Citat za prebrat
VIDEO
Ščulac: Ko mi nekdo "zasi...

Dodaj v

Alen Ščulac

29. julij 2018 ob 22:00
Krško - MMC RTV SLO

Na to Olimpijo sem čustveno vezan. Najbolj žal mi je, ker so navijači pozabili, kakšno trnovo pot smo imeli, od kod sem se vozil za to Olimpijo. Ko mi nekdo "zasika", mi dvigne pritisk. Mislim, da si tega nisem zaslužil.

Nekateri hočejo vse skupaj pozabiti, vendar se zgodovine ne da pozabiti. Z Olimpijo sem preživel peto, četrto, tretjo in drugo ligo. Tega ne more izbrisati nihče. Zdaj bom dal vse za Krško, tak pač sem.

Fantje so se držali napotkov, za srčno igro in borbenost so bili poplačani z zasluženo točko. Za zmago bi morali več narediti v napadu. Mislim, da imamo zelo zanimivo ekipo, prava vrednost pa se bo pokazala šele čez 15 ali 20 dni. Neke obrise smo videli že danes.

Trener Krškega Alen Ščulac se je, kot je razkril novinarju TV Slovenija Anžetu Bašlju, po remiju z Olimpijo (0:0) zapletel v prepir z rezervnim vratarjem Olimpije Nejcem Vidmarjem. 46-letni Ščulac je igral za Olimpijo, ko se je znašla na dnu in je iz pete lige napredovala nazaj proti eliti. Med prvoligaši zeleno-beli znova igrajo od sezone 2009/10 naprej.

Prijavi napako
Komentarji
Hardworker
# 30.07.2018 ob 00:22
Ščulcu pa kapo dol. Kolikor je on naredil za Olimpijo, ne bo od teh mladih igralcev nikoli nobeden.
TrueBlue
# 29.07.2018 ob 23:39
Mladi petelini ne vedo kaj so storili stari mački #fact
Reorgart
# 30.07.2018 ob 00:38
Vidmarju ne paše biti rezervist. :) S takim odnosom pa si niti to ne zasluži... Adijo Nejc!
Hardworker
# 30.07.2018 ob 00:20
V Olimpiji se je nabralo vse preveč negativizma in mislim, da je za to kriva sedanja lopovska uprava. Vse to se odraža na igralce, ki niso nič krivi, da se jih izkorišča za osebne namene in želje nekega starega, senilnega direktorja, ki klubu ustvarja dolgove, v svoj žep pa tlači profite od zaslužka prodaj igralcev.
Olimpiji je v treh letih ustvaril deset milijonov evrov izgub in dolgov. Nekdo bo to moral poravnati.
Ker če ne, bo tudi razvajeni Vidmar kmalu zaigral v peti ligi.
Demosten18
# 30.07.2018 ob 05:59
Osebno sem bil navdušen, ko je Vidmar podpisal za Olimpijo. Takrat se je zdelo, da je to top posel - odličen vratar, kateremu srce bije za klub, kaj bi si se lahko zeleli?

Zal se je izkazalo, da je bil to eden najslabsih nakupov v prvi SLO ligi. V igri napaka na napako, ki je klub stala marsikatere tocke. Karakterno pa...obup od igralca, samo zato, ker je GD in ima njihovo podporo ze misli, da lahko rovari po klubu in slacilnici. Stalno neki spori, ekscesi, tezenje in mesanje d... mulcu očitno ni jasno, da je treba najprej kaj pokazat v zivljenju, preden lahko pametujes vse vprek ljudem, ki so dejansko za "njegov" klub dali se kaj vec kot zgolj minus na racunu (kar je trenutno Vidmarjev prispevek).

Obup
Demosten18
# 30.07.2018 ob 07:55
@ErazemP

čisto korektno napisano, me pa zanima naslednje, oz. tvoje mnenje glede:

1. dolga je trenutno 8.2 mio, kar pomeni, da novi predsednik dolgov ni zmanjšal, pač pa je pridelal 4 nove, ker "tip pač plačuje igralce in vlaga v igralce". Vse lepo in prav, ampak dejstvo je, da je samo na račun prodaje Šporarja 3.8 mio (v klubu pred njim), Henty-ja 5 mio (v klubu pred njim na posoji, kupljen poleti 2015, ko klub prevzema MM), Mitrovića 600k (v klubu pred njim), Bajrića 600k (v klubu pred njim), Zajca 1.7mio (v klubu pred njim) zalužil cca 12 milijonov EUR!!!
Torej, samo s prodajo tega, kar je Olimpija imela pred njegovim prihodom je v žep pospravil 12 mio. V nove nakupe je do sedaj vložil nekih 2.5 - 3 mio EUR . Kar pomeni, da je s prodajo tega, kar je bilo v Olimpiji pred njim še vedno v plusu 9 mio EUR. In na to je uspel pridelati še 4 milijone dolga?? Je dal za plače torej 13 milijonov EUR????

2. Kakšen denar naj bi torej stari hotel nazaj? Starega dolga ni odplačal, nakopičil je še 4 mio novega. Vložil je 3 mio EUR, od tega je s prodajo teh istih igralcev naprej (Eleke, Cretu,...) dobil cca. 1 mio. S prodajo tega kar pa je dobil ob prevzemu Olimpije pa je tip ZASLUŽIL 12 milijonov EUR!

