Wilson Kipsang je z odličnim časom slavil zmago v Londonu. Foto: Reuters
Wilson Kipsang je z odličnim časom slavil zmago v Londonu. Foto: Reuters

Kipsang je tekel 2:04,29. Izjemni Kenijec je petič maraton odtekel pod dvema urama in petimi minutami, do zdaj ni to nikomur uspelo več kot trikrat. Drugo mesto je zasedel še en Kenijec Stanley Biwott, tretji pa je bil Etiopijec Tsegaye Kebebe, ki je bil najboljši lani. Prvič je maraton pretekel tudi Mo Farah, svetovni prvak na 5.000 in 10.000 metrov. Zasedel je osmo mesto.

Svetovna prvakinja je slavila zmago s časom 2:20,21. Kiplagatova je četrtič nastopila na maratonu v britanski prestolnici. Po tretjem mestu leta 2011 in dveh drugih mestih na zadnjih dveh je zdaj še zmagala. Druga je bila njena rojakinja Florence Kiplagat, tretja pa Etiopijka Tirunsh Dibaba.

Jerebova izpolnila normo
Slovenska atletinja Žana Jereb je na maratonu v Rotterdamu zasedla sedmo mesto in s časom 2:35:57 izboljšala osebni rekord ter dosegla normo za evropsko prvenstvo avgusta v Zürichu. Zmagala je Etiopijka Abebech Afework (2:27:50). V moški konkurenci je bil najhitrejši Kenijec Eluid Kipchoge (2:05:00). "Zadovoljni smo z doseženim. Načrtovali smo izid pod 2:37, kar je norma A za velika tekmovanja, olimpijske igre in svetovno prvenstvo. Pogoji za tek so bili dobri. Žana Jereb je, imela do 29 kilometra pomoč Klemena Rojnika, njenega fanta. Ta del je bil najtežji, ker je bilo od 20 do 29 tudi največ vetra. Potem pa je tekla še z dvema tekačema do 40 km. Zadnja dva kilometra je tekla sama. Imela je zelo enakomeren ritem ves čas teka. Dosegla je odličen izid in tudi zelo dobro uvrstitev na tako velikem maratonu," je dejal Roman Kejžar, trener Jerebove in slovenski rekorder v maratonu.

Maratonci preplavili londonske ulice
Istrski maraton doživel krst
Maratonci preplavili londonske ulice
Istrski maraton doživel krst