Julija Stepanova se bo pritožila na Mednarodni olimpijski komite. Foto: Reuters
Julija Stepanova se bo pritožila na Mednarodni olimpijski komite. Foto: Reuters

Zdaj sporočajo to, da bodi tiho. Če sodeluješ v podkupovalnem procesu, delaj tako še naprej. Laži, tudi če te ujamejo. Mislim, da to ni bil namen etične komisije.

Vitalij Stepanov
Ruska odprava v Rio močno okrnjena

Pritožila se bo na krovno olimpijsko organizacijo, Mednarodni olimpijski komite (MOK), ki ji je po odločitvi o tem, da ne bo vsem ruskim športnikom zaprl vrat v Riu, vendarle preprečil nastop, ker spada v kategorijo nekdanjih dopinških prekrškarjev.

Stepanova na MOK naslovila pismo
Kot je za časopis USA Today dejal njen mož Vitalij Stepanov, nekdanji uslužbenec ruskega protidopinškega laboratorija, ki je tudi pomagal razrivati ruske dopinške skrivnosti, je odločitev MOK-a slaba popotnica za vse, ki bi se v prihodnosti pokesali in priznali nečedno delovanje, tako svoje kot širše, tudi sistematično na ravni zvez ali držav. "Zame je odločitev nepoštena. Če Julija ne bi povedala, kar je vedela, MOK sploh ne bi prišel do odkritij o dopingu. Nič od tega, kar se zdaj dogaja, se ne bi zgodilo. Rusija bi nastopila v polni postavi, v ekipi bi bila tudi Julija," je dejal njen mož. Stepanova sta poslala pismo MOK-u, v katerem opozarjata na napake, ki jih je po njunem mnenju etična komisija te organizacije zagrešila, ko je odločala o nastopu Stepanove.

"Zdaj sporočajo to, da bodi tiho. Če sodeluješ v podkupovalnem procesu, delaj tako še naprej. Laži, tudi če te ujamejo. Mislim, da to ni bil namen etične komisije," je še zapisal Stepanov.

IAAF Stepanovi dovolil nastop v Riu
Ruska tekačica na 800 metrov je lani razkrila dopinško prakso v Rusiji in sprožila val, ki se je nedavno končal z izrednim zasedanjem izvršnega odbora MOK-a. Mednarodna atletska zveza IAAF, ki je izključila vse ruske atlete z velikih tekmovanj, nazadnje je bil prejšnji teden potrjen tudi suspenz v Rio de Janeiru pri Mednarodnem športnem razsodišču, je Rusinji, ki živi v ZDA, nastop sicer dovolila. Bila je ena od dveh izjem v ruski atletiki.

A popolnoma drugačno odločitev je v nedeljo sprejel MOK. Tam so prepoved nastopanja preložili na posamezne športne panožne zveze in CAS, obenem pa prepovedali nastop na igrah vsem ruskim športnikom, ki so jih kadar koli zalotili pri zlorabi nedovoljenih poživil. Mednje pa sodi tudi Stepanova.

Stepanov vrsto let Wado zalagal s podatki
Svetovna protidopinška agencija Wada je od leta 2010 dobila več kot 200 elektronskih sporočil z namigi glede dopinga v Rusiji, Vitalij Stepanov pa je potrdil, da je bil prav on tisti, ki je Wado oskrboval z informacijami. Stepanov z ženo Julijo, tudi ona je v izjavah za medije potrjevala sistematične kršitve, živi v neimenovanem kraju v ZDA. Vitalij Stepanov je potrdil, da je bil dolga leta tisti, ki je Wado obveščal o dopinških prekrških v Rusiji.

Zdaj sporočajo to, da bodi tiho. Če sodeluješ v podkupovalnem procesu, delaj tako še naprej. Laži, tudi če te ujamejo. Mislim, da to ni bil namen etične komisije.

Vitalij Stepanov
Ruska odprava v Rio močno okrnjena