Zunanji dolg Slovenije se je znižal, dolg države pa zvišal. Foto: MMC RTV SLO
Zunanji dolg Slovenije se je znižal, dolg države pa zvišal. Foto: MMC RTV SLO
uvoz izvoz tovornjak
Obseg zunanje trgovine se opazno povečuje. Foto: BoBo

Konec junija je bruto zunanji dolg Slovenije znašal 44,9 milijarde evrov, kažejo podatki Banke Slovenije (BS). Zaradi bruto terjatev do tujine, ki so se v zadnjih 12 mesecih povečale, je bil neto zunanji dolg v velikosti 13 milijard sredi tega leta za 2,6 milijarde nižji kot konec lanskega junija, ugotavlja centralna banka v najnovejši številki publikacije Ekonomski odnosi Slovenije s tujino.

Letošnjih prvih šest mesecev se Slovenija v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko se je zadolžila za 4,3 milijarde evrov, ni dodatno zadolževala v obliki vrednostnih papirjev. Zadolženost se je pri tem instrumentu tako znižala za 2,3 milijarde evrov.

V letu 2015 je opazno povečanje zadolženosti državnega sektorja pri posojilih, in sicer za 800 milijonov evrov, kar je povezano s ščitenjem valutnega tveganja državnih vrednostnih papirjev. Za 419 milijonov evrov pa se je povečal lastniški kapital tujih neposrednih naložb, kar je posledica pobota posojila z lastniškim deležem.

2,5 milijarde avstrijskih naložb
Neposredne tuje naložbe v Sloveniji so se v prvih šestih mesecih letos povečale za 229 milijonov evrov, od tega večina v obliki lastniškega kapitala - v nasprotju z domačimi naložbami v tujini, ki kažejo minimalne spremembe, in sicer povečanje za tri milijone evrov.

Stanje na dan 31. marca 2015 kaže, da imajo tujci v Sloveniji za 8,5 milijarde evrov neposrednih naložb v obliki lastniškega kapitala. Prednjačijo vlagatelji iz Avstrije, ki imajo za 2,5 milijarde naložb.

Naložbe v vrednostne papirje pa so se v prvi polovici letošnjega leta zmanjšale za 2,3 milijarde evrov, predvsem zaradi zmanjšanja tujih naložb v slovenske vrednostne papirje, pa tudi zaradi povečanja slovenskih naložb v tuje vrednostne papirje.

Proračun je junija 2015 izkazoval presežek 392 milijonov evrov, kar je še enkrat več kot junija lani. Opazna je tudi rast obsega zunanje trgovine, saj je bil izvoz junija za 12,2 odstotka, uvoz pa za 6,5 odstotka večji kot junija lani.