Slovenija

Poudarki

  • Meškovo priznanje - nagrada za dosežke v novinarstvu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 53 glasov Ocenite to novico!
Uroš Urbanija, Aleš Žužek
Uroš Urbanija in Aleš Žužek sta prejemnika prvega Meškovega priznanja. Foto: MMC RTV SLO
priznanje
Podelitve priznanj so se udeležili predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm, predsednik ZNP-ja Igor Kršinar in Boštjan M. Turk. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

ZNP podelil Meškovo priznanje Alešu Žužku in Urošu Urbaniji

Priznanje letos podeljeno prvič
17. november 2011 ob 21:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dobitnika častnega Meškovega priznanja, ki so ga letos prvič podelili v Združenju publicistov in novinarjev, sta MMC-jev novinar Aleš Žužek in odgovorni urednik MMC-ja Uroš Urbanija.

Prisotne na podelitvi je "slavnostno, veselo, svečano in z mislijo na pokojnega kolega" uvodoma pozdravil predsednik upravnega odbora častnega priznanja Boruta Meška pri Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) Boštjan M. Turk.

Pojasnil je, da je odločitev o nagrajencih po zbiranju prijav in številnih pogovorih 12. novembra sprejel odbor v sestavi petih ljudi, ki so kot izhodišče za vrednotenje novinarskega dela upoštevali Münchensko deklaracijo, ki poudarja "neodvisnost novinarskega dela in samostojnost ter svobodo pri poročanju".

"MMC - širina interesov preseneti še tako kritičen pogled"
Kot je v obrazložitvi pojasnil Turk, je Aleš Žužek prepričal s svojimi prispevki in analizami dogajanj, ki so bili objavljeni na spletnem portalu Multimedijskega centra (MMC) RTV Slovenija. "Za večino njegovih prispevkov je moč ugotoviti, da so vselej prinašali sintetičen odgovor, ki je pojave razlagal ne glede ne njihovo instantno substanco, temveč predvsem upoštevaje vpetost v prostor, čas in zgodovino," so še zapisali v obrazložitvi. In še, da "zavezanost resnici, diahrona razgibanost in zgodovinska nadarjenost, pa četudi gre za dobo, ki ni daljša od nekaj let, vse to uvršča Aleša Žužka med redke iskalce resnice in pravičnosti v slovenski družbi: vse to pa počne z zavidljivo mero talenta in akribije."

Uroš Urbanija pa je priznanje prejel, ker kot odgovorni urednik MMC-ja "skrbi, da je ta medij intelektualna tribuna, ki prinaša ne samo informacije in podatke, temveč vse to skrbno osmišljuje, komentira in premišlja". V obrazložitvi so še zapisali, da "širina interesov, ki jih MMC pokriva, preseneti vsak, še tako kritičen in zahteven pogled. Zagotavljanje vsestranske kakovosti in preprečevanje nagibanja v rumeno smer, pa je dejanje, ki je danes vse bolj osamljeno, zato pa toliko bolj pogumno," so še dodali. Odbor je še zapisal, da Urbanijo tudi skrbi, "da je v slovenskem novinarstvu še preveč profesionalnih zdrsov, stiskov rok med uredniki in novinarji na eni ter politiko na drugi strani, skratka preveč elementov nekredibilnosti".

Kdo je bil Borut Meško?
Predsednik ZNP-ja Igor Kršinar je spregovoril o Borutu Mešku, ki je 20. maja lani umrl v ljubljanskem kliničnem centru. Meško je svojo novinarsko kariero začel konec osemdesetih let. Najprej je deloval kot sodelavec študentskega časopisa Tribuna, zatem bil tri leta novinar Mladine, novinarska pot pa ga je vodila tudi na TV Slovenija, kjer je bil stalni sodelavec uredništva informativnega programa ter televizijskega magazina TV Tednik. Sodeloval je še pri dnevniku Republika, reviji Podjetnik in na POP TV-ju oziroma Pro Plusu.

Od julija 2007 do novembra 2009 pa je bil Meško odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije (STA). Konec leta 2009 pa so ga STA-ju odpustili. Kot poudarja Kršinar, se je politični obračun nad njim začel kmalu za tem, ko je vlada Boruta Pahorja za direktorja STA-ja imenovala Bojana Veselinoviča. "Zaradi šikaniranja je moral Meško na daljšo bolniško, v času, ko je bil odpuščen, je bil na zdravstvenih preiskavah, ki so potrdile raka," je povedal. Meško je zaradi sporne prekinitve delovnega razmerja sicer STA tožil, vendar konca sodnega postopka, ki se je končal s poravnavo, ni dočakal.

