Nina Kolarič ne bo nastopila na olimpijskih igrah v Londonu. Foto: EPA
Nina Kolarič ne bo nastopila na olimpijskih igrah v Londonu. Foto: EPA

Člani odbora so razočarani, da Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije ni potrdil nastopa Kolaričeve in Buča v Londonu, čeprav sta izpolnila zahtevane pogoje. Oba atleta sta izpolnila zahtevane pogoje Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodne atletske zveze, kljub temu pa ju je OKS črtal s seznama potnikov za OI.

Glede na pogoje, pod katerimi bodo slovenski športniki nastopali v Londonu, je UO AZS-ja prepričan, da so atletoma neupravičeno odvzeli možnost nastopa na OI, ugotovitve pa je UO AZS posredoval Izvršnemu odboru OKS-ja in Odboru za vrhunski šport.

Ob tem so dodali, da ostri kriteriji IAAF-a ne dovoljujejo nastopov nekaterim slovenskim atletom in atletinjam, ki so dosegli kriterije, a zaradi posebnih pravil njihov nastop ni mogoč. Zaradi tega je brez nastopa v Londonu ostalo še pet atletov (Snežana Rodić, Daneja Grandovec, Neža Mravlje, Anton Kosmač in Mitja Kosovelj).

UO AZS je OKS-ju predlagal, da potrdi vse atlete, ki so dosegli norme. Prepričani so, da bo podpora OKS-ja na atlete z doseženimi normami delovala pozitivno, navsezadnje so vsi omenjeni atleti v polnem treningu za avgustovski nastop.