Atletika
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 19 glasov Ocenite to novico!
Atletika v Riu
Evropski atletski svet bo predlagal, da bi določili datum, po katerem bi začeli rekorde obravnavati na novo. Stare oziroma tiste, ki veljajo zdaj, pa naj bi umaknili na poseben seznam "starih rekordov". Foto: Reuters
       Nedvomno gre za radikalno potezo, toda tisti, ki imamo radi atletiko, smo naveličani sumničenj, ki spremljajo vsak rekordni dosežek.       

Dodaj v

Izbris atletskih rekordov? "Če dosežki niso verodostojni, nimajo pomena."

Radikalna poteza v atletskem svetu
1. maj 2017 ob 20:34
Pariz - MMC RTV SLO, STA

Evropski atletski svet je sporočil, da bodo v boju proti prepovedanim sredstvom v športu posegli po dramatičnem koraku in morda izničili vse evropske rekorde v atletiki.

"Dosežki, ki jih zmore človeško telo, so najbolj navdušujoči na področju športa, toda če niso verodostojni, nimajo pomena," je dejal predsednik evropskega atletskega sveta Svein Arne Hansen po sestanku sveta konec tedna v Parizu. Dodal je: "Nedvomno gre za radikalno potezo, toda tisti, ki imamo radi atletiko, smo naveličani sumničenj, ki spremljajo vsak rekordni dosežek."

Predlog predvideva, da bi nove rekorde priznali le, če bi jih športniki dosegli na mednarodnih tekmovanjih, potem ko bi opravili vse ustrezne teste, s katerimi bi dokazali "čistost" dosežka.

Evropski atletski svet bo predlagal, da bi določili datum, po katerem bi začeli rekorde obravnavati na novo. Stare oziroma tiste, ki veljajo zdaj, pa naj bi umaknili na poseben seznam "starih rekordov".

Predlog bodo avgusta posredovali krovni atletski zvezi IAAF. Predlogu je naklonjen tudi predsednik te organizacije Sebastian Coe, ki se je tudi udeležil sestanka v Parizu: "Všeč mi je. Poudarja, da moramo sami nekaj storiti za boj proti dopingu in tehnologija je zdaj precej boljša, kot je bila pred desetimi ali 15 leti."

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Warbird
# 01.05.2017 ob 23:35
Jaz pa ne vem zakaj bi jih brisali. Rekordi so bili dosezeni po tedaj veljavnih pravilih, tudi sedaj za nove nebi mogli s 100% gotovostjo trdit da so "cisti", ker je doping vedno pred testi in kaj bomo potem, cez 10 let, ko se bo doping ki se uporablja sedaj dal odkrit zopet brisali rekorde ?

Sej njim itak dol visi kako so bili dosezni, problem je gledanost, ki pada ce ni novih rekordov ! Vsak sportnik pa se mora sam pri sebi vprasat ce je vredno lastno zdravje za tistih 5 min slave.
Hyperion
# 02.05.2017 ob 04:24
Tole so pa buče. Upam, da dobijo na glave miljone tožb. Športniki rekorderji so igrali po pravilih oz. igrajo vse dokler jih ne dobijo. Če so postavili rekord, nemorejo sedaj dommevati, da so vsi bili dopingirani in kar vse vreči v isti koš. Nov sistem pa bi šport, na katerega je že tako vezan uspeh glede na količino denarja in znanja še bolj "prodal" tistim z več denarja. Saj bi si nove metode lahko privoscili le redki. Pa prosil bi za kaksen dosežek v športu tegale "funkcionarja". Na hitro ga nisem našel. In ce ni bil športnik.. menim da na tem polozaju nima kaj delati, sploh pa ne s takimi idejami.. Samo verjetno se motim?
pezzinator16
# 02.05.2017 ob 03:38
Kaj bo to spremenilo, še vedno bo razviti svet mel kemijo daleč pred vsemi kontrolami, da o denarju sploh ne govorimo...
drop dead
# 01.05.2017 ob 21:48
Dobro vedo kateri rekordi so bili postavljeni z dopingom tako da se mi zdi tale poteza brezvezna. Zbrišejo naj samo tiste očitne(Marita Koch, Jarmila, ...)
kislec
# 02.05.2017 ob 09:49
Nič hudega, bosta pač dva seznama - stare in nove zaveze - kot v Svetem pismu...
kislec
# 02.05.2017 ob 09:53
In ce ni bil športnik.. menim da na tem polozaju nima kaj delati,

Je pač večni športni funkcionar - tako kot naš nezamenljivi Olimpijadar, ki se tudi še nikoli ni spotil pri športu - razen na tribuni za VIP, če je slučajno sonce prelisičilo sončnike...

In če nam je naš "po meri", potem tudi tega "pustmo stat"
slovenc pa pol
# 01.05.2017 ob 23:14
Atletika....doping na 2 nogah...
Kazalo