Vse kar je tip vložil v Olimpijo (nakupi 3 mio + plače, reciva 1.5. mio) je lepo zavedel kot dolg Olimpije. Vse kar je pa dobil od prodaje starih igralcev in celo tistih, ki jih je sam kupil (in na račun katerih je nabijal ta dolg) pa je POBASAL v svoj žep. On za Olimpijo ni dal NIČ

Če kaj je model trenutno Olimpiji dolžan 13 mio EUR.
Hardworker
# 30.07.2018 ob 01:28
Vidmarju ne paše biti rezervist. :)

Poškodbo zdravi že tri leta, pa jo še ni dokončno pozdravil. Normalno, da ne more biti prvi vratar, če je Ivačič trenutno boljši.
Ta isti Ivačič je bil ravno njemu pri Domžalah rezerva.
sieger007
# 30.07.2018 ob 06:41
Ščulac je že pokazal svoj IQ na tisti novinarski konferenci z zahotom... Gospod pravi ni kaj, nadaljuje v slogu..
zigadr
# 29.07.2018 ob 23:27
Svašta je zasiku
Demosten18
# 30.07.2018 ob 10:18
@ErazemP

Moja matematika ni prav nič smešna, je pa poenostavljena, to priznam. Ampak tudi tvoja je, oz. je napihnjena tako, da je tebi v prid. Samo nekaj primerov, ker žal nimam časa pisati na dolgo in široko:

1. Olimpija ni kupila za 4-6 mio igralcev, ampak za, kot sem rekel, cca. 3 MIO, maksimalno 4 Po podatkih transfermarketa točno 2.530 000 EUR, potem so tu še premije ob prestopu za katere pa resno dvomim, da so bile višje od zneska vseh nakupov...ni to FM in ni to angleška liga
2. Olimpija ni prodala za 13-14 mio igralcev ampak za dobrih 14 mio. In tukaj je meni najbolj sporno to, da je od teh 14+ mio 12 mio zaslužil s prodajo igralcev, ki so bili v klubu pred njim, to je njegov čisti dobiček. še vir -
3. kar se tiče ostalega...spet prirejeni podatki. V izračun povprečne plače si štel plačo Šporarja, Hentyja, ki ju v klubu ni že 3 leta, pa Velikonjo, ki ga ravno tako ni že par sezon. Ostalo je vse na pamet in prenapihnjeno, osebno poznam par nogometašev, ki si jih naštel in lahko ti povem, da tudi s premijami ne dobijo toliko kot si napisal
4. tu so še mahnacije s podjetji in tem kdo kontrolira Olimpijo pa dejstvo, da gre denar od prestopov na Mandaričevo MM Šport, dolgovi in stroški pa na FC Olimpija, ki seveda z njim uradno nima nič, oz. on ni odgovoren za pufe slednjega. Ki jih je že več kot 9 mio. za primer... pa teh člankov je milijon, malo pobrskaj ali pa sam poglej na Ajpes
5. Moja matematika je ravno tako smešna kot tvoja. Plače in premije seveda obstajajo, ampak ti živiš v nekem paralelnem svetu FM in misliš, da Olimpija za plače, premije in tekoče poslovanje zagoni 6 mio letno...pa spet, tudi če jih, gre vse to na FC olimpijo. Mandariču se še splača, da nabije visoke plače pa na ta račun morda dobi kak free transfer - igralca v tem primeru plačuje FC Olimpija, dohodek od prodaje gre pa na MM Šport
6. še o smešni matematiki...tako kot zame bojda ne obstajajo premije in plače zate ne obstajajo sponzorji, oz. jih, po tvoje "Olimpija praktično nima". Ima, preveri malo strica Googla pa dejstvo, da je npt. Janković zrihtal dobrih 250.000 EUR vredno sponzorstvo Elektra Ljubljana, ostali napisi na dresih pa tudi niso tam zastonj.

2.) še enkrat, seveda je logika. Dolg ima FC Olimpija, ki ni vezana na premoženje MM: MM Šport, kamor se steka denar od prodaje pa ni dolćan nikomur nič. In ona se nima kaj poplačevat, je že pobral kar je mislil (pa še kaj bo, dokler mu društvo kupuje igralce, on jih pa prodaja naprej in lepo baše denarce).
ne bit tako naiven no
jezevec
# 30.07.2018 ob 08:05
Alen Ščulac, ladies&gentlemen!!
anitahabic
# 30.07.2018 ob 00:47
Ščulac legenda...naša rezerva,ki nas je lansko leto pokopala proti ribičem,pač to ni...
Hardworker
# 30.07.2018 ob 14:17
ErazemP

Ne mislim se s teboj prerekati. Spodaj imaš kompleten članek s Siola o tvojem "poštenem" Mandariću, ki Olimpiji želi samo dobro. Olimpiji bo zapustil ogromne dolgove, sam pa je v svoj žep že pobasal vsaj 12 milijonov.
Samo mazohisti lahko navijajo za takšnega prevaranta.