Katja Pirnat
Prijavi napako
Komentarji
2x'=2
# 17.11.2011 ob 21:30
Za tretje priznanje predlagam Kolednika.
Binder Dandet
# 18.11.2011 ob 08:23
Sem si rekel, danes pa nobenega komentarja. Samo tole moram pokomentirat.

ROFL

ZPN je podelilo priznanje Alešu Žužku, ki je soustvarjal brezplačnike. How low can you go? Resnično ne priznavate nobenih novinarskih standardov? Kar se Urbanije tiče, vsi uporabniki vidimo, kakšna je politika na teh straneh in kako odstopa od drugih slovenskih portalov.

Najbolj sporno se mi pa zdi, da delajo povezavo med Meškovo tragično boleznijo in levico. Vsem je jasno, da stres vpliva, ampak če nimajo zdravniške razlage, da je Meško dobil raka izključno zaradi stresa v službi oz. pritiskov (kar zelo verjetno ni), se s takšnimi sklepi ne bi smeli hecat, ker gre za slaboumno izkoriščanje Meškove osebne tragedije v lastne politične namene.
Jethros
# 18.11.2011 ob 07:51
SDS=ZNP=Zbor za republiko=MMC=Reporter=Demokracija=Poža
reprot=Politikis=vsi brezplačniki

Zanimivo res...prejeli so nagrade s strani tistih, ki so praktično SDSovi.
A to je Žužek prejel nagrado, ker je zatajil skupaj s celotnim MMC podatek, da je Mirko Petek (SDS) plačeval brezplačnike za propagando, kljub temu, da celi čas trdijo, kako nimajo nič z brezplačniki, torej, zatajili so objavo evidentnih laži? Zato nagrada?
A so dobili nagrado, ker so enostavno na podlagi zgolj enega papirja, ki sicer istočasno JJ še vedno bremeni, ampak ker se pod črko J poavi še en Hvrat, J v aferi Patria MMC zaključuje, da to ni Janša? V treh državah se preiskovalci in tožilci z ugotovitvami MMC ne strinjajo. A zato nagrada, ker vlečejo konstatno SDS iz dreka z neobjavljanjem celovitih informacij?
A so prejeli nagrado zato, ker niso objavili niti tega, kako je Zbor za republiko siluriral Gregorja Viranta? Koliko laži s strani SDSa in vodilnih te stranke niste izpostavili, kot ste Golobičevo laž? Koliko zavajanj, sprenevedanj?
Nazadnje Vizjak ugotavlja, kako je Računsko sodišče vrglo ven ne mnenje, ampak predvolilno bombico s špekulacijami. Zanimivo, da niso bili takega mnenja glede NPU in so dejali, kako je potrebno Računsko sodišče spoštovati. Tega seveda nagrajenci ne smejo izpostaviti, saj potem ne bi bio nagrade.

Za MMC je primerna samo ena nagrada - zlata malina.
Sramote ste.
kopibrejk
# 18.11.2011 ob 09:27
Kar zadeva Kolednika, je tako, da bo verjetno dobil kar Žužkovo priznanje. Slednji je namreč tako prodoren, predvsem pa neodvisen pisec, da se mu obeta po njem poimenovano priznanje še za časa njegovega življenja. Po nekaterih virih naj bi Žužek odločilno vplival tudi na razvojno pot Jurija Gustinčiča.
svabo
# 18.11.2011 ob 11:16
To ni več smešno. To postaja tragično. Tole me pa preveč spominja ne neke druge čase. Presegli so celo svojega idola. Namreč na tole bi bila ponosna celo mat Rusija v času najbolj okorele vladavine Stalina. Novinarska organizacija partijskih pisunov je znotraj svojih vrst izbrala najbolj goreča in zagreta člana, ki vestno izpolnjujeta partijske naloge in sledita svojemu vodji. Vse za stvar. Pametna rešitev? Kupimo jim goli otok in naj ustanovijo svojo idealno družbo. To ni več smešno. Je zaskrbljujoče. Ta vzorec je bolan.
Arndovia
# 18.11.2011 ob 09:55
To je pa res ena tistih novic... saj ni res pa je...

Prav skrbi me že kam vse to pelje ...

