SP v atletiki 2017
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 8 glasov Ocenite to novico!
Ramil Guliyev
Ramil Guliyev je bil na lanskih olimpijskih igrah v teku na 200 metrov zadnji, tokrat pa je prišel njegov trenutek. V ciljni ravnini je bil še korak ali dva za Van Niekerkom, a je z izjemnim finišem pritekel do zlate medalje, prve turške na svetovnih članskih prvenstvih na prostem. Foto: Reuters
VIDEO
Guliyev šele ob pogledu n...
VIDEO
Finale teka na 200 metrov...

Dodaj v

Makwala: Molil bom, da se mi to ne zgodi več

Dvomi o "čistosti" turških atletov
11. avgust 2017 ob 12:13
London - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Zmaga Turka azerbajdžanskih korenin Ramila Guliyeva na svetovnem atletskem prvenstvu v Londonu ni bila najbolj po meri 60 tisoč gledalcev, saj so imeli na 200 metrov svoja favorita.

Vrhunec četrtkovega sporeda 16. SP-ja je bila zadnja disciplina dneva, tek na 200 metrov. V odsotnosti Usaina Bolta je slavil 27-letni Ramil Guliyev, kar je njegova prva medalja na svetovnih prvenstvih, potem ko je lani postal evropski podprvak. Favorizirani Wayde van Niekerk je zaostal dve stotinki in ni uspel ponoviti edinstvenega dosežka Michaela Johnsona iz leta 1995, torej zmagati tako na 200 kot na 400 metrov.

Isaac Makwala je po kalvariji, ko je v sredo najprej "v izolaciji" tekel kvalifikacije, nato pa zvečer nastopil še v polfinalu, osvojil šesto mesto.

Presenetljiv junak dneva je postal Guliyev. Turčiji je priboril sploh prvo medaljo na članskih svetovnih prvenstvih. Pred dvema letoma je bil Guliyev na SP-ju v Pekingu s časom 20,11 šesti, ob zmagi Bolta (19,55) seveda nihče ni govoril o njem. Tokrat je tekel le dve stotinki hitreje kot v Pekingu (najpočasnejši tek v finalih SP-jev po letu 2003) in bil v središču pozornosti: "Ne gre ravno za šok, seveda pa je občutek sijajen. To je vrhunec moje kariere, rezultat pa mi bo dal zagon, da v nadaljevanju naredim še velike stvari."

Dvomi o "čistosti" turških atletov
Večjega navdušenja nad zmago Turka ni bilo opaziti, nekateri poznavalci so tudi skeptični, ali je zmaga "čista". Paula Radcliffe, nekdanja izjemna britanska dolgoprogašica, se je že pred SP-jem spraševala, ali so izidi turških atletov verodostojni, saj so dopinške kontrole zelo ohlapne. Zgovoren je podatek, da so morali štirje od devetih turških finalistov olimpijskih iger 2012 odslužiti kazen zaradi dopinga.

A na drugi strani je zgovoren tudi podatek, da je kar 31 atletov, ki so na seznamu nastopajočih v Londonu (med njimi tudi takšni, ki so na največjih tekmovanjih že osvajali medalje), v preteklosti že prestalo suspenz zaradi zlorabe dopinga. Dick Pound, prvi predsednik Svetovne protidopinške agencije Wade, je dejal, da je po njegovem mnenju vsaj deset odstotkov vseh izvedenih protidopinških testov v atletiki na leto pozitivnih, prepoznan in kaznovan je le en odstotek grešnikov.

Težko je stopiti v čevlje legend
Gledalci so po obračunu na 200 metrov hitro zapustili tribune. Naslednika Usaina Bolta še ni. Upali so na zlato medaljo Van Niekerka, ki bi bil tako z dvema zlatima medaljama prvi zvezdnik prvenstva, ali pa na srečno pravljico Isaaca Makwale. Van Niekerk: "To je bil najtežji izziv moje kariere, a mislim, da je bil uspešen. Čaka nas še veliko dela, da bi stopili v čevlje legend, a upam, da bomo z generacijo, ki prihaja, ohranili status atletike, kot so ga izborili naši predhodniki. Mislim, da sem na pravi poti in da je to šele začetek mojih podvigov."

