Zver bi v prihodnjem mandatu lahko
Zver bi v prihodnjem mandatu lahko "brez večjih pretresov" prihranil četrtino sredstev. Kot predsednik republike bi bil pripravljen na znižanje plače, "a v skladu s splošnimi pravili". Foto: BoBo

Milan Zver, kandidat SDS-a in NSi-ja na jesenskih predsedniških volitvah, je prepričan, da bi se dalo pri stroških za delovanje urada predsednika republike prihraniti in da je urad to v času krize tudi dolžan storiti. Po njegovih navedbah bi bilo mogoče prihraniti z uporabo rednih letalskih linij, manj "luksuznih prenočišč", pa tudi z zmanjšanjem materialnih stroškov pri protokolarnih zadevah in stroškov prve dame.

Zaradi tega nikakor ne bo ogrožena kakovost dela predsednika republike, je prepričan, a na vprašanje, kako bi zniževali sredstva za kadre oz. kako bi bilo s številom zaposlenih, ni odgovoril. Je pa opozoril, da v zadnjih dveh desetletjih pristojnosti predsednika ostajajo enake, število zaposlenih pa se je bistveno povečalo. Medtem ko jih je bilo v začetku 90. približno deset, jih je bilo v letu 2008 kar 48.

Najbolj je stroške za delo urada povečal nekdanji predsednik Janez Drnovšek, a najvišja poraba je bila v letu 2008, v času aktualnega predsednika Danila Türka, je dejal njegov tekmec na volitvah.

Türkov urad: Prihranili smo dva milijona
V uradu predsednika republike na to odgovarjajo, da so se skupni stroški delovanja urada v tem mandatu znižali za okoli 40 odstotkov. S tem je proračun po njihovih navedbah že zmanjšan na raven iz let 2002 in 2003. Glede na odobrena sredstva pa je urad v tem mandatu prihranil okoli dva milijona evrov.

Stroški leta 2008 so bili višji tudi na račun predsedovanja Evropski uniji, pojasnjujejo. Ob tem poudarjajo, da so z vsakim rebalansom proračuna skušali doseči še dodatne prihranke, tako jim je letno uspelo prihraniti od osem do 12 odstotkov sredstev. Znižanje in varčevanje se tako odražata na vzdrževanju objekta, zagotavljanju sodobne informacijske in komunikacijske podpore, številu mednarodnih dejavnosti v tujini in doma, dinamiki podeljevanja odlikovanj in številu protokolarnih dogodkov.

Največja proračunska postavka so plače zaposlenih (65 odstotkov proračuna), sledijo fiksni materialni stroški (18 odstotkov), preostanek (okoli 15 odstotkov) pa je namenjen delovanju predsednika republike in investicijam (dva odstotka).