VIR: https://siol.net/sportal/nogomet/kam-je-milan-mandaric-preusmeril-olimpijine-milijone-451967

Kam je Milan Mandarić preusmeril Olimpijine milijone

Razkrivamo, kako je prvi mož ljubljanske Olimpije Milan Mandarić tik pred lansko osvojitvijo naslova prvaka spremenil družbeno pogodbo kluba in bodoče dobičke preusmeril na svoje zasebno podjetje.
Štirinajsti maj 2016 je bil za nogometaše Olimpije, trenerje in vse navijače vesel dan. Z minimalno zmago proti Rudarju v Velenju so si krog pred koncem Prve lige Telekom Slovenije zagotovili naslov državnega prvaka, prvega po 21 letih.
Zmaga v prvenstvu, ki jo je 12 tisoč navijačev teden dni pozneje proslavilo v Stožicah, je prišla kot naročena. Za njimi je bil mesec kadrovskih pretresov. V taboru zelenih so se med drugim razšli z vplivnim športnim direktorjem Rankom Stojićem.
“Z veseljem dajem, moram pa videti, da so ljudje zadovoljni,” je javnosti dan pred odločilno tekmo zaupal Mandarić. “Ko sem prišel v Olimpijo, je bil ta klub prazen,” je pojasneval, kaj mu je uspelo narediti v vsega letu dni po prihodu v Ljubljano.
NK Olimpija NK Triglav Foto: Žiga Zupan/Sportida Toda Mandarić je slovenski javnosti pozabil povedati, da se je v istem dnevu pri notarju podpisal pod novo družbeno pogodbo podjetja FC Olimpija, prek katerega upravlja člansko moštvo istoimenskega kluba.
Prenovljena pravila mu odtlej omogočajo, da večmilijonske zaslužke od prodaje igralcev preusmerja na račun svojega zasebnega podjetja MM Šport.
"V Olimpijo sem vložil devet milijonov evrov"
Za to se je najbrž odločil iz dveh razlogov: Andraž Šporar in Ezekiel Henty.
V začetku lanskega leta, nedolgo po Mandarićevem prihodu v Olimpijo, je namreč ljubljanski klub uspešno prodal Hentyja v moskovsko Lokomotivo in Šporarja v Basel. Zanju je iztržil za slovenske razmere nepredstavljivih 8,3 milijona evrov.
Mandariću je z dvema potezama uspelo to, kar njegovemu predhodniku Izetu Rastoderju vrsto let ni. Podjetje FC Olimpija je leto končalo z visokim, 1,6-milijonskim dobičkom.
Junija letos je Milan Mandarić za novega trenerja Olimpije izbral Igorja Biščana. Junija letos je Milan Mandarić za novega trenerja Olimpije izbral Igorja Biščana. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ameriško-srbski poslovnež, ki je po lastnih navedbah v Olimpijo vložil devet milijonov evrov, si je tudi zato obetal, da bo v manj kot letu dni dobil nazaj pomemben del vložka.
Toda imel je težavo. Po do tedaj veljavni družbeni pogodbi dobiček podjetja FC Olimpija ne bi smel iti zgolj k Mandariću, ampak tudi na račun športnega društva NK Olimpija, ki je v lasti članov in med drugim upravlja mladinske nogometne selekcije.
NK Olimpija je bil namreč lastnik 51-odstotnega deleža v FC Olimpija in bi mu morala pripasti nekaj več kot polovica dobička.
Olimpija: brez komentarja
"Vaša vprašanja v zvezi z delovanjem ŠD NK Olimpija in povezanih podjetij so strogo poslovne narave in s tem po zakonu o gospodarskih družbah posegajo v poslovne skrivnosti družb in poslovnih partnerjev. Vsi podatki, ki pa so po zakonu javni, so vam v vsakem trenutku na voljo prek javno dostopnih podatkov in vam bodo gotovo v pomoč. Proračun Olimpije v letu 2017 se lahko primerja s tistim iz leta 2016," so bili skopi s pojasnili v Olimpiji.
"Od rekordnih prestopov športno društvo ni dobilo nič"
Mandarić se je zato 13. maja lani odločil za spremembo družbene pogodbe.
Od športnega društva je za en evro odkupil 49-odstotni delež v FC Olimpija in v družbeno pogodbo zapisal, da se dobiček za poslovna leta od 2016 do 2020 deli "nesorazmerno z lastniškimi deleži". Hkrati se je zavezal, da bo njegovo podjetje MM Šport v kapitalske rezerve FC Olimpija vplačalo natanko dva milijona evrov.
Iz javno objavljenih bilanc podjetij, povezanih z Mandarićem, ni razvidno, ali je MM Šport zagotovil sveža sredstva ali pa je preprosto porabil denarna sredstva, ki jih je pred tem v obliki dividend ali opravljenih storitev počrpal iz podjetja FC Olimpija.
Ljubljanski klub je uspešno prodal Ezekiela Hentyja v moskovsko Lokomotivo. Ljubljanski klub je uspešno prodal Ezekiela Hentyja v moskovsko Lokomotivo. Foto: Vid Ponikvar Ključna je nova določba v družbeni pogodbi podjetja FC Olimpija, na podlagi katere se dobiček odtlej deli glede na kapital, ki so ga vplačali družbeniki.