Makwala je priznal, da je bil po vseh peripetijah že zelo utrujen: "To je res noro prvenstvo, česa takšnega nočem več doživeti. Za to bom molil. Pred tekmo sem se odlično počutil, a v zadnjih 50 metrih me je popolnoma zmanjkalo. Kot kaže, je vse prišlo za menoj."

Telo pripravljeno, glava še ne
Za zadnji slovenski nastop je poskrbela Maruša Černjul, ki je v kvalifikacijah skoka v višino preskočila 189 cm, nato pa bila neuspešna na 1,92 in je ne bo med dvanajsterico finalistk. "Zagotovo je kriva glava, saj sem fizično sposobna preskočiti več kot 189 cm. To se mi pogosto dogaja tudi na treningih. Da se zakrčim, ko se letvica dvigne nad 190 cm. Lažje bi bilo, če bi normo ujela na začetku sezone, da bi se bolje pripravila na SP."

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
stanolio
# 11.08.2017 ob 12:49
Iz lastnih izkušenj povem, da je največ dopingirancev med amerikanci, ki jih pa nihče ne gleda. Na SP v Osaki sta dva naša tekmovalca v času pred tekmami bila po trikrat na doping kontroli. Amerikanci, ki so satnovali eno nadstropje nad nami pa niti enkrat. Od prej od takrat pa še posebej vem da velika tekmoavnja vodijo tisti, ki z veliko denarja kupijo tisto česar nimajo, to je poštenja.
gnes
# 11.08.2017 ob 12:27
Mogoče bi se pa Paula "obregnila" ob letošnje rezultate ameriških atletov. Neverjetno kako zmagujejo vvseh panogah, tudiu tistih v katerih nikoli niso imeli vrhunskih rezultatov.
A ja jenkijev se nihče ne dotika, če pa se jih pa jih oprostijo tudi če ni razloga za to.
pia2001slo
# 11.08.2017 ob 12:39
hmm..tudi Paul-in neverjetni svetovni rekord v maratonu 2:15:25 bi zelo težko zrasel z žganci in podobnim,pa čeprav je imela kar nekaj tekov okoli 2:18 (vendar verjetno vsak vrhunski športnik ve kaj pomeni še dve minuti več ob že tako odličnih časih)
Kris
# 11.08.2017 ob 13:23
Normalno da kvaliteta, časi oz. dosežki posamezne discipline padejo, ko se dominator poslovi. Želja po novem zvezdniku tekaških disciplin ima svoje limite - zvezdnik je lahko samo nekdo iz anglosaksonskih držav, to zahtevajo trg kot javnost. Guliyev je Azerbajdžanec (ki nastopa za Turčijo) in če pobere vse lovorike na tej razdalji v naslednjih petih letih, ne bo nikoli taka zvezda kot je bil Bolt ali kot je sedaj Van Niekerk. Je pač iz neprave države, kjer angleščina ni uradni jezik (oz. vsaj eden od njih) in je - morda tvegana trditev - še belec povrhu, jasno da ni nobenega navdušenja. Spomnite se, grški (beli) šprinter Kostas Kenteris je osvojil zlato na SP, OI in EP v letih 2000-02, pa ni bil v očeh medijev noben zvezdnik, čeprav je nekaj let dominiral na 200 m (doping afera je kasneje končala njegovo kariero za razliko od nekaterih današnjih prvakov).

Zanimivo, kako je čez noč padla kvaliteta jamajškega šprinta. V preteklosti so osvajali po cele komplete medalj na SP in OI, sedaj pa imajo (pred ženskim šprintom na 200 m) EN bron kralja Bolta. Mislim, da je Bolt dovolj pameten, da si v zadnji sezoni kariere ne bo več privoščil arcnij (kot je ob povratku to storil Lance Armstrong), posledično si jih ne sme tudi ekipa. Razen Bolta so jih itak dobili že vse. Bolt je že star, kdo poreče. Hja, Gatlin je starejši za 4 leta pa ga sedaj za šalo šiša. Dvomim tudi, da bi sedaj Gatlin zlorabljal doping na stara leta, saj so ga že prevečkrat dobili. Pa še nekaj: pripombe Radcliffove so preprosto neumne. O Rusih in Turkih vemo že vse. Vedno so najbolj pametni tisti iz anglosaksonskih držav, nikoli pa ne komentirajo (in očitno tudi lovijo) ameriških in jamajških atletov.
cartekmedo
# 11.08.2017 ob 15:32
Če je lahko Norvežan z 23 leti,ki ga je naš Janežič premagoval na mladinskem EP dobi zlato medaljo,ko je najbolj pomembno v članski konkurenci ,bi tudi katerikoli od naših mladih asov začeli malo bolj truditi.
Naši atleti grejo po poti naših plavalcev in me to žalosti.
Imeli smo pa prej vrhunske atlete.: Brigito Bukovec, Brito Bilač, Gregorja Cankarja , Alenko Bikar, Heleno Javornik, Matica Osovnikarja in Primoža Kozmusa.
Potem so še tu bili kar solidni Vodovnik , Langerholčeva , Sonja Roman in še Prezelj.

