V Radencih se znova obeta praznik teka in športa. Foto: www.alesfevzer.com
V Radencih se znova obeta praznik teka in športa. Foto: www.alesfevzer.com

Proga bo tudi štirikrat prečkala mejo med Avstrijo in Slovenijo. Po zadnjih podatkih se je že prijavilo več kot 4.700 tekačev. Rok za prijave je peti maj, prireditelji pa pričakujejo 5.000 tekačev, s teki otrok in pohodniki pa 10.000 aktivnih udeležencev.

Lansko zmago branita Kenijca
Lani sta na 42 km zmagala Kenijca Silas Kiprono Too (2:16:20) in Jepkurui Biwot Gladys (2:40:14). Oba bosta naslova branila tudi letos, ko ponovno večina najboljših tujih tekačev prihaja prav iz Kenije, nastopila pa bo tudi Hrvatica Marija Vrajić, ki je lani v Radencih tekla olimpijsko normo.

Kosmač v lovu na olimpijsko normo
Slovenske barve bo branil kandidat za olimpijske igre v Riu de Janeiru Tone Kosmač, ki je olimpijsko normo dosegel lani v Zagrebu. "Letos bom v Radencih tekel na 21 km in bom skušal potrditi olimpijsko normo, kar je pogoj za nastop v Riu. V Radencih sem že bil državni prvak na 42 km, tokratnega teka pa se še posebej veselim zaradi nove proge, Pred časom sem imel težave s poškodbo, imel sem natrgano stegensko mišico, kar mi je vzelo dva meseca treningov. Kljub temu sem v dobri formi in mislim, da ne bi smel imeti težav pri potrditvi norme," je povedal Kosmač.

Gelic: Sosedi so nas sprejeli odprtih rok
"Po lanskem maratonu smo ugotovili, da potrebujemo spremembe, da naredimo korak naprej po priporočilu Mednarodne atletske zveze. Zato bomo maraton na 42 km pripravili v enem krogu. Potekal bo tudi v sosednji Avstriji. Ko smo našim sosedom to predstavili, so nas sprejeli odprtih rok. Prepričan sem, da bomo to v naslednjih letih še nadgradili. Imamo mednarodni certifikat še za pet let. Veseli smo tudi, da se je podpora Radenske z novim lastnikom še nadgradila,"
je pojasnil predsednik organizacijskega komiteja Boštjan Gerlec.

Spremljevalni program: Big Foot Mama, Prevc ...
Prireditelji bodo pripravili tudi bogat spremljevalni program. Organizirali bodo vrtec za otroke z jahalnim kotičkom, lutkovnimi predstavami in drugimi dejavnostmi, v večernih urah bodo pripravili tradicionalni koncert z osrednjimi gosti Big Foot Mamo, maraton pa bodo obiskali tudi slovenski nordijski smučarji, pričakujejo pa tudi - tako kot v zadnjih treh letih - skakalnega šampiona Petra Prevca.