S tem manevrom so športno društvo za obdobje naslednjih štirih let odrezali od delitve morebitnih dobičkov od prodaje igralcev in donosnega igranja v Evropi.
Iz vsega tega izhaja, da od rekordnih prestopov Šporarja in Hentyja ni prejelo niti evra. Črpanje denarja iz NK Olimpija
Zaradi naslova prvaka se je sicer proračun športnega društva NK Olimpija v letu 2016 skoraj potrojil in dosegel nekaj več kot milijon evrov.
Veliko večino denarja so prinesli prihodki od prodaje storitev (382 tisoč evrov), nakazila Mestne občine Ljubljana in druga javna sredstva (374 tisoč evrov) ter sofinanciranje NZS (142 tisoč evrov).
Toda pomemben del denarja, okoli 400 tisoč evrov, so odnesli "stroški sodelovanja z FC Olimpija". Poleg tega so za več kot 200 tisoč evrov zmanjšali dolg do FC Olimpija.
Ogromno denarja za provizije
Koliko denarja se po prihodu Mandarića obrne v Olimpiji in kam gre, verjetno vedo povedati zgolj vodilni v ljubljanskem nogometnem prvoligašu.
Ranko Stojić je marca letos še drugič v letu dni izgubil službo v Olimpiji. Ranko Stojić je marca letos še drugič v letu dni izgubil službo v Olimpiji. Foto: Vid Ponikvar V lanskem letu je namreč podjetje FC Olimpija, ki je zadolženo za člansko nogometno moštvo in ima pravice do prihodkov od trženja in prodaje igralcev, ustvarilo rekordnih 9,7 milijona evrov prihodkov. To je približno desetkrat več kot leta 2015.
Veliko večino tega denarja so "pojedle" plače igralcev in trenerjev, provizije ter druge neimenovane storitve. Letos poleti je alfa in omega Olimpije razkril, da bo poskusil zmanjšati proračun, saj ima "ogromno stroškov z agenti, ki so poleg Ranka Stojića in Nenada Protege (nekdanjih športnih direktorjev, op. p.) 'pojedli' veliko denarja".
“Olimpija mi doslej ni plačala niti skodelice kave,” je Mandarić v pogovoru za Dnevnikov Objektiv pojasnjeval slovenski javnosti. “Nič nisem dobil (od prodaje igralcev, op.p.). Niti centa. Ves denar je šel v klubsko blagajno,” je zagotovil.
“Kot glavni plačnik kluba moram vsak mesec poklicati v Ameriko, da zagotovim pol milijona evrov, kolikor stane pogon Olimpije,” je še dodal Mandarić.
Za 100 tisoč evrov več dolga
Bilance podjetja FC Olimpija razkrivajo vse prej kot spodbudno finančno sliko kluba.
Kljub 8,3-milijonskemu izkupičku od prodaje Šporarja in Hentyja ter 2-milijonski finančni injekciji Mandarića je imela Olimpija konec lanskega leta še vedno za tričetrt milijona evrov primanjkljaja v blagajni oziroma več dolgov kot kapitala.
Mandariću je z dvema potezama uspelo to, kar njegovemu predhodniku Izetu Rastoderju ni vrsto let. Mandariću je z dvema potezama uspelo to, kar njegovemu predhodniku Izetu Rastoderju ni vrsto let. Foto: Vid Ponikvar Dolgov je bilo za 5,6 milijona evrov, kar je 100 tisoč evrov več kot pred prihodom Mandarića in pred rekordno prodajo nogometašev.
Poznavalci razmer so prepričani, da je Mandarić praktično že izčrpal svoje poslovne cilje v Olimpiji in da resno razmišlja o prodaji terjatev ter o umiku iz kluba.
Tudi zaradi dejstva, da je Olimpija letos predčasno izpadla iz evropskega boja in zaradi tega ostala brez zajetnega kupa evrov. Poleg tega naj ne bi bilo na vidiku igralca, ki bi ga lahko prodali in tako napolnili klubsko blagajno.
Kupovanje lokalne podpore za večje posle
Mandarić se je doslej za "nakupe" nogometnih klubov bolj kot iz športnih odločal iz poslovnih namenov. Šlo je za kupovanje podpore lokalne skupnosti za uspešno realizacijo nepremičninskih projektov.
V Kopru je hotel dokončati luksuzen, 260 milijonov evrov vreden poslovno-stanovanjski projekt Toncity. V Ljubljani se je medtem lotil nakupa nedokončane poslovno-stanovanjske stavbe na Dalmatinovi ulici 8, tako imenovane Dalmatinke.
V Kopru je ostal praznih rok in se pozneje s klubom FC Koper zapletel v dolžniški spor, zaradi katerega je ta izpadel iz prve v četrto ligo. "V Sloveniji sem v nepremičnine vložil 20 milijonov evrov, a se nič ne premakne," je junija letos potožil Mandarić. Je s tem napovedal nov odhod? Hrvaški mediji so v zadnjem obdobju pisali, da naj bi se Mandarić zanimal za nakup nogometnega kluba Istra iz Pulja, ki je trenutno na predzadnjem mestu hrvaške prvenstvene razpredelnice.
Rangert
# 30.07.2018 ob 11:13
ErazemP
igorico, žal sta naivna ali sta na plačilni list MM...