Žužek je zadnji novinar, ki si zasluži to priznanje ... Res zadnji. Jih je ogromno drugih, ki bi si zaslužili veliko prej in ki delajo trdo - raziskovalno novinarstvo, ne pa propagando določene opcije.

Pa si človek misli, da ne more it slabše...
ivod
# 18.11.2011 ob 07:54
... to društvo pač hoče na svetlo v pričakovanju nove vlade, ki bo kot zgleda ... tista prejšnja ...
tista prejšnja, ki je z Grimsovim zakonom uredila RTV in s tem tudi MMC ... po svoji meri ...
...naivni Pahor pa je to pustil kakor je ... in zdaj imamo, kar imamo ... in beremo tu na MMC al pa v Reporterju ...
... iz prve roke poznam primer, ko je Granda iz Mariborskega Večera potegnil enega pubeca in ga potem popeljal v naslednjih letih preko Radia, Reporterja ( brezplačnikov), Demokracije, STA ...
... no, nič jih ni sram in pač bomo imeli z njimi ... kot zgleda ... naslednja leta kar nekaj opravka ...
TeksViler
# 17.11.2011 ob 21:52
Zlasti pa Uroš Urbanija skrbi za imenitne naslove člankov na MMC.
šurda
# 18.11.2011 ob 09:33
saj ni res,pa je !!,to je škandal,kako lahko nagrado
dobi Aleš Žužek ???,slavni novinar SDS-ovih brezplačnikov
Ekspres in Slovenski tednik ,kjer je pisal pod izmišljenim
imenom,tako,da ga nihče ni mogel tožiti !!!
Glede Uroša Urbanije pa samo "Mi smo Ivanovi,Ivan je naš ! "
MMC postaj čedalje bolj trobilo SDS-a,to se vidi prav pri vseh
člankih !,naj dam za primer samo,to,da so že po nekaj urah
dobesedno skrili članek o tem,da se sojenje Ivanu Janezu
Janši in njegovim kolegom v Aferi Patria nadaljuje v ponedeljek
21.11.2011 !!!
Ko pa treba "blatiti" družino Janković in Virant so članki najman
dva dni na "front page",toliko o neodvisnosti MMC-ja !!!
matjazgu
# 18.11.2011 ob 07:37
Aleš Žužek s svojimi prispevki na zelo očiten način propagira ideje stranke SDS, in je zadnji novinar v sloveniji, ki bi si zaslužil nagrado za samostojno in neodvisno novinarsko delo. Sicer pa po takšnih potezah lahko vidimo, da je ZNP sramota za slovensko novinarstvo.
iufhdfewd
# 17.11.2011 ob 23:42
"ki so kot izhodišče za vrednotenje novinarskega dela upoštevali Münchensko deklaracijo, ki poudarja "neodvisnost novinarskega dela in samostojnost ter svobodo pri poročanju".

Brez komentarja.
royayers
# 18.11.2011 ob 09:04
Kako?? Zdaj mi pa nič ni jasno, a ne dobita priznanja od stranke SDS??

Pa vi se tukaj na MMC norce delate iz ljudi. Nagarda političnim pisunom..., no ja, še bo pestro.
Scipio
# 18.11.2011 ob 10:38
Ne bom ciničen kot zgornji komentarji, samo vprašal se bom, kako lahko izobražen, odrasel človek, povsem povozi lastno integriteto in lasten razum in se v mediju brez sramu hlapčevsko udinja eni politični stranki? To mi ni razumljivo, tako stopnjo političnega fanatizma in samoponiževanja sem opazil samo med verniki SDS-a.
oIimpija
# 18.11.2011 ob 10:19
tole je prav bizarno vse skupaj, kar se zavedata tudi nagrajenca zato pa se držita tako kislo na slikah...sami sebi so dali nagrado...res kot je že eden napisal: How low can you go?

tole nima nobene veze z novinarskimi dosežki, razen če se gleda kot poseben pridonos h propagandi SDS stranke pol pa nagrada ima smisel...bizarno in samo sebi namen..lastna hvala vrednost mala...
jast123
# 18.11.2011 ob 09:55
Novinarsko združenje pri stranki SDS je podelilo nagrado strankarskemu glasilu, oziroma njegovemu uredniku. Ali ni to morda konflikt interesov? Ko nagrade podeljuješ sam sebi. Oziroma članom iste stranke? Ali pa morda nepotizem?
sanja25
# 18.11.2011 ob 09:53
Kakšno ravnotežje neki??? Prvo naj se naučijo pisati kvalitetne članke, tole zdaj je živa katastrofa. Sicer pa: Lastna hvala se pod mizo valja. Tudi jaz lahko sama sebi podelim nagrado komentatorka leta. :)))
rooster
# 18.11.2011 ob 08:57
to bolj spominja na Priznanje JJ
iufhdfewd
# 17.11.2011 ob 23:53
"sprejel odbor v sestavi petih ljudi"

