Primož Kozmus je v Moskvi dosegel četrto mesto. Foto: EPA
Primož Kozmus je v Moskvi dosegel četrto mesto. Foto: EPA
Kozmus v Zürich po novo odličje

Kozmus, konec septembra bo stopil v 34. leto, je po koncu sezone dejal, da bo njegova zadnja tekmovalna sezona leta 2016, ko bodo v Riu da Janeiru olimpijske igre, na katerih si prav tako želi stopiti na zmagovalne stopničke. Na svetovnih prvenstvih je do zdaj osvojil odličja vseh treh barv, na olimpijskih igrah pa je bil zmagovalec leta 2008 v Pekingu in srebrn leta 2012 v Londonu.

Brežičan kolajne na evropskih prvenstvih še ni osvojil. Tudi zato mu tekmovalnih izzivov ne manjka, posebej ko se ozre na pravkar preteklo atletsko sezono. "Cilji tudi v prihodnjih sezonah so medalje. Sam si na EP-ju želim še več, zlato medaljo, ki pa ni vedno realno dosegljiva," je v svojem hostlu v Brestanici dejal Kozmus.

Letošnja sezona pod pričakovanji
V ruski prestolnici avgusta letos ni stopil na zmagovalne stopničke. "Pravkar končana sezona je bila pod pričakovanji, vključno z mano smo vsi pričakovali medaljo. Tudi stabilnosti metov prek 80 m ni bilo. Malo opravičilo je poškodba gležnja. Čeprav je četrto mesto vrhunski izid, pa me to ne zadovoljuje. Cilji so bili in ostajajo višji. Zato si želim dobrih priprav in boljših nastopov v prihodnjem letu. Upam, da ne bo poškodb, zato bo moje delo na treningih umirjeno, saj je to v mojih letih edini pravilni način za doseganje visokih končnih ciljev," je poudaril Kozmus.

Želi si stabilne mete prek 80 metrov
Lani je imel zanj zelo slabo sezono, ki pa jo je končal z olimpijsko medaljo, letos pa je bolje začel in slabše končal. "Letos na največjem tekmovanju nisem napravil tistega, za kar sem bil pripravljen. Manjkal je dovršen tehnični model metov, imel sem težave z gležnjem ... Tudi poslej bomo delali enako kot do zdaj, imel bomo le mesečne cikluse vadbe, in ne daljših. Cilj je tudi dvig splošne telesne pripravljenosti. To bo potrebno, ker so prišli novi tekmovalci v sam svetovni vrh, kar se je pokazalo na SP-ju v Moskvi. Se pa bom osredotočil predvsem nase in na to, da bom imel stabilne mete prek 80 m vso sezono. Tega letos nisem napravil. Želim si, da bi z užitkom tekmoval in da se ne bi boril sam s sabo. To je lahko prava muka."

Ne vidi možnosti sodelovanja s Kevom
Nekateri atletski strokovnjaki so menili, da letos medalje na SP-ju ni osvojil, ker nima več trenerja, brez katerega pa je osvojil odličje lani v Londonu. "Ekipa ostaja ista kot do zdaj, na njenem čelu pa je Primož Četrtič. Potrebujem normalno leto, v katerem bom imel veliko manj nihanj kot v tej sezoni. Četrtič se uči in postaja vedno boljši. Težava na letošnjem SP-ju je bil vhod v met. Malo nižje od idealnega je prišlo kladivo in potem sem zamudil v delu z bokom. To bomo morali popraviti. Mislim pa, da ni potrebe, da bi imel trenerja. Vladimir Kevo je bil edini, ki mi je lahko na tekmi svetoval in popravil napake. Žal pa ne vidim možnosti, da bi znova sodelovala, saj je za to potrebna prava komunikacija. Velika težava je tudi, ker je kladivo Mednarodna atletska zveza kot edino olimpijsko atletsko disciplino ni uvrstila v program Diamantne lige. Po nekaterih informacijah naj bi bila v letu 2015 že na programu največjih mitingov na svetu. To bo gotovo spremenilo podobo te discipline po svetu," je končal Kozmus.

Kozmus v Zürich po novo odličje