Demostern18
Točno tako, prekaljeni maček se upa meglo prodajat v Sloveniji, drugje bi že letel....
igorico
# 30.07.2018 ob 10:40
ErazemP je zelo realno napisal.

Ja, Stolica je trener agentov, tale ekipa je res cist razstelana. Ja, Cime je zdrahar in hinavec, ki zelo dobro mesa d****. Ja, Manda je prevec obcutljiv na medijsko podobo, okoli njega se motajo eni cudni tipi, ki veliko obljubijo, realizacija pa jim milo receno sepa. In, ja, Mandaric ne varcuje ravno pri placah, ne placuje pa odskodnin.

Ja, Manda dela napake, vsako pa si placa sam.

Ampak trditi, da si Manda polni zepe in da je pobasal ze za 15 mio, pa je otrocarija. Ce bi bila stvar tako preprosta, bi kupci v Stozicah stali v vrsti. In v Celju, Velenju, Krskem pa se kje. A zal jih nikjer ni. Vsi malo pozabljate na redne stroske ustroja, predvsem plac. Kalkulacijo na +- 30% je predstavil ErazemP zgoraj.

Manda lahko prikaze 8, 10 ali 15 mio dolga. Visina dolga ni bistvena. Ima ga sam do sebe. Ta dolg mu seveda v nicemer ne zvisuje cene potencialne “prodaje” kluba/drustva. Klub lahko spravi v prisilko in v 5. ligo tudi z 2 mio dolga, ce to zeli. Dolg ustvarja samo zato, da na ta nacin “drzi” javno drustvo in varuje svojo zasebno “nalozbo” v javno drustvo - torej da ga nekdo administrativno ne odstavi. Ker zasebnih klubov nasa zakonodaja pac ne pozna.

Ce se kdo se vedno boji, da OLI ustvarja nek resen dobicek, pa je to odlicna novica za klub. To pomeni, da bo Manda zlahka nasel novega, resnega investitorja, ki ga bo nasledil.
Demosten18
# 30.07.2018 ob 10:19
Ker mi je zbrisalo vire...

https://siol.net/sportal/nogomet/kam-je-milan-mandaric-preusmeril-olimpijine-milijone-451967

https://www.transfermarkt.si/nk-olimpija-ljubljana/alletransfers/verein/4772
Mancica
# 03.08.2018 ob 11:26
Erazem P je predstavil delovanje kluba, kot do sedaj verjetno še nihče ,pa mu dajete minuse. Seveda je lažje verjeti nekim zarotam (tukaj izključujem Cimeta in Salahiliča al kva je že ), toda stari verjetno kar ve kaj počne, vseeno.
kafka
# 30.07.2018 ob 14:02
Mislim, da je bil bolj problem v Črnicu. Z njim se je Ščulac sprva spravil v "duel". Vidmar je šele malce kasneje posredoval.
ErazemP
# 30.07.2018 ob 11:54
Rangert: sem na plačilni listi samega sebe. Mandarić mi ni plačal niti enega evrov. Srečal sem ga dvakrat v življenju, obakrat na stadionu. Stika nimam z nikomur.

Mandarić je deloval v resnejših ligah kot je tu. Seveda muti. Jasno. Je naglih odločitev. Seveda išče vse mogoče poti kako čim hitreje in preje priti do zaslužka. Z njim je Olimpija osvojila 2 naslova, o čemer je prej sanjala. Vrnila vsaj nekaj gledalcev na stadion. Nekaj stvari uredila, nekje je še vedno vse narobe. Ni Mandarić poštenjak in mesija. Je pa veliko večji strokovnjak od Rastoderja in vseh, ki so bili v Olimpiji zadnjih 20 let.

Tudi igra trenutno ni tako slaba. Kot je tudi daleč od bleščeče. Problem je realizacija in vedno novo uigravanje ekipe. Realnost je pa težka stvar. V Olimpijo se 20 let in več vtakne vsak in vedno je vse negativno.
ErazemP
# 30.07.2018 ob 11:48
@Demosten18:

1 in 2. ne bo čisto držalo. V podatkih Transfermarkta so številke, ki se zelo spreminjajo. Ob odhodu Uremovića je bila tam števila 400.000, sedaj je milijon. Pri nakupih deluje kot, da so Oduwa (človek s triletno pogodbo v Tottenhamu), Črnic (še dve leti na Rijeki), Kadrić (100.000) prišli zastonj, da posoja igralcev v druge klube in posoja igralcev v naš klub, ne stanejo nikogar nič. Zadeve so itak malce smešne, Eleke je bil po podatkih Transfermarkta kupljen in prodan za 800.000. Recimo včerajšnja ekipa (https://ekipa.svet24.si/clanek/nogomet/
mednarodni-nogomet/5b5dddaee3928/lahek-zasluzek-milan-mandaric-si-mane-dlani-bivsi-zmaj-olimpiji-prinesel-kupcek-evrov) poroča o tem, da je dobila Olimpija ob njegovem odhodu 350.000, sedaj pa še 180.000 za procente od prodaje. Uremovića ni prodala za 1 milijon. Ilića Japonci niso poslali zastonj v Olimpijo, sploh pa igralci za katere se vlečejo sage s pogodbami in registracijami, kot so Radović iz Kitajske lige s še enoletno pogodbo, Oduwa iz angleške s triletno, Lazović iz ne vem katere in Vombergar z dvoletno, Kronavetra z eno letnov Romuniji, niso prišli zastonj in kar prekinili pogodbe. Sam poznam recimo Velikonjo, ki je tu igral za 25.000, pripeljal ga je Nenad Protega, ki je v istem času pripeljal tudi Benka, ki je igral za enak denar (link: http://sportske.ba/leon-benko-je-bio-najplaceniji-igrac-sarajeva-u-olimpiji-je-zaradjivao-pravo-bogatstvo/) in še tri nekdanje in enega zdajšnjega igralca. Transfermarket je pri ceni Šporarja letos kar prištel 500.00, ker so ga računali kot prvaka Basla. Težava je v tem, da Olimpija tega denarja ni dobila, ker je Šporar prej prestopil v Bratislavo! Skratka, veliko pogodb z vprašaji in tudi številk je zelo na spolzkih tleh. Pri vseh računih s prodajo moraš računati še managerske provizije in takse, kar pomeni, da Olimpija ni prodala za toliko igralcev, od tega denarja odračunaj 25% managerske provizije). Galatasaray niti pod razno igralca vrednega milijon ni posodil pod 200.000 v Ljubljano. Podatki Transfermarkta so v določenem meru štekulacije. Vsekakor pa moraš vedno prištet še 25% managerskega dela in bo denar nižji pa ne računaj, da so vsi igralci, ki so bili pogodbo prišli zastonj.

