Pri podeljevanju sredstev naj bi se pojavila korupcija, trdijo na zvezi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Pri podeljevanju sredstev naj bi se pojavila korupcija, trdijo na zvezi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Predsednik zveze Saša Gajić je izrazil prepričanje, da je zveza srbske diaspore žrtev diskriminacije, ki naj bi jo pri dodeljevanju evropskih sredstev izvajalo kulturno ministrstvo. Ob tem je ponovil zahtevo zveze, da srbska etnična skupnost v Sloveniji dobi status manjšine in s tem enakopravni položaj.

Na vprašanje, zakaj se je zbralo tako malo protestnikov, pa je Gajić odvrnil, da so s tokratnim protestom želeli "le opozoriti nase". Če pa bodo njihove zahteve preslišane, bo zveza, tako Gajić, čez nekaj mesecev pripravila nov protest z več tisoč udeleženci.

Protestniki so se z Linhartove ceste odpravili do stavbe ministrstva za kulturo in naprej do srbskega veleposlaništva in ljubljanske mestne hiše ter pripravili tudi krajši kulturni program. Sicer pa so v zvezi že v četrtek na novinarski konferenci opozorili na domnevno korupcijo na ministrstvu za kulturo pri dodeljevanju sredstev Evropskega socialnega sklada. Šlo naj bi za več kot 15 milijonov evrov, ki so po navedbah zveze izginili neznano kam, kar so na ministrstvu za kulturo zavrnili skupaj z očitki o diskriminaciji.