Samo še ta podatek manjka,kdo so ta peterica.
miroslav
# 17.11.2011 ob 22:29
itak...drugo leto pa pulitzer,če ne kar nobelova...
jurica
# 18.11.2011 ob 08:30
Upam,pa,da VAS večina tukaj gor nima tako slabega mnenja o športnem delu spletne strani RTV SLO...
Zame so odlični..
In verjamem,da jih je velikokrat sram,ko se na naslovnici pojavi njihova novica ob Žužkovi...
Športni del,le tako naprej..odlični ste.
PICENG
# 17.11.2011 ob 23:47
ZPN, dr.Lovro Šturm, Boštjan M.Turk?! Zlasti ob zadnjem imenu mi je vse jasno.
lerin
# 17.11.2011 ob 23:05
a to je nagrada za pisanje v brezplačnikih? nič jasno. sik! sic!
iufhdfewd
# 18.11.2011 ob 11:39
Bolj bi jim na slikah pristajal rumeni plakat 110 kot pa te plakete.
oIimpija
# 18.11.2011 ob 10:49
@Scipio

Z veseljem to delajo in se udinjajo, saj vedo, da bodo nagrajeni, vrh jih bo potegnil h koritu, mogoče bodo enkrat poslanci, ministri, tisti ki bodo na novo pisali zakon o medijih, direktorji kakšnega dobro plačanega državnega zavoda..
Oni ne ponižujejo svoje integritete in lastnega razuma, saj so oni del SDS; SDS nismo samo poslanci, so tudi njihovi ljudje v gospodarstvu in medijih.
To je sicer za samo državo slabo, ZELO SLABO, saj gre obliko klientelizma,
npr. ne more dobiti službe sposoben mlad novinar na MMC, ki je politično neopredeljen, takoj jo pa lahko dobi 'njihov človek' čeprav so njegove kvalifikacije in sposobnosti morda veliko nižje kot pri prvem...
skratka PODEN OD PODNA...
Q_
# 17.11.2011 ob 23:34
...svašta.

Uroš Urbanija pa je priznanje prejel, ker kot odgovorni urednik MMC-ja "skrbi, da je ta medij intelektualna tribuna, ki prinaša ne samo informacije in podatke, temveč vse to skrbno osmišljuje, komentira in premišlja". V obrazložitvi so še zapisali, da "širina interesov, ki jih MMC pokriva, preseneti vsak, še tako kritičen in zahteven pogled. Zagotavljanje vsestranske kakovosti in preprečevanje nagibanja v rumeno smer, pa je dejanje, ki je danes vse bolj osamljeno, zato pa toliko bolj pogumno," so še dodali. Odbor je še zapisal, da Urbanijo tudi skrbi, "da je v slovenskem novinarstvu še preveč profesionalnih zdrsov, stiskov rok med uredniki in novinarji na eni ter politiko na drugi strani, skratka preveč elementov nekredibilnosti".

Očlitno živimo v vzporedni realnosti. MMC je medij, ki niti osnovnega poslanstva ni zmožen izvajati, tudi če pustimo politčno pristranost ob strani.
Prevodi agencijskih novic, še bolj pa razumevanje le-teh so katastrofalni.

Za medij s posebnim poslanstvom, kar RTV nedvomno je, MMC pa je del tega, rubrike kot so gospodarstvo, svet, EU, znanost, ne dosegajo nivoja srednješolskih prostih spisov. To velja tako za vsebinsko razumevanje tamatik kot za nepoznavanje tujega izrazoslovja. Mogoče je kriva STA, mogoče RTV. Je pa vse skupaj ena velika žalost.

Edino spodobno področje je kultura, kjer novinarji očitno vsaj malo poznajo zadeve, o katerih pišejo.