3. V obračun povprečja sem štel vsakega igralca, ki je igral v Olimpijo. Matematično je to sredina, Henty, Šporar, Radović, Benko, Velikonja, Alves, Mimoun, Krona so pač igrali malo ali veliko časa v teh treh letih pri Olimpiji. Povprečno je vsako sezono podobno. Vsako leto pride nek igralec s precejšnjo plačo. Recimo, moj prijatelj je "uredil" stanje za Djordja Crnomarkovića, ki je takrat trdil, da mu je menedžer uredil slabo plačo in igra le za 8.000. Fant ni odigral niti ene uradne tekme za Olimpijo. Alves je igral za cca. 8.000, Krona igra za okrog 20.000, Radović pod 30.000 na mesec niti kihne ne, Oduwa tudi ne. V vsakem obdobju najdeš take igralce. Lani si imel tako v Olimpiji vsaj 5 igralcev, ki so bili plačani blizu 20.000 ali celo več na mesec (Benko, Kronaveter, Oduwa, Boateng, Eleke), okrog 10.000 pa Vidmar, Ilić, Alves, Savić, Mrdja, Vombergar, Abbas globoko nad 5.000 pa so igrali še posojeni Čanađija, Brkić, Tomić, Miškić, Apau, Romun), v liniji 5.000 ali celo manj pa Šeliga, Vodišek, Ivačič, Kobiljar, Krefl. V povprečju te je vsaka sezona stala minimalno 3,5 milijona samo na plačah članske ekipe s trenerskim štabom. Kot rečeno sem za Benka, Oduwo, Radovića, Velikonjo, računal po 20.000 in potem jim dodal 3 igralce po 5.000. Igralcev s 5.000 in manj je malo, večinoma gre za domače igralce, ki se itak posojajo in za 2 - 3 slovenske igralce, ki so še v ekipe. Torej 3,5 miliona članske ekipe, 350.000 mladinske, odškodnine bivšim šp. direktorjem in trenerjem, ponavadi kar celim trenerskim štabom. Potem pa priračunaj vse stroške zaposlenih, doktorjev, fizioterapevtov, poškodb, nekaj premij, najem prostorov, najem stanovanj za igralce in plače za 10 - 15 ljudi, pravnike, ki pregledujejo pogodbe in ostalih malenkosti. Pa smo računali minimalno.

4., 5., 6. O katerih sponzorjih govoriš. Sponzorji Olimpije so Pekarna Pečjak in Proteini.si, ki zalaga s proteini. Opremo jim daje sponzor za obleke (Nike), ki jim daje tudi žoge, mali sponzor pa je tako kot celi ligi Union. Elektro Ljubljana je nakazal 260.000 v eni sezoni in to je to. Vse to so zanemarljive cifre. Dokler ni niti zavarovalniškega sponzorja in je potrebno plačevat zavarovanje vsem, niti nobeno resno veliko podjetje.

Jaz se strinjam, da Mandarić ni dobrotnik. Strinjam se, da tudi denar dobiva od marsikod drugod. Tudi prek svoje agencije in prek raznoraznih provizij, s katerimi Društvo Olimpija nima nič. Seveda ima svoje mutne posle tako kot tudi kdo drug. Sigurno je tudi sam služil s prodajami. To so jasne stvari. Še vedno ga je klub stal 4,2 milijone za odkup terjatev Rastoderja, ga stane 16 - 18 milijonov v dobi treh leti, kar lahko obrnemo na dobrih 20 milijonov. Z nakupi in prodajami je Olimpija dobila še recimo 10 milijon. Ostalo je dolg, ne glede na to na kaj ga razporediš. O transparentnosti slovenskih prvoligašev pa ne bi, ker nihče sploh ne razkriva podatkov. Da je tu mnogo "mutenja" itak vsi vemo. Da je Olimpija naredila in prodala igralce v času Mandarića in ne v času Rastoderja je pa spet stvar Mandarića. Šporarja so prepričali, da ostane, ga izboljšali in prodali, Hentyja na izhodnih vratih so kupili in mastno prodali nad njegovo vrednostjo. Pri Rastoderju bi oba odšla in Olimpija bi ostala zgolj v dolgovih.

