGB vladi. Kdo bi si sploh mislil da nekdo iz LDS-a, kasneje Zaresa in na koncu PS-ja sploh lahko v temačni, cerkveni vladi JJ ki trosi strah in trepet.

Ga. Bratuškova pravi stroka bo imela besedo, kaj je potem g. Šuštaršič nestrokoven ali pa ne pravi. Slednje je bolj verjetno, torej delajo tako kot očitajo temnemu princu samo da je to podprto z mediji in pravimi novinarji.

Slaba banka dragi sokomentatorji to je srž problema in seveda sodstvo. Sodstvo je temelj obstoja tranzicijske levice če ta pade potem nimajo ščitenega hrbta in potrebne legimitete.

Želim veliko sreče novi vladi, pustimo, da zadiha, to je fer. Dragi Slovenci nobeden ne bo odgovarjal za nastalo škodo in zamujeni čas, pa bi moral!!!!!!

Demonstranti ni treba več demonstrirati, naredili ste svoje, zavedajoč se tega ali pa ne v zahvalo dobite dvig DDV na 22%. To se bo zgodilo, saj je potrebno filati proračun in izdatke JS, ker drugače levica ne dobi večine na volitvah, in to je resnica.
Danger_Mouse
# 28.02.2013 ob 11:12
Erjavec: Jutri se začne resno delo
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je zadovoljen s podporo, ki jo je prejela Alenka Bratušek. "Jutri se začne resno delo. To so pogajanja glede koalicijske pogodbe in glede oblikovanja vlade," je dejal.


Kahli, Kahli, velik dosežek bi bil, če bi slovenska politika vsaj za en ali dva mandata uspela eliminirati vetrnice, kakršna je DESUS. Vetrnice, ki se samo obračajo po vetru (javnem mnenju), nikoli pa za nič ne odgovarjajo.
NDS
# 28.02.2013 ob 11:08
''Znotraj DZ-ja jasna podpora, zunaj njega odzivi mešani''

Seveda, stolčke za 4000 EUR se bo vedno podpiral, pa tudi neporavnava računov in dolgov, tako to je ... možno samo v SLoveniji. Lepo to, samo tako naprej samooklicani strokovnjaki in moralisti.

Na kmetiji nič novega, petelin še kar ....
Mateo
# 28.02.2013 ob 10:53
In do kdaj bo Zoran na položaju? Levi avstrijski časopis Der Standard piše, da je predsednica vlade "v županovi senci".
vojnaslo91
# 28.02.2013 ob 10:46
djmiki # 28.02.2013 ob 10:43

Škarje in platno ima Alenke Bratušek. Prav je, da nas bodo ekonomisti opozarjali na njene napake.
Arnolfus
# 28.02.2013 ob 10:40
Zgleda, da bo Jankovič predsednik PS še vsaj 5 let.
papiga
# 28.02.2013 ob 10:37
Lahovnik pa meni marsikaj odkar ni minister. Ko je pa bil, pa ni pokazal NIČ. Takoj ko je nehal biti je pa začel lajati. Kot Šušteršič. Očitno je tako, bolj ko si neučinkovit, bolj potem kričiš, ko ti igračko vzamejo. Male nesposobne mone, ki razen teorij niso v življenju prodali niti vezalk, niti ne vejo,kako se denar služi. In potem jim življenje ne paše v teoretični model... bjaaak
dirigent
# 28.02.2013 ob 10:13
No končno priznavajo, da je odhajajoči vladi marsikaj uspevalo v dobro Slovenije.

Pri novi vladi lahko zaenkrat le upamo, upamo, upamo,...
programa še nobenega - popoln maček v žaklju.
papiga
# 28.02.2013 ob 10:10
vednoprav- ne nekaj časa, 14 dni je meja. Ali vlada ali volitve. Volitve so lahko že konec maja.
Janko1973
# 28.02.2013 ob 09:55
Virant bo očitno še Bratuškovo zrukal...
Lovec
# 28.02.2013 ob 18:10
Papiga

Slaba Banka pomeni, da se terjatve prenesejo na njo. Očišena bilanca je pogoj za črpanje denarja, ki je zaradi tega cenejši. Začne se nov zagon denarnega toka. PIKA

Če terjatve pustimo v bankah in se najde nekdo ki bi kupul -banko s tem kupi na en mah tudi osgtala podjetja ali je vsaj veliki igralec v več panogah.

Pri Slabi banki gre za čiščenje ali konsolidacjo poslovanja,kar pomeni, da se morajo razkriti pogodbe in postopki ter vse kar paše zraven ( To je ključ in srž problema in zardi tega se lahko zastavi Slovenijo ).

Ko imaš slabo banko lahko na različne načine trguješ z dolgovi. Npr. dolg ki ga mora odplačati Mercator se prenese na ustanovljeni denarni sklad,le ta pa ponudi delež, zaposlenim in zadrugam ali pa drugim finančnimvlagateljem, seveda se dolg spremeni v delnice )

Dokapitalizacija NLB-ja je nesmiselna,ker v dosedanjih dokapitalizacijah ( kakor izgleda to pomeni, : papiga daj mi 100 000 €, jaz ti pa nisem nič dolžen niti za nič ne odgovarjam) niso s tem naredili nič. ČE pride do Slabe Banke z čistimi nameni potem lahkonaredimi mini Lustracijo na podorčju upravljanja oz. vodenja in se tako znebimo nesposobnega kadra, ki ga je v večini kadrirala ali vzgajala tranzicijska levica.

