Primož Kozmus ima v letošnji sezoni znova visoke cilje. Foto: EPA
Primož Kozmus ima v letošnji sezoni znova visoke cilje. Foto: EPA
Primož Kozmus
Primož Kozmus želi čez dve leti osvojiti v Riu de Janeiru še drugo zlato olimpijsko medaljo. Prvi je bil že v Pekingu leta 2008, na zadnjih v Londonu pa je osvojil srebro. Foto: EPA

a EP-ju.

"Pozimi sem zelo dobro začel priprave, ki so ves čas potekale v Medulinu na Hrvaškem. Okrog 74 metrov sem metal že januarja, pozneje pa sem imel težave s hrbtno mišico, zato sem napravil korak nazaj. V zadnjem času smo vendarle sanirali poškodbo, prejšnji teden sem tudi začel zadnji ciklus priprav, da se bom lahko na EP boril za medalje. Le če bom izpolnil etapne cilje, pa bo cilj uresničljiv," je napovedal Kozmus, ki je kot edini slovenski atlet do zdaj že osvojil olimpijski in svetovni naslov.

Po prvo medaljo na EP-jih
Kolajne, tudi najžlahtnejše, pa je osvajal le na OI ali SP-jih. Na EP je bil do zdaj najvišje na šestem mestu. "Tekmeci so že začeli nastopati. Poljak Pawel Fajdek in Madžar Krisztian Pars sta dobra in bosta metala krepko prek 80 metrov. Preostali so zadaj in jih bo mogoče hitro ujeti. Sredi julija bo tekma v Velenju. Upam, da bo organizatorjem uspelo privabiti večino najboljših v moji disciplini in da bomo imeli tam prvič neposredni obračun. Ker je kladivo evropska disciplina, bo na EP prisotna večina najboljših, manjkal pa bo kakšen predstavnik Azije in Afrike," je o tekmecih povedal Kozmus, ki upa, da bo na tekmi v Zürichu že povsem pripravljen za vrhunsko predstavo.

Zaradi težav z zdravjem bo prva tekma na vrsti celo nekoliko prekmalu. "Tekmovati bom začel zelo zgodaj, ker v Slovenski Bistrici vedno začenjam sezono, in tudi letos sem sprejel njihovo povabilo, povabilo prijateljev. Pričakujem met okrog 70 metrov. Izid bo tako slabši, kot ste ga od mene vajeni, toda tudi to sodi k športu. Ni vedno v ospredju izid, ampak tudi prijateljske vezi in promocija atletike. Gotovo bo pozneje bolje in želim si, da bom 76 metrov ali več metal sredi cikla, v šestem tednu priprav, kar se bo zgodilo na ekipnem evropskem prvenstvu v reprezentanci Slovenije. Na državnem prvenstvu je cilj met prek 79 metrov in nato boj za odličja v Švici. Trenutno se dobro počutim. Zaradi bolezni sem sicer deset dni jemal zdravila, vendar sem zdaj poln optimizma, čeprav bo uvod v sezoni slabši, kot sem si želel in upravičeno pričakoval še pred tremi meseci," meni Kozmus.

V Rio po novo zlato medaljo
Primož Četrtič
, vodja njegove ekipe, je pojasnil: "Težave v formi so nastale, ker smo morali zadnji cikel priprav začeti tako pozno v sezoni. Toda pričakujemo, da bo po tem, ko bo opravil celotno vadbo, ponovno pripravljen, kot smo vajeni." Kozmus bo sezono končal septembra v Ljubljani na ekipni balkanski tekmi, spogleduje pa se tudi s prihodnjima dvema letoma. "Tudi naslednje leto, ko bo SP v Pekingu, si želim ostati v svetovnem vrhu, potem pa nastopi glavni cilj, olimpijske igre v Braziliji. Tam je moj cilj en sam. Želim si novega zlatega olimpijskega odličja. Z manj ne bom zadovoljen."

Kozmus bo jeseni v Brežicah odprl center za mlade metalce, v svojem hostlu v Brestanici pa pripravlja otroške počitnice. V okviru prireditve Brežice, moje mesto, ki privabi okrog 30.000 obiskovalcev, pa bo trikratni slovenski športnik leta 28. julija pripravil tekaško prireditev.