Kakor koli ni vse dobro in slabo. Dolg je nekako logičen in ne presega logičnih številk. "Pravičniški" mediji s sumljivimi denarjem lastniških struktur namesto svojih delodajalcev raje raziskuje edini nepolitični športni klub v Sloveniji, je logično. Kje pa beremo o finančnih tokovih Nk Maribor.
gyore92
# 30.07.2018 ob 13:53
Ko se bo odlovil MM, bo Olimpija spet v 5. ligi.
ErazemP
# 30.07.2018 ob 09:26
@Demonsten:

a.) Pravilno si ugotovil, nisi pa nobenih stroškov obračunal. Pridelal je 4 milijone novega dolga, stare dolgove je poplačal. Olimpija je v zadnjih 3 letih igrala z ekipo, ki je vredna nekajkrat več kot ekipe Rastoderja. Olimpija je z igralci zaslužila cca. 13 - 14 milijonov, kupila je za cca. 4 - 6 milijona igralcev (Eleke, Oduwa, Črnic, odkup Hentyja, Vidmar, Radovic, Lazovic, Vombergar, Kadric,...). Olimpija deluje tukaj zelo preprosto. Ne sili v igralce z visokimi odškodninami, temveč kupuje igralce, ki so jim pogodbe potekle in kako izjemo, za kar pa potem managerji igralcu izborijo višje plače. Če se malo spoznaš na cene ti je jasno, da Radović, Oduwa, verjetno tudi Boateng, Velikonja, Benko, Krona ne igrajo ravno za drobiž. Igralci, ki pridejo iz Anglije (recimo Oduwa) sigurno ne igrajo za manj kot 30k na mesec, ker v Angliji ga skoraj ni igralca, ki igra pod to ceno, če ga ti kupuješ brez pogodbe, bo manager izkoristil vse, da mu uredi boljše premije in mesečne plače, Benko je igral za 25k/mesec, Velikonja enako, to so igralci, ki so imeli rezultate v določenih dobrih in znanih ligah, Krona je med prvo sezono izboril boljšo pogodbo, Boateng je mladinec vrhunskega italijanskega kluba, pri katerih so cene visoke.

Olimpijo z vsemi pripravami, najemi prostorov, organizacijo tekem, pogodbami, plačami in premijami igralcev in trenerjev, najemi stanovanj ustroj stane po moji oceni cca. 6 milijonov letno, oz. najmanj 500 tisoč na mesec. Na plačilni listi je 10 - 15 mladincev, ki imajo minimalne pogodbe, torej 2.000 evrov, kar znese na igralca letno 24.000 eurov x 10 do 15, ob tem je tu še kompleten trenerski štab mladincev in kadetov. Člani imajo ob doktorju, fizioterapevtu, kondicijskem trenerju in kompletni trenerski ekipi, maserju, glavnem trenerju, itd v ekipi nekako 40 ljudi, približno 26 - 30 igralcev in 12 ostalih od tehničnih vodje naprej, v pisarnah pa verjetno še kakih 10 - 15 ljudi s plačami, šp. direktorje in trenerje. Manj kot 500.000 na mesec to ne pride, kar ve vsak, ki se malo spozna na nogomet. Najmanj plačani igralci dobivajo samo plače 5.000 na mesec, potem so tu še premije in stroški stanovanj, verjetno polovično plačilo bencina, itd, tako to pač gre v profi klubih. Če računamo, da ima Olimpija tako kot Maribor in Domžale okrog 30 igralcev v članskih ekipi in vsaj 10 v mladinski so to resni stroški. Lani sta imela Domžale in Maribor recimo po velikosti ekipe številčnejši zasedbi od Olimpije. Ob pogledu na zadnji registracijski zapisnik NZS-ja je temu tudi letos tako. Recimo, da je povprečna plača pri Olimpiji, brez premij in stroškov tam nekih 10 - 12.000 eurov, ker imajo razni Zarifovići, Kadrići, Ivačiči, Ejupi in podobni okrog 5k ali celo manj, Wobay, Šporar, Krona, Radović, Mariotta, Ontivero, Henty, Eleke, Benko, Velikonja, Vidmar, Oduwa, Boateng in še kdo pa več, za eno plačo 25.000 pa potrebuješ še tri s 5.000, da pridemo na 10 po glavi, te torej samo pogodbe do igralcev članske ekipe stanejo 300.000, ob tem so tu še vsi trenerji in štab, pisarne in kot smo izračunali mladinski pogon stane Olimpijo še cca. 30.000 na mesec. Tu so seveda še tekme, nekaj je letnih vstopnic, nekaj zastonjskih, z manj kot 2.000 gledalci pa ne pokriješ organizacije in stroškov tekme - navijaške kazni, redarji, prijava, prodajalci kart, provizije mojih kart oz. Eventima, ob tem imaš še posamezne kazni na NZS-ju vezane na kartone in ogromno nekih malenkosti, 10 letno koncesijo za treninge na Ljubljani in za uporabo Stožic, kjer nimaš niti svojega zaslužka od pijače in ničesar. Zaslužiš dvakrat na leto s tekmami Maribora na kartah, kar pa odbiješ s cenami dvakratnih letnih priprav, od oka Olimpija stane med 5,5 in 6,5 milijonov na leto, torej v treh letih 16 - 19 milijonov, ker pomarančar igralce redno in konkretno plačuje, zato tudi zahteva učinek in dragih pogodb ne podaljšuje, če igralec ni ekstra klasa. Ko vidi, da stane Velikonja 20 - 25.000 na mesec in je večinoma na klopi se ga znebi. V enaki luči vzemam prekinitev pogodbe z Oduwo. Ob tem je seveda tu ogromno predčasnih odpustov šp. direktorjev, trenerjev itd, stroškov pravne službe s pogodbami, sploh s tujimi klubimi, nekaj priveskov. Po moji oceni so samo prekinitve pogodb s trenerji članske ekipe vredne par 100.000 eurov. Mandarić se je očitno odločil iti na prvaka in že prvo leto igralce dobro plačal, šel je na vse ali nič z nakupom Radovića in Lazovića, Krone, posojo Ontivera in Mariotte, ki je neverjetno drag igralec. Jasno je, da vsakega nakupa niso zadeli, nekaj pa so jih. Jasno je tudi, da v klubu marsikaj ne štima, samo to vaše računice so pa smešne. Ocenjujem, da Olimpija deluje bolje kot v časih, ko sem tam kot mladinec sam preživel pol sezone. Nobena Olimpija ni delovala bolje in imala boljših pogojev kot ta. V 90-ih so bile razmere navzdržne, trenirali smo na NJIVI in si lomili noge, člani pa so imeli za takrat nenormalno visoke plače, kdo igra za mladince in kadete Olimpije pa ni vedel niti trener Lalović.

