Robert Harting in Peking si nista usojena. Na olimpijskih igrah 2008 je bil Nemec samo četrti in to je sploh edino veliko tekmovanje v njegovi članski karieri, kjer je ostal brez medalje. Foto: EPA
Robert Harting in Peking si nista usojena. Na olimpijskih igrah 2008 je bil Nemec samo četrti in to je sploh edino veliko tekmovanje v njegovi članski karieri, kjer je ostal brez medalje. Foto: EPA

Harting je bil v letih 2009, 2011 in 2013 trikrat zapored svetovni prvak v metu diska in tako v kitajski prestolnici ne bo mogel braniti zlata. S sicer pričakovano novico bodo gledalci na Ptičjem gnezdu in ljubitelji atletike po svetu ostali prikrajšani tudi za "odtrgano" slavje ob morebitnem uspehu. Zaščitni znak Hartingovih proslavljanj je trganje lastnega dresa in poziranje zgoraj brez.

Zaradi Ria ne bo tvegal s Pekingom
"Ne morem nastopiti v Pekingu, ker bi bilo tveganje, da se še huje poškodujem, enostavno preveliko. Moj glavni cilj so olimpijske igre prihodnje leto v Riu de Janeiru, kjer pa ne bi mogel tekmovati, če bi si znova poškodoval križne vezi,"
je dejal Harting na novinarski konferenci v Berlinu. 30-letni atletski zvezdnik se je poškodoval že pred 11 meseci in odtlej ni tekmoval.

Na olimpijskih igrah je v velikem slogu proslavil osvojitev zlata: proslavljanje na veličastni ladji Deutschland s Temze se je zavleklo do jutra, pri čemer je Harting izgubil akreditacijo. Brez nje se ni mogel vrniti v olimpijsko vas, tako da je ves prekrokan prespal kar na bližnji železniški postaji.

Glavni kritik ob izbruhu dopinške afere
V zadnjih dneh je olimpijski prvak sicer znova v središču nemške in svetovne atletske pozornosti, ko je po zadnjih medijskih odkritjih o domnevnih množičnih kršitvah dopinških pravil v svetovni atletiki zelo ostro kritiziral protidopinški sistem Mednarodne atletske zveze.

"Draga Iaaf, ne moremo vam več zaupati. Oškodovali ste naš šport. Ukrepati moramo zdaj!" je v videonagovoru nemških atletov, ki jih je skupaj sklical ravno Harting, zavpil prvi atletski zvezdnik tehničnih disciplin.

Kritika nemških atletov proti Iaafu, ki je prikrival sumljive protidopinške teste