Mutaz Essa Barshim je skorajda zrušil svetovni rekord Javierja Sotomayorja. Foto: EPA
Mutaz Essa Barshim je skorajda zrušil svetovni rekord Javierja Sotomayorja. Foto: EPA

V moški konkurenci so ostali Katarec Mutaz Essa Barshim, Kenijec Dennis Kipruto Kimetto in Francoz Renaud Lavillenie, v ženski pa Novozelandka Valerie Adams, Etiopijka Genzebe Dibaba in Nizozemka Dafne Schippers.

Skakalec v višino Mutaz Essa Barshim je marca v Sopotu osvojil naslov dvoranskega svetovnega prvaka in na finalu diamantne lige z 2,43 m postal drugi najboljši v tej disciplini vseh časov za kubanskim svetovnim rekorderjem Javierjem Sotomayorjem. Dennis Kipruto Kimetto je zmagal na letošnjem maratonu v Berlinu, kjer je kot prvi v zgodovini tekel pod dvema urama in tremi minutami (2:02:57). Renaud Lavillenie je s 6,16 m 15. februarja letos v Donjecku v Ukrajini v skoku s palico izboljšal 21 let star absolutni svetovni rekord Sergeja Bubke.

Valerie Adams je v suvanju krogle v Sopotu osvojila dvoranski svetovni naslov in na igrah britanske skupnosti narodov dosegla 54. zaporedno zmago; zadnjič je klonila avgusta 2010. Tudi Genzebe Dibaba je bila najboljša v Sopotu (3.000 m), predtem pa je februarja v zgolj 15 dneh postavila tri svetovne rekorde, na 1.500 m (3:55,17), 3.000 m (8:16,60) in dve milji (9:00,48). Dafne Schippers je na evropskem prvenstvu avgusta v Zürichu osvojila dve zlati medalji v tekih na 100 in 200 m.

Finaliste je IAAF izbiral zadnja dva tedna, izmed trojice pa bo po najboljša dva izbralo predsedstvo mednarodne zveze. Razglasitev bo 21. novembra v Monaku.