Tvoja matematika je smešna, po tvojem plače ne obstajajo, premije ne obstajajo, igralcem klub ne najema stanovanj in plačuje stroškov, trenirajo zastonj, jedo nič, fizioterapevtov in zdravnikov nimajo, klubskih prostorov in plač zaposlenih tudi ne, igrajo pa za grah in fižol. Preberi malo intervju s Krono, kjer govori o tem, da je bila ponudba Maribora finančno smešna ali vklopi strica googla za koliko je v Ljubljani igral Benko, ki je v neki resnejši ligi dosegal 20 golov. Ti vidiš samo stroške prodaje in nakupa, ne pa rednih stroškov in ostalega.

2.) Po Ljubljani se govori, da bo pomaranček Olimpijo spravil v peto ligo. Te logike ni, če je dolg društva Olimpija do njega 8,2 milijona in gre to v stečaj, Olimpija ne bo dobila tega denarja od nikoder, najprej se poplačajo igralci, zaposleni in šele potem on. Ker Olimpija sponzorjev praktično nima, pogodbe do igralcev so vezane na leta 2019, 2020 in 2021, bi to pomenilo, da Mandaric v zrak vrže 8,2 milnijona, česar pa ne bo storil, ker ima preveč rad denar. Društvo pa mora poslovati z minusom, sicer jutri član društva sklice sestanek, Mandarića zrušijo in ves vložek izgubi. Če nimaš državnih in ex-državnih podjetij po politični liniji (Nk Maribor, KK Olimpija, RK Pivovarna Laško) imaš neke predsednika z denarjem.
ErazemP
# 30.07.2018 ob 07:06
Hadworker: ne pretiravaj z negativizmom. Olimpijin direktor ni senilen, verjetni misliš na predsednika. Dolgov je podedoval 4,2 milijona, trenutno jih je 8,2 in ne 10. Kar pomeni, da je njegov predhodnik v treh letih pridelal 4,2 milijona, on pa v treh 4 nove in ne 10. Ob tem je bila Olimpija dvakrat prvak, tip pač plačuje igralce in vlaga v igralce.

O Ščulcu pa le toliko. V peti ligi je prišel na pomoč Olimpiji, čeprav zanjo prej nikoli ni igral. Še več. Olimpijo je sovražil. Enkrat ji je z golom, po katerem se ni ravno lepo obnašal, v Kopru odvzel naslov prvaka, drugič se je petelinil nad Dragonsi. Kolega Pavlin ga je pripeljal v projekt z vizijo, da bodo igrali 2 - 3 leta nato pa prostor prepustili mlajšim. Dokler v Kranju niso zakuhali pizdarije in pripeljali v klub Rastoderja.

Stari brez politične pomoči vlaga v klub in seveda bi rad denar nazaj. Ni glih dedek mraz in dela napake kot vsi ostali. V kolikor bo hotel denar nazaj, torej 8 milijonov dolgov bo moral najti nekoga, ki bo klub prevzel, sicer jih bo pušil. Ta negativizem okrog Olimpije je smešna stvar, še bolj pa tvoje izmišljotine o direktorjih in rezervnih domžalskih vratarjih. Ivačič NIKOLI v članski konkurenci ni branil v Domžalah.
miko123
# 29.07.2018 ob 23:31
Vidi se mu kako sovraži Olimpijo, žalostno kako je zafrustriran človek.
Citat za prebrat
link
Matjaž Kek
9
21. oktober 2018 ob 14:44 V tem trenutku je najpomembneje, da se po skoraj šestih letih zbujanja z Rijeko v glavi umaknem.
Več novic ...
Kazalo