Primož Kozmus bo zelo verjetno izpustil svetovno prvenstvo v Pekingu. Foto: MMC RTV SLO
Primož Kozmus bo zelo verjetno izpustil svetovno prvenstvo v Pekingu. Foto: MMC RTV SLO

Najboljši slovenski atlet v zgodovini je sporočil, da na svetovnem prvenstvu avgusta v Pekingu verjetno ne bo nastopil. Že pred dvema letoma je dejal, da bo njegova zadnja tekmovalna sezona leta 2016. Zbirke s SP-jev letos očitno ne bo dopolnil.
"Mislim, da za SP glede na pretekle izkušnje ne bom pripravljen. Vesel sem, da sem, da sem prišel do točke, ko lahko treniram in smo začeli že zelo intenzivno vadbo, ki jo dobro prenašam. Poškodba se ne oglaša več, bo treba počakati kakšen mesec ali dva, kako bo vse skupaj potekalo," je poudaril Kozmus.

Trener Djordjević mu pomaga pri telesni pripravi
Svojo ekipo je okrepil z izkušenim trenerjem Srdjanom Djordjevićem, ki je bil lani tudi v trenerskem štabu italijanske nogometne reprezentance na SP-ju v Braziliji. "Djoko je prevzel rehabilitacijski del priprav in to delo do olimpijskih iger prihodnje leto. Mislim, da mi lahko veliko pomaga, da se vrnem na najvišjo telesno pripravljenost. Na tehnični plati bom še naprej delal s Primožem Četrtičem, če bo treba, pa bomo ekipo okrepili še s kom."

Vse stavi na olimpijske igre v Riu
Na svetovnih prvenstvih je Kozmus do zdaj osvojil vsa tri mogoča odličja, na olimpijskih pa je bil zmagovalec leta 2008 v Pekingu in srebrn leta 2012 v Londonu. Glede na to, da je letošnja sezona zaradi poškodbe zanj tako rekoč izgubljena, si je za cilj postavil udeležbo v Riu da Janeiru, kjer bodo avgusta 2016 olimpijske igre.
"Nastopi v tej sezoni bodo odvisni od tega, na katero raven se bom spravil, in potem bom videl, ali bom nastopil na kakšni tekmi, denimo na državnem prvenstvu, kar je v neki meri odvisno tudi od sponzorjev. Glavni cilj pa ostajajo OI, zato si resnično želim, da bi prišel na visoko raven in se v Braziliji ponovno boril za medaljo," je pojasnil Kozmus, ki je že napravil resne korake za svoje delo po končani karieri.

Želi si sodobnega centra z vsemi aparaturami
35-letni Kozmus je metalni center, ob katerem še ni objektov, odprl na rojstni dan svoje žene Maje, njegov sin Max, ki še ni dopolnil dveh let, pa je takoj za njim vrgel plastično otroško kladivo. Kozmusova sestra Simona in nekdanja slovenska rekorderka v metu kladiva je vodila skupino približno tridesetih otrok, ki so pred številnimi gledalci preizkusili kroge za izmet v centru. Med njimi je bil tudi tekmovalno že dolgo upokojeni slovenski rekorder v metu diska Igor Primc, ki je vrgel ženski disk in potem dal nasvete, kako naj ga čim bolje zaluča igralka in pevka Tina Gorenjak, ki je povezovala prireditev.

"Center na Senovem je zelo lep in v njem je mogoče zelo dobro trenirati. Trenutno pa ni ob njem nobene stavbe in to bo treba še postaviti. Želim si sodobnega centra z vsemi aparaturami visoke tehnologije, kar bi bila prednost pred drugimi centri in bi to pripeljalo tudi največje svetovne ase. Upam, da nam bo uspelo in bo tudi širša skupnost videla potrebo in priložnost, da nam bo vse to tudi uspelo postoriti," je dodal Kozmus.