Lahko še.
papiga
# 28.02.2013 ob 15:56
graditelj- hrvati nimajo ne samo problemov z bankami, nimajo tudi ničesar drugega več. So totalni bankrot. Vse bonitetne hiše so jih zreducirale na raven smeti, če razumeš kaj to pomeni. Niso vredni nič. In blazno me meto, da bo EU to vzela medse.
Problemi z lastnino so vedno sladki in lastnik banke ve, da se vsako še tako uspešno banko dokapitalizira. Problem ni v bankah ampak v lastniku, ki ne zna postaviti, v bistvu noče, sposobne uprave, ne zna je sankcionirati.
Če na čelu NLB postaviš ambicioznega potrebneža ala Medja, ki se zna boriti edino za avtomobilček,ki paše k funkciji, ja zaboga, saj ne samo, da je treba Medjo izgnati iz države, tistega ki ga je nastavil tudi. Vlado, zdaj smo jo zrušili ampak jaz res računam, da se nastvi v banke ljudi, ki bodo za rezultat garantirali z osebnim premoženjem. Vsem. Nagrad ni, dokelr ni dobička, za vsakih nadaljnih 50 % dobička, se lahko nagrada poveča za 10 %.- Nagrada nikoli ne sme biti višja od letnega seštevka plač, ne glede na vse. Pa da vidimo, kakšni Medje bodo direktorčki zato, da bo dobil avtek. Za crknit no.
Lovec
# 28.02.2013 ob 15:13
Slaba Banka ni najboljša rešitev, je pa v danih razmera zelo dobra.

MM...., če sedaj zopet zmagala ideja o dokapitalizacji to pomeni po domače.

"Zagonili smo več kot miljardo in še bi radi, zato dajte denar ", to mi padne najprej na glavo, lahko tudi drugače formuliram.
zarman
# 28.02.2013 ob 14:26
...samo "prava štala" lahko nastane, če se bo kdo zameril MODERNEMUDORFERJU!
zarman
# 28.02.2013 ob 13:41
Drugače pa se vrtimo v začaranem krogu. Janeza je "ubila" njemu lastna metoda metanj polen pod noge vsem, ki se že v kakšni malenkosti z njim najbolj ne strinjajo. Skoraj samemu mu je uspelo zrušiti Pahorjevo vlado, "zminirati" vse projekte vključno s pokojninsko, ki si jo po novem celo lasti, boriti se z očitki na način, da je podobnega obtoževal druge, z nenehnim laganjem, sprenevedanjem, kamor je redno vpletal tudi druge evropske države v uniji, da se je na eni strani s pomočjo sodišč kupoval svoj čas, torej moratorije za lastne umazanije, na drugi pa kot vodja slovenske politike njihovega dela ni priznaval, torej ignoriral. Takšen človek, kot je on, nikoli in nikdar v naši mali deželici ne bi smel biti premier!!!! Na drugi strani mize, mu je vsaj z enakimi, če ne celo s hujšimi dejanji, vendar z malo bolj taktno metodologijo socialnega pristopa vračal g. Zoran. IN TO STA BILI NAŠI DVE ALTERNATIVI NA VOLITVAH!!!. Potem pa še prosim en krat obtožite tiste, ki so volili Janeza!!!. Če bi živeli v pravni državi, bi ta dva in njima podobni že prenočevali v kletnih prostorih samice enega od slovenskih zaporov in se v družbi glodalcev vsak dan znova ob toplem obroku spraševala, zakaj jima je bilo tega treba. Kriva je država, država smo državljani, državljani sestavljamo slovensko družbo med katero spadamo vsi mi! Torej, ... tudi sami smo si veliko krivi...!!!
flagellum
# 28.02.2013 ob 13:36
zarman - še nekaj si pozabil. Dobro bo tudi to, da ne bomo več poslušali teh levih jokic na tem forumu. Sedaj bodo seledili samo še hvalospevi.
zarman
# 28.02.2013 ob 13:26
todo ninjo
Saj to nima veze, vendarle bi ... . Brez zamere, vsaj simpatično izgleda, za razliko od Ivana Janeza, ki bi lahko igral v slovenski različici Smrkcev Gargamela!
mj, če bomo bankrotirali ali ne..., marsikateri Slovenec je že, čeprav je naredil zelo veliko za to, da bi bilo drugače. Ta vlada je bila z nekaterimi izjemami "gnila" navzven in v sebi, tako da lahko samo upamo, da se gniloba ne bo prehitro širila naprej. Sem pa skeptičen, pravzaprav sem prepričan, da dokler DZ bistveno ne ščisti "plesnobe" na levi in desni, bo tako še naprej, le stolčke si bodo menjavali. Razočaran sem nad celotno politiko!!!
mj
# 28.02.2013 ob 13:01
@fairplayer
dajte mi vsi znalci tukaj gor, povejte eno zadevo: zakaj vsi govorite o sancaiji NLB-ja? ne razumem tega? zakaj sanacija. dat jo na prodajo in jo prdat z vsemi terjatvami in vsem ostalim za 1 €.


Dejstvo je, da neočiščene banke nihče ne bo kupil. Spomni se kako je KBC odstopil od nakupa zadnji dan, ko so začeli padati okostnjaki iz omar.
G.Bruno
# 28.02.2013 ob 12:57
Naj me prosim kdo pouči o smislu slabe banke v Sloveniji. Namen slabe banke je, da se slabe terjatve privatnih bank prenesejo na državno institucijo in se tako pomaga privatnim bankam. V Sloveniji so tudi ostale banke v večinski državni lasti. Torej vrtamo eno veliko luknjo, da bomo vse ostale zamašili ? A slabe terjatve v slabi banki bodo kar same izginile ? Kakšna je razlika med financiranjem slabe banke in sanacijo ostalih bank ? Nikjer nisem zasledil številk ali analiz. A moram kar verjeti v dobro slabo banko ?
Kazalo