Od teh ,ki so še ostali ,pa samo še uspe Ratejevi priti v finale.

Upam,da bomo videli naše atlete spet z kako medaljo na kakem velikem prvenstvu.
slovenkaaaa
# 11.08.2017 ob 14:23
Telih izgovorov imamo že več kot dovolj. Če takrat ko šteje ne narediš rezultata, potem ga pač NISI sposoben in pika!

Henry, daj nam napiši, kaj ti počneš in v čem ti postavljaš rezultate v svetovni špici. ;) Da nisi kak tak, ki sem jim še rekreacijsko kolesariti ne da, samo drugih imajo "že več kot dovolj", če niso legende... Sam bodi najprej legenda, potem pa kritiziraj!
Fs
# 11.08.2017 ob 13:35
Vi ne razumete, noben ni na dopingu, oni zgolj molijo za zmago.
Imre
# 11.08.2017 ob 13:24
V vrhunski atletiki takorekoč ni čisti tekmovalcev. Smešno je, kako se ljudi zavaja, da so eni grešniki, drugi pa ne (Gatlin, Bolt).
Vse je v marketingu in denarju. Ko nekoga množica obožuje, ga ščitijo in izkoriščajo. Ko pa po koncu kariere nekomu stopi na žulj, ga linčajo (Armstrong). Ni prav, da tekmovalci uporabljajo doping, a za množico željno čudežnih zgodb o uspehu in rekordih, je potrebno uporabiti vsa sredstva, da se jo zadovolji.
goalkeeper
# 11.08.2017 ob 16:21
Cartekmedo
Tip k trenira 400 ovire je sel tect 400 brez ovir na evropsko. Janezic ga je sicer nabil ker je hitrejsi in bolj navajen na 400 brez ovir. Nevem a je tok tezko to dojet naš luka bi tudi z osebnim rekordom težko karkoli dosegel, tale norvezan pa je z dobrim tekom bil med favoriti. To je ogromna razlika, nevem zakaj je nekaterim tako tezko dopovedat preproste razlike med različnimi disciplinami
qayxc
# 11.08.2017 ob 13:51
Tle atletika je postala popolnoma brez veze, kupili so si jo, pač anglosaksonci in nikomur ne pustijo zraven, pa naj jo tudi sami gledajo, prejšnja svetovna prvenstva sem precej gledal, tokrat pa samo včeraj 1 uro.
pikam_dopust
# 11.08.2017 ob 18:03
Dejmo se nehat sprenevedat:
a) Wada je podkupljena (da se zmeniti, ko se testira tako, koga pa drugače),
b) IAAF ima tudi svoje (finančne) interese (ne sme se dogajati, da "junaki" izgubljajo medalje po testih, ki vedno trajajo vsaj nekaj dni),
c) ker je elita dopingirana, seveda to pomeni, da morajo biti tudi ostali - če hočejo iz lige "za odojka" prestopiti v ligo za "tri dni avto za vozit".

Tako da ja, .... vsi so dopingirani.
Razlika je samo v tem, kdo ima privilegij, da je dopingiran dlje časa, kdo pa samo "sem in tja".

Turk je zdaj na radarju, pa bomo videli. Če bo pametno naštudiral, bo postal junak in potem bo težko padel s prestola (samo, če ga bo kdo namočil - tako kot Armstrong, kjer so tudi vsi vedeli, pa niso hoteli vedeti, dokler ni postalo tako očitno, da je moral priznat).

