V Zvezi društev upokojencev Slovenija si prizadevajo za dvig najnižjih pokojnin in izplačilo letnega dodatka za vse upokojence. Foto: BoBo
V Zvezi društev upokojencev Slovenija si prizadevajo za dvig najnižjih pokojnin in izplačilo letnega dodatka za vse upokojence. Foto: BoBo

Še decembra bodo začeli pogovore s strankami, ki bi takšen predlog vložile v zakonodajni postopek. Kot je na današnji tiskovni konferenci poudaril predsednik ZDUS-a Janez Sušnik (zvezo bo vodil do izvolitve novega predsednika), bi morali tako moški kot ženske za 40 let pokojninske dobe prejemati vsaj 500 evrov pokojnine.

Če tisti starejši, ki so upravičeni do dolgotrajne socialne pomoči in varstvenega dodatka, dobijo 470 evrov, bi morali upokojenci s 40 leti pokojninske dobe prejeti več, ne pa manj, je opozoril. Zdaj namreč dobijo le 444 evrov.

Zveza si prizadeva, da bi začeli zviševati pokojnino upokojencem z najnižjo pokojnino, ki imajo 37 let pokojninske dobe. Takih prejemnikov bi bilo okoli 10.000, zvišanje pa bi državni proračun obremenilo za 10,2 milijona evrov.

V zvezi so napovedali tudi prizadevanja za izplačilo letnega dodatka za upokojence v skladu s koalicijsko pogodbo, tako da bi ga dobili vsi prejemniki pokojnin, ne le tisti s pokojnino do 750 evrov. Zakon za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 je namreč izplačilo dodatka omejil na tiste s pokojnino do 622 evrov, lani in letos pa se je ta meja zvišala na pokojnino do 750 evrov.

V zvezi bodo okrepili tudi delo koordinacijskega odbora seniorskih organizacij. V odboru pričakujejo, da bo vlada za zdravstvo namenila več sredstev, javni zdravstveni zavodi pa morajo ostati neprofitni, poudarili pa so tudi pomen ustanovitve demografskega sklada.