Atletika
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 11 glasov Ocenite to novico!
Jesse Owens
Jesse Owens je bil junak iger v Berlinu, kar so nekateri tedaj označili kot posmeh takratni "arijski" nacistični Nemčiji Adolfa Hitlerja. Foto: AP

Dodaj v

Owensovi berlinski zlati kolajni na dražbo

Ena medalja prodana za rekordno vsoto
1. maj 2017 ob 08:45
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Dve od štirih zlatih olimpijskih medalj, ki jih je osvojil legendarni ameriški atlet Jesse Owens leta 1936 v Berlinu, bosta šli avgusta letos na dražbo.

V Berlinu je Owens slavil v tekih na 100, 200 in 4 X 100 m ter v skoku v daljino. Vrhunska rezultata je dosegel na 100 m, ki jih je pretekel v 10,3 sekunde, v daljino pa je skočil 8,06 metra, kar sta dobra dosežka tudi več kot 70 let pozneje. V družbi, ki bo priredila dražbo, se še niso odločili, kateri medalji bosta predmet mogočega nakupa, kar pa bo tudi sicer težko dokazati, saj na olimpijskih medaljah ni označeno, za katere discipline je šlo.

Owens je eno izmed omenjenih medalj podaril trenerju Billu "Bojanglesu" Robinsonu. Ta je bila nato prodana na dražbi leta 2013 za skoraj milijon in pol, 1.466.574 ameriških dolarjev, kar je rekordna vsota za olimpijske predmete.

Po nekaterih poročilih naj bi Owens tri preostale medalje uporabil kot plačilo, da je lahko v petdesetih letih prejšnjega stoletja ostal v hotelu v Pittsburghu, katerega lastnik jih je nato uporabil za plačilo obrtniku za že prej opravljene storitve. Obrtnikov sin, Albert DeVito, je pozneje dejal, da je njegov oče eno izmed medalj vrnil lastniku hotela.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
veteraninsin
# 01.05.2017 ob 09:03
to je res noro. v dobi, ko so - upam vsaj - leteli, skakali, metali "čisti" atleti(nje) je bil Owensov dosežek nadzgodovinski. olimpijski komite in organizacija se kopljejo v denarju in najprej bi oni morali te medalje odkupiti. Ali pa ZDA. zame je dokaz, da rasizem JE, ravno to, da jih še niso...
Britaf
# 01.05.2017 ob 10:01
@veteraninsin
tudi v tistih casih je bilo cistih atletov zelo malo, pac se z dobo profesionalne atletike pojavi tudi doba dopinga. Najvecje svetovne sportne zveze pac za promocijo drzave (sploh v casu komunzma, nacizma in kapitalizma) niso izbirale sredstev. Je pa res da se nihce ni pritozeval ker so uporabljali tudi sami.
Kaj pa ima to veze z rasizmom, medalje bi lahko odkupil muzej, za olimijski komite ne predstavljajo neke velike veljave in bi potem morali pokupit vse trofeje ki se pojavijo na drazbah. Rasizem pa seveda obstaja, prakticno vsi narodi ga poznajo, navsezadnje pa smo bili tudi slovenci (nasi predniki) okupiran in manjvreden narod nekajkrat v nasi zgodovini samo tega ne obesamo na velik zvon kot prebivalci podsaharske afrike...
Kazalo