Maruša Mišmaš je bila z izidom izjemno zadovoljna. Foto: Ilian Telkedjiev/ABAF
Maruša Mišmaš je bila z izidom izjemno zadovoljna. Foto: Ilian Telkedjiev/ABAF
Tina Šutej
Tina Šutej se je ustavila že na svoji začetni višini. Foto: EPA
Dober tek Mišmaševe, ničla Šutejeve

Mišmaševa je svoj državni rekord zgrešila za le dve sekundi. Za uvrstitev v finale je bilo treba teči sedem sekund in pol hitreje. "Zelo sem zadovoljna, saj časa takega nisem pričakovala. Želela sem, da bi izboljšala svoj najboljši dosežek, ki sem ga zmogla po majski poškodbi gležnja in je bil 9:52, pa sem tekla skoraj državni rekord. Po poškodbi sem veliko izgubila. Psihično je bilo zelo naporno in zelo težko sem se pripravila na tekmo, bila sem kar živčna, ker nisem bila povsem prepričana vase," je povedala 20-letna Grosupeljčanka.

"Toda po včerajšnjem treningu, ki mi je šel zelo gladko, sem bila že boljše volje in bolj motivirana, z večjim zaupanjem vase. Tudi med tekom, ko je bil čas 3:10 na prvem kilometru, sem se dobro počutila in potem držala korak z najboljšimi tekmicami vse do dveh krogov pred koncem, ko so pospešile. Čas, ki sem ga dosegla, je zelo dober in zelo sem vesela," je dodala Mišmaševa, ki je s tem tudi izpolnila olimpijsko normo za Rio.

Mišmaševa je državni rekord (9:35,10) dosegla 9. maja letos v Bratislavi, ko je tudi izpolnila normi za SP in olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016. Tedaj si je tudi poškodovala gleženj na zadnji vodni oviri in do Velenja 1. julija ni nastopala.

"Prav v zadnjih dveh krogih se mi je poznalo, da sem izgubila veliko treninga. Torej, ko so tekmice pospešile, sem imela težave, ker nisem mogla takoj reagirati, ker imam premalo kondicije. To bom izboljševala naprej. Letos ni bilo mogoče, saj sem po poškodbi izgubila dva meseca treninga, od tega sem mesec dni lahko le plavala v bazenu. Ko sem znova začela teči, je bilo zelo težko. Že gleženj me je močno bolel. Ko pa sem pozneje pretekla nekaj kilometrov izteka, torej nič posebnega, kar se tempa tiče, so me noge zelo bolele. Vztrajala sem kljub bolečinam in zdaj sem tukaj, na SP, kar so bile maja še zelo oddaljene sanje," je dejala srebrna z mladinskega EP-ja v Rietiju v Italiji leta 2013.

Za Šutejevo previsoko že 430 cm
Šutejeva je letvico podrla trikrat na svoji začetni višini 430 cm. "To je bilo zelo slabo, trije znaki X so se mi izpisali, to vse pove," je povedala 26-letna Šutejeva, mladinska svetovna prvakinja prav v Pekingu leta 2006. Na začetni višini tekmovanja, 4,15 m, ni skakala. Prvi skok na 4,30 m je opravila slabo in se na blazino spustila celo pod letvico. Tudi v naslednjih dveh poskusih ni bila uspešna. Za finale je bilo treba preskočiti le 4,55 metra, toliko pa je Šutejeva letos že zmogla; 6. marca je na evropskem dvoranskem prvenstvu v atletiki v Pragi s 4,55 metra postavila svoj najboljši izid sezone in z desetim izidom izpadla v kvalifikacijah.

"Če bi skakala na 4,15 m, ne bi nič pomenilo, to je podobna višina kot 4,30 m. Mogoče sem na ogrevanju malo pretiravala s palicami, želela sem preiti na trše in daljše palice. Potem se nisem ujela na zaletu in nisem čutila skokov kot sicer že vso sezono," je še pojasnila Ljubljančanka.

Dober tek Mišmaševe, ničla Šutejeve