Ob takšnih "nagradah" je človek lahko samo žalosten.
buuu
# 17.11.2011 ob 22:48
V sosedovi štali so danes podelili priznanja za dosežke. Priznanje za največ mleka je prejela Šeka, priznanje za največ gnoja je prejela Berta, priznanje za najbolj vztrajno mukanje pa je prejela Roza. Podelitve se je udeležil tudi naš spoštovani maček Taček, sicer najbolj zvest porabnik Šekinega mleka.
K_ris
# 17.11.2011 ob 22:13
Lepo. Odlično. Lepo.

Predvsem velike začetnice.
luka159
# 19.11.2011 ob 08:36
Kaj naredi SDS, ko se spregleda njegove pisune po časopisih?
Ustanovi ZNP!
Jethros
# 18.11.2011 ob 10:38
iufhdfewd:
Ah kaj to...mednarodno priznanje je pa ja manj vredno od strankarskega društva pristranskih novinarjev, ki nagradijo svoje kolege.
fuckwad
# 18.11.2011 ob 10:36
Zlata malina -he,he.
Sicer pa: sick.
sanja25
# 18.11.2011 ob 11:20
Ja treba se bo upreti. Dlje kot bomo pasivni, hujše metode si bodo zmišljevali. Mislim pa, da tako hudo še ni, da bi se to zgodilo.
matjazgu
# 18.11.2011 ob 10:36
@Črtomir

Če ves čas pišeš o tem kako je samo ena stranka najboljša, vsi ostali pa so bedniki, po moje ne prispevaš k ravnotežju.
iufhdfewd
# 18.11.2011 ob 10:35
Tejle so pa dobili mednarodno novinarsko nagrado.
Ne morem pa najdet člaka na tem portalu.
lerin
# 18.11.2011 ob 10:29
ta pride na vrsto drugo leto - se bo moral še malo izkazati.

to je vse skupaj groteskno.
iufhdfewd
# 18.11.2011 ob 10:20
Zakaj Kolednik ni dobil priznanja?
Verjetno ker je bil v komisiji :)
kva dogaja
# 18.11.2011 ob 18:05
Burleska.
severna zvezda
# 21.11.2011 ob 15:38
novinar Žužek? ... NOVINAR? ..... a tako to gre pri SDS? torej, četudi nisi novinar, samo pisuniti moraš za pravo stranko, pa si že novinar ........... ok ... no, saj, ko smo bili manjši, smo se tudi mi igrali kirurge pa pilote ............ pa zdaj ne operiram, pilotiram pa tudi ne :D

Čestitke, Žužek!
pene
# 21.11.2011 ob 09:15
Uroš, Aleš, čestitke za to prestižno nagrado, ki si jo nedvomno zaslužita. Čeprav vsaj pol nagrade nedvomno pripada Jerneju Pavlinu, Katarini Culiberg in ostalim članom 'uredništva' www.sds.si
Hermas
# 18.11.2011 ob 05:34
Ko sem zagledal naslov, so se mi ustnice spotegnile v nasmešek. Ko sem prebral, kdo je v komisiji oz. kdo je podeljeval, potem se mi je smejalo. Toda višek pa je bil, ko sem zagledal besedo AKRIBIJA :) Tukaj sem se začel rolati. Toliko o zavednih Slovencih, ki so preponosni, da bi uporabili domačo besedo NATANČNOST, TOČNOST...
Aresnica
# 17.11.2011 ob 23:54
ZNP podelil Meškovo priznanje Alešu Žužku in Urošu Urbaniji.

Se strinjam,mogoče manjka še kdo.
iufhdfewd
# 17.11.2011 ob 23:23
A je to maščevanje za odlikovanje Ertla?
Joe Malkovich
# 17.11.2011 ob 22:03
Čestitke obema!
Aaron
# 18.11.2011 ob 09:42
Iskrene čestitke za nagrado, vsekakor sta si jo zaslužila. Kar tako naprej!
Joe Malkovich
# 18.11.2011 ob 10:51
V bistvu je MMC trenutno najbolj pluralen medij v Sloveniji, zato gre nagrada v prave roke.
Črtomir
# 18.11.2011 ob 09:49
Zanimivo mi je tudi, kako je na vseh portalih, kjer razkrivajo rdeče umazanije, dopoldne naval pisanja in polivanja gnojnice po opoziciji.
Očitno se v Javni upravi veliko zaposlenih praska, zdaj pa jih skrbi za njihove odlično plačane službice, zato dežurajo po portalih in mečejo rdeče blato po Janši in zagovarjajo udbomafijo.
Kazalo