Martina Ratej je pričakovano zmagala v Velenju. Foto: Reuters
Martina Ratej je pričakovano zmagala v Velenju. Foto: Reuters
Primož Kozmus
Primož Kozmus je za zdaj daleč od šampionske forme. Foto: EPA
Zmaga Ratejeve, razočaranje Kozmusa

Ratejevi je zmagoviti met uspel v zadnji, šesti seriji, ko je premagala tudi Nemko Lindo Stahl, lastnico najboljšega izida sezone na svetu.

Stopnjevati formo do avgustovskega EP-ja
"Moja letošnja sezona je odlična, vse mete na pomembnih tekmah imam okrog 65 m. Zadovoljna sem z rezultatom, imam pa še nekaj težav s tehniko, zato nimam še stabilnih daljav med tekmo. Z veseljem grem naprej na naslednje tekme in s to popotnico iz Velenja želim stopnjevati daljave do avgustovskega EP-ja. Tam si želim še enega takega meta kot danes, kar bi me uvrstilo zelo visoko. V četrtek bom nastopila še na diamantni ligi v Lozani. Poleg Stahlove so še tri tekmovalke, ki lahko mečejo okrog 65. Želim si, da bi vrgla ponovno prek 66 m, dobila nove točke in ostala vodilna v diamantni ligi. Glavni cilj sezone pa je EP. Poleg tega ne bom pozabila diamantne lige, v kateri mi je do zdaj zelo uspelo,"
je bila zadovoljna Ratejeva.

Manj zadovoljen je Primož Kozmus, ki je bil s 74,73 m šesti v metu kladiva. Z izidom sezone na svetu je zmagal Poljak Pawel Fajdek (82,37 m), aktualni svetovni prvak, sledila sta olimpijski in evropski prvak Madžar Krisztian Pars (81,08 m) in Tadžikistanec Dilšod Nazarov (78,16 m).

Kozmus: Najslabši nastop v sezoni, katastrofa
"Bolje sem pripravljen, kot sem pokazal. Ponovno sem imel težave s tehniko. Že ves čas delam na tem, da jo izboljšam, a se vse preveč lovim. Tako sem opravil verjetno najslabši nastop v sezoni, katastrofa. Priprave sicer potekajo dobro in po načrtih, med vadbo mečem 75 m, a maksimalnih metov še ne izvajam dobro. Mislim, da bi moral danes na silo vreči tri metre več. Nisem se mogel zbrati, česar si ne bi smel privoščiti. Zdaj bom izpustil vse tekme, ki sem jih napovedal, razen verjetno državnega prvenstva, in se posvetil pripravam na EP. Pars in Fajdek sta predaleč. Upam, da bom prehitel drugo skupino. Na tem bom delal v pripravah za EP,"
je dejal Kozmus.

Barbara Špiler je v šesti, zadnji seriji meta kladiva za ženske z 68,17 metra potrdila normo (68 m) za nastop na EP-ju in zmagala v slovenski konkurenci uvodne discipline mitinga. Zmagala je tudi Sabina Veit na 200 m in s 23,38 dosegla najboljši slovenski izidi sezone. Z vso konkurenco sta opravili še Marina Tomić, ki je na 100 m ovire zmagala in se drugič v karieri spustila pod 13 sekund (12,96), medtem ko je Tina Šutej v skoku s palico slavila s 4,50 m.

Zmaga Ratejeve, razočaranje Kozmusa