Vloge za odpis dolga je mogoče oddati do konca oktobra. Foto: EPA
Vloge za odpis dolga je mogoče oddati do konca oktobra. Foto: EPA

Finančna uprava je aktivni del dolga z izterjavo in izvršbo znižala za deset odstotkov, od tega v prvi polovici letošnjega leta za 20 milijonov evrov. Pogojno izterljivi del dolga, povečini terjatve do dolžnikov v stečaju ali prisilni poravnavi, pa je ostal praktično nespremenjen.

Skupni davčni dolg se je od leta 2013, ko je znašal 1,65 milijarde evrov, do konca junija letos zmanjšal na 1,4 milijarde evrov. Del zmanjšanja dolga v obliki neplačanih davkov, prispevkov in drugih dajatev lahko pripišemo zastaranju, del pa tudi bolj doslednemu delu finančne uprave.

Del, ki odpade na dolžnike v prisilni poravnavi ali stečaju, se ni povečal, saj se je letos umirilo tudi propadanje podjetij. Finančna uprava te dolžnike uvršča med pogojno izterljiv dolg, in ta je konec junija znašal 624 milijonov evrov. Preostalih 777 milijonov pa je aktivni dolg, ki ga FURS-u še ni uspelo izterjati.

Od izvršbe naprej poplačila vse manjša
Z opomini sicer FURS uspe poplačati več kot polovico dolga: pogosto zadostuje že telefonski poziv. Ko sproži izvršbo za poravnavo dolga, je poplačilo že manj kot tretjinsko. Izvršba je lahko na denarne prejemke, sredstva pri bankah, premično premoženje, vrednostne papirje, tudi na terjatve davčnega dolžnika, ki mu drugi dolgujejo plačilo za opravljeno delo ali prodano blago.

Izvršbe na nepremičnine in deleže v podjetjih so bolj zapletene. FURS je tako v prvi polovici leta z različnimi ukrepi, ki jih ima na voljo, od dolžnikov zahteval plačilo 625 milijonov evrov neporavnanih obveznosti. Od tega je uspešno izterjal za 240 milijonov dolga.

Odpisi potekajo
Na finančnem uradu v Ljubljani so dopoldne dobili deset vlog za odpis dolga. Posameznikom bo FURS odpisal do 50 evrov starih obveznosti na podlagi popolne vloge, ki jo je treba oddati do konca oktobra. V poštev pridejo obveznosti do državnega proračuna, ne pa na primer socialni prispevki ali občinske dajatve. Gre za davke iz premoženjske sfere fizičnih oseb, in ti dolgovi ne smejo nastati kot posledica opravljanja dejavnosti, je pojasnil vodja oddelka za izterjavo, Jože Arzenšek.