Tole so igre.
Kupite kokice in pivo in uživajte!
Tekmovalci so za tole vseeno dovolj garali, da ni nič narobe, če tudi dobijo kakšno nagrado (da o tem, da bo večina imela uničeno zdravje, niti ne govorim).
wisan
# 11.08.2017 ob 13:23
25-letna Maruša: "Telo pripravljeno, glava še ne".

Pač samo še ena, ki ji tudi ne bo ratalo.
REsnica
# 12.08.2017 ob 08:48
Jaz imam št čevljev 48 in težko stopim tudi v čevlje otroka kaj šele kake legende.

Športni novinarji in njihove cvetke, ki jih vedno uporabljajo ko nimajo kaj pametnega za povedat. Logično da jih normalni novinarji gledajo tako kot jih. Če kdo ne ve je žoga okrogla, kdor ga ne da ga dobi, igra se do konca....
severnik
# 11.08.2017 ob 18:33
Makwala: Molil bom, da se mi to ne zgodi več

Škoda, da ni že prej molil.
Henry
# 11.08.2017 ob 18:29
Takih, ki bi se lahko uvrščali tam od 10. pa do 20. mesta, sploh pa od 20. mesta navzdol je še cel kup, sploh v atletsko močnih državah, pa jih sploh ne vlačijo na prvenstvo...
pikam_dopust
# 11.08.2017 ob 18:08
@padec rezultatov naših

Dajmo si priznat, da ni dovolj "talent, steza okoli vaške hruške in dunajc", da dobiš rezultat.
To kar nekaj stane.
Moraš imeti pogoje za to (vključuje to, da se ti ni treba vsak dan ukvarjati s tem, kje boš našel denar).

Logično je, da SLO ne more imeti nekih silnih rezultatov, ker pač za to nimamo dobrih pogojev (beri: dovolj denarja). Tisto kar imamo, je bolj podobno slučaju (ali čudežu), ne pa temu, da sedaj pa znamo dobro delat in bomo kar napredovali.

Kar se mene tiče, je lep uspeh, da narod "predmestja NY" na svetovnem (!) dobi kar nekaj uvrstitev med 20 na svetu.

Sem pač preprost človek.
cartekmedo
# 11.08.2017 ob 15:21
Kako sem prej rada spremljala atletiko, sem letošnjo SP bolj malo.
Naši atleti pa rezultatsko padajo.
Saj vem nekateri so še mladi ,ampak nenehno zbiranje izkušenj je že sedaj zastarela fraza.
Najstarejši od naših atletov se je edino uspelo uvrstiti v finale.
slovenc pa pol
# 11.08.2017 ob 14:52
Tile nebelci čist preveč upajo na pomoč jezusa...več treninga pa bo...za Elekeja pa mau več treninga pa bo
Henry
# 11.08.2017 ob 12:27
"Defiitivno je kriva glava, saj sem fizično sposobna preskočiti več kot 189 cm. To se mi pogosto dogaja tudi na treningih. Da se zakrčim, ko se letvica dvigne nad 190 cm. Lažje bi bilo, če bi normo ujela na začetku sezone, da bi se bolje pripravila na SP."

Telih izgovorov imamo že več kot dovolj. Če takrat ko šteje ne narediš rezultata, potem ga pač NISI sposoben in pika!
SP v atletiki 2017
Andrej Stare ocenil SP v Londonu 00:01:50, 14.08.2017
Zadnji dan SP-ja v atletiki 00:01:14, 13.08.2017
Finale moške štafete 4 x 400 m 00:07:57, 13.08.2017
Finale ženske štafete 4 x 400 m 00:07:42, 13.08.2017
Prvi poraz Faraha po osmih letih 00:01:35, 12.08.2017
Sprehod skozi kariero Usaina Bolta 00:02:37, 12.08.2017
V petek v Londonu blestela dekleta 00:01:26, 12.08.2017
Tek Agate Zupin v polfinalu SP-ja 00:05:34, 08.08.2017
Semenya: Nimam časa za neumnosti 00:01:47, 08.08.2017
McLeod: To zmago posvečam Boltu 00:01:08, 08.08.2017
Zupinova presenetljivo v polfinale 00:00:55, 07